ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ στάδιο της Καλλιθέας, στον «Εσπερο», υπάρχει ένα μυστικό το οποίο μόνον οι μυημένοι στο μπάσκετ βουλευτές το γνωρίζουν. Κάθε Τετάρτη, στις 2.30 ακριβώς μετά το μεσημέρι, εμφανίζεται με μαύρο σορτσάκι και μαύρο μπλουζάκι ένας γενειοφόρος
αρμένης καθολικός παπάς, πατέρας δύο τέκνων, που ομιλεί σπαστά ελληνικά και παίζει μπάσκετ μαζί με καμιά εικοσαριά βουλευτές, γενικούς γραμματείς υπουργείων, συνεργάτες και φρουρούς υπουργών και υφυπουργών, παλαίμαχους μπασκετμπολίστες και μία ολυμπιονίκη… Ο πατέρας Ραφαήλ Σεφικιάν έχει ένα χάρισμα: μπορεί άνετα και
με μεγάλη ευκολία να βάλει καλάθι από τα 6,75 μέτρα. Αυτό το χάρισμά του, να βάζει δηλαδή τρίποντα, το αντιλήφθηκαν εγκαίρως οι βουλευτές, τον ενέταξαν αμέσως ως επίτιμο στην ομάδα μπάσκετ της Βουλής και για να τον τιμήσουν τον αποκαλούν χαριτολογώντας ο… Παπα-τρίποντος! Αυτός θεωρείται, όπως αναφέρει και ο… πλέι μέικερ
της ομάδας μπάσκετ υπουργός Υγείας κ. Α. Λοβέρδος, «το μυστικό όπλο της Εθνικής των βουλευτών » και τον υπολογίζουν για το παιχνίδι που θα έχουν οι βουλευτές με τους βετεράνους της Μπαρτσελόνα, στις 20 Φεβρουαρίου. Το παιχνίδι αυτό προσεκλήθη να παρακολουθήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας.

Η ομάδα μπάσκετ των βουλευτών άρχισε τελευταίως να αποκτά και διεθνή φήμη, αφού ο τούρκος υπουργός Υγείας κ. Ρετζέπ Ακντάζ, όταν προσκάλεσε τον ομόλογό του κ. Λοβέρδο στο τέλος Φεβρουαρίου στην Αγκυρα, του ζήτησε να φέρει μαζί του και την ομάδα μπάσκετ των βουλευτών. Στον ελληνοτουρκικό αυτόν αγώνα μπάσκετ φιλίας ανάμεσα στους πολιτικούς των δύο χωρών μάλλον δεν πρόκειται να συμμετάσχει ο αρμένης παπάς, με την εκπληκτική ευθυβολία από τα 6,75 μέτρα στα καλάθια. Αλλά αυτό φαίνεται ότι τον αφήνει παντελώς αδιάφορο, αφού στόχος του είναι να παίζει μπάσκετ με τους βουλευτές. Και παίζει με τέτοιο πάθος που αφήνει έκπληκτους τους πάντες.

Οσο για τα κάποια απαραίτητα…

«γαλλικά» που ακούει όταν καμιά φορά αστοχήσει, δεν φαίνεται να τον ενοχλούν, αφού όπως λέει χαμογελώντας με σπαστά ελληνικά ο πατέρας Ραφαήλ: «Στην εκκλησία των Καθολικών λειτουργώ ως παπάς, αλλά στο γήπεδο συμπεριφέρομαι όπως ένας νορμάλ μπασκετμπολίστας» .

Στο κλειστό της Καλλιθέας οι βουλευτές που απαρτίζουν την ομάδα μπάσκετ ξεχνούν- λένε- για δύο ώρες πάθη, μίση, πολιτικές ιδεολογίες, μνημόνιο και τρόικα. Τις μόνες αντιπαραθέσεις που φαίνεται να έχουν είναι για το σκορ. Αυτό το καθορίζει συνήθως ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού και πρώην κόουτς του Αρη, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού κ. Ι. Ιωαννίδης, ελλείψει άλλων διαιτητών. Αλίμονο σε αυτόν που θα φέρει αντίρρηση στο μέτρημα των πόντων ή στον υπολογισμό των φάουλ στον πρώην υφυπουργό. Διαμαρτύρεται έντονα, φωνάζει, υπερασπίζεται το δίκιο του. Είναι τόσο μεγάλο το πάθος του για τη νίκη αλλά και για τον αγώνα που οι περισσότεροι βουλευτές, είτε ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, είτε στη ΝΔ, είτε στον ΛΑΟΣ, δεν τον προτιμούν ως αντίπαλο αλλά ως συμπαίκτη τους. Ακόμα και ο Παπα-τρίποντος φροντίζει καμιά φορά να παίζει στην ίδια ομάδα με τον κ. Ιωαννίδη, αλλά δεν γλιτώνει ούτε και αυτός την «κατσάδα» εάν χάσει κανένα σίγουρο τρίποντο ή κανένα καλάθι.

Ο κ. Ιωαννίδης είναι η ψυχή της ομάδας. Και δεν άλλαξε καθόλου τις συνήθειές (και τα… γούρια) του απ΄ όταν ήταν επαγγελματίας κόουτς. Ερχεται, από τα αποδυτήρια με φόρμα και… σακάκι. Το σακάκι το έχει για… γούρι και το τοποθετεί πάντοτε σε συγκεκριμένο σημείο στο κλειστό γυμναστήριο. Δίνει οδηγίες, συμβουλές και πάσες στους νεότερους.. Συνήθως συνεργάζεται άψογα με τον κ. Λοβέρδο, τον οποίο οι πάντες αποκαλούν…«πρόεδρο». Ισως επειδή αυτός φροντίζει για τα πάντα ώστε να αρχίσει το παιχνίδι, ίσως πάλι επειδή αυτός φροντίζει για τις… «μεταγραφές»καλαθοσφαιριστών από τον ευρύτερο χώρο του αθλητισμού.. Και δεν θέλει να χάσει ούτε έναν αγώνα, όσο βαρύ κι αν είναι το πρόγραμμά του. Τον μοναδικό αγώνα που έχασε ήταν της περασμένης Τετάρτης, που ήταν καθηλωμένος στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Υγεία.

Το ρόστερ του… Εθνους

Ιωαννίδης και Λοβέρδος είναι αυτοί που παροτρύνουν τους συναδέλφους τους βουλευτές και υπουργούς να εγκαταλείψουν τα γραφεία τους, να φορέσουν τα σορτσάκια τους ή τις φόρμες τους και να «κατέβουν» στον «Εσπερο» για να «ξεδώσουν από το άγχος, από την κομματική πειθαρχία και από τις πολύωρες συνεδριάσεις των Επιτροπών και της Ολομέλειας της Βουλής». Και στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν (κατά καιρούς) και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται αρκετοί βουλευτές, όπως οι κκ. Κ.Καρτάλης,Στ.Κουτμερίδης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κυρία Μιλένα Αποστολάκη , ο υφυπουργός Υγείας κ. Χρ.Αηδόνης (ο μοναδικός που διαθέτει φανέλα με το όνομά του, καθώς και ομάδα… υποστήριξης από πιτσιρικάδες που χειροκροτούν τις προσπάθειές του για καλάθι), ο κ. Οδ.Κωνσταντινόπουλος, ο νυν περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ.Αγοραστός , ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικού της ΝΔ κ. Χρ. Σταϊκούρας (με τη φανέλα του Ιωνικού Λαμίας), ο κ. Ν.Παναγιωτόπουλος, ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης (αλλά μόνον στους επίσημους αγώνες, όπως βεβαιώνει ο συνάδελφός του κ. Σταϊκούρας), ο κ. Αθ. Πλεύρης , ο κ. Αδ. Γεωργιάδης (ο οποίος σταμάτησε να παίζει τελευταίως για να προωθήσει, κατά δήλωσή του, τα βιβλία του, αλλά έφερε ως αντικαταστάτη του τον αδελφό του Λεωνίδα ), ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γ.Ορφανός, ο κ. Β. Κικίλιας, ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και πρώην μπασκετμπολίστας κ. Κ. Παταβούκας – μια φορά «πέρασε» από το γήπεδο και ο κ. Ι.Τραγάκης (που ήθελε μάλιστα εκείνη την ημέρα να κάνει και τον προπονητή)-, καθώς και η ολυμπιονίκης κυρία Βούλα Πατουλίδου και ορισμένοι παλαίμαχοι μπασκετμπολίστες. Προπονητής της ομάδας είναι ο κ. Ι. Παπαγεωργίου , γυμναστής της εθνικής ομάδας μπάσκετ, ο οποίος αναλαμβάνει και την προθέρμανση των βουλευτών.