Αιχμές εναντίον των Υπηρεσιακών Πειθαρχικών Συμβουλίων για τους εφοριακούς αφήνει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών κ. Δ. Γεωργακόπουλος. Περισσότεροι από 250 εφοριακοί- αποκάλυψεζητείται να ελεγχθούν πειθαρχικά, έχουν διαταχθεί εναντίον τους ένορκες διοικητικές εξετάσεις (ΕΔΕ) και καμία από τις 250 υποθέσεις δεν ολοκληρώθηκε από τα Πειθαρχικά Συμβούλια: «Πέρυσι μόνον ένας επίορκος εφοριακός από τους δεκάδες που παραπέμφθηκαν στα Πειθαρχικά Συμβούλιατιμωρήθηκε» είπε ο κ. Γεωργακόπουλος και ζήτησε επιτάχυνση της εξέτασης όλων των υποθέσεων των εφοριακών που έχουν παραπεμφθεί: «Το ζήτημα είναι σοβαρό» είπεκαι υπενθύμισε ότι «ο ίδιος ζήτησα να απομακρυνθούν αμέσως όλοι οι εφοριακοί από μια Εφορία της Κορίνθου, επειδήαποδεδειγμένα συναλλάσσονταν με το κοινό. Ως σήμερα όχι μόνον δεν απομακρύνθηκε κανένας, αλλά δύο από αυτούς πήραν προαγωγή και έγιναν διευθυντές»!

Μεταξύ των 250 εφοριακών που έχει διαταχθεί εις βάρος τους ΕΔΕ περιλαμβάνονται και υπάλληλοι εφοριών εναντίον των οποίων εκκρεμούν κατηγορίες για χρηματισμό, για εκβιασμό, για παράνομη κάλυψη φορολογικών υποθέσεων, για κακή συμπεριφορά, για δωροδοκία και για «συναλλαγές με φοροφυγάδες» .

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η καταγγελία που έκανε στην Αστυνομία ένας επιχειρηματίας στη Βόρεια Ελλάδα για δύο εφοριακούς, οι οποίοι τον εκβίαζαν και του ζητούσαν 25.000 ευρώ για να μειώσουν το πρόστιμο, ύψους 250.000

ευρώ, που του είχε επιβάλει η Εφορία. Οι αστυνομικοί έβαλαν κοριούς και συνέλαβαν τους δύο εφοριακούς. Ο οικονομικός επιθεωρητής όμως που ανέλαβε να τους ελέγξει πειθαρχικά δεν βρήκε τίποτα το παράνομο για τους δύο εφοριακούς και τους απάλλαξε. Οι εφοριακοί έκαναν μάλιστα εν συνεχεία μήνυση στην Αστυνομία. Λίγους μήνες αργότερα δικαστήριο της Θεσσαλονίκης καταδίκασε για παθητική δωροδοκία τους δύο εφοριακούς και τότε ο οικονομικός διευθυντής που τους είχε απαλλάξει εξέδωσε δεύτερο πόρισμα, αυτή τη φορά καταδικαστικό. Η όλη ιστορία προκάλεσε την παρέμβαση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος ζήτησε να ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος στον οικονομικό επιθεωρητή, καταλογίζοντάς του μάλιστα πρόθεση να απαλλάξει τους επίορκους εφοριακούς.

Ο κ. Γεωργακόπουλος ανέφερε επίσης ότι εφεξής θα ζητείται και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των εφοριακών για τους οποίους έχει διαταχθεί ΕΔΕ σε περίπτωση που θα προκύψουν εις βάρος τους στοιχεία. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι ένας λόγος που καθυστερεί η είσπραξη των εσόδων οφείλεται σε αυτούς τους επίορκους εφοριακούς.