«Και στο ίδιο δωμάτιο να κοιμούνται Αλαβάνος και Τσίπρας, θα κάνουν διαφορετικά όνειρα». Έτσι, σχολίαζε στέλεχος της Κουμουνδούρου, που επιμένει ότι ο ΣΥΝ πρέπει να χωρίζει τα τσανάκια του με το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής και να στραφεί σε μια συμμαχία ευρύτερη του ΣΥΡΙΖΑ, από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ ως τα Αριστεράς της Αριστεράς, με προτεραιότητα στη συνεργασία με την Δημοκρατική Αριστερά και τους Οικολόγους Πράσινους σε πρώτη. Αυτή είναι η αντιπολιτευτική γραμμή των «ανανεωτικών» που έμειναν στην Κουμουνδούρου όταν ο κ. Φ. Κουβέλης αποχώρησε, όπως ο κ. Δ. Παπαδημούλης, ο κ. Ιω. Μπαλάφας κ.ά. οι οποίοι διαφωνούν με την τακτική της ηγεσίας του ΣΥΝ και του κ. Αλ. Τσίπρα στο θέμα των συμμαχιών, εκτιμώντας ότι διαιωνίζεται το «τέλμα με το ΣΥΡΙΖΑ».

Οι αντιρρήσεις αυτές θα αναπτυχθούν στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ), κυρίως από τον κ. Παπαδημούλη, ο οποίος ήδη με δημόσιες παρεμβάσεις του, έχει δώσει το στίγμα της παρέμβασής του το Σαββατοκύριακο κατά τις εργασίες του κορυφαίου οργάνου του ΣΥΝ. Είναι ενδεικτικό ότι ήδη μιλώντας στο «Κόκκινο 105,5» για τα προβλήματα με τον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε τις διεργασίες και τις ισορροπητικές προσπάθειες της ηγεσίας του ΣΥΝ και των άλλων συνιστωσών της συμμαχίας «παραλυτική βυζαντινολογία, μακριά από τα προβλήματα των πολιτών». Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για παραγοντισμούς μεταξύ των συνιστωσών αναρωτήθηκε: «Αν προκύψουν εκλογές αιφνιδιαστικές, ένα τέτοιο σενάριο δεν είναι απίθανο, τι θα κάνουμε πάλι; Θα έχουμε 12 αρχηγούς; Ο καθένας θα λέει τα δικά του;».

Ωστόσο, και εντός της πλειοψηφίας αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα διαφοροποιήσεις μεταξύ του κ. Τσίπρα και στελεχών, κυρίως της νεολαίας, για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία χειρίστηκε την υπόθεση των μεταναστών απεργών πείνας στη Νομική. Οι περισσότεροι στην Κουμουνδούρου λένε ότι ενεπλάκη το κόμμα ερήμην του, εξαιτίας επιλογών κάποιων μελών του. Όμως, νέοι του κόμματος κατηγόρησαν τον κ. Τσίπρα ότι «άδειασε» τη συμφωνημένη γραμμή ( «στηρίζουμε τα αιτήματα των μεταναστών, δεν εμπλεκόμαστε στο ζήτημα της επιλογής χώρου ή της μορφής πάλης»), όταν έγινε δήλωση του ΣΥΝ περί λάθους των μεταναστών γιατί αρχικά απέρριψαν την πρόταση του πρύτανη του πανεπιστημίου να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλο χώρο.

Έτσι, αναμένεται νεαρά σε ηλικία στελέχη της ΚΠΕ να θέσουν εν είδει τροπολογίας ή προσθήκης στην απόφαση της ΚΠΕ, το ζήτημα της στάσης που θα πρέπει να κρατά ο ΣΥΝ, σε διεκδικήσεις από διάφορες ομάδες και εργαζομένους, που αναμένεται να υπάρξουν εν μέσω πιεστικών κυβερνητικών μέτρων. Όπως έλεγε στο «ΒΗΜΑonline» ο κ. Αν. Καρίτζης «ακόμα κι αν διαφωνείς ως κόμμα με τον τρόπο διεκδίκησης ή τις μορφές πάλης, δεν θέτεις αυτό στο δημόσιο διάλογο, αλλά εστιάζεις στο δίκαιο των αιτημάτων κατά τις δημόσιες τοποθετήσεις».

Πιο «μαζεμένο» θα είναι, πάντως, το «Αριστερό Ρεύμα» με επικεφαλής τον κ. Π. Λαφαζάνη ως προς τα εσωκομματικά, αλλά αιχμηρό πάντα ως προς τα ευρωπαϊκά. Όπως έλεγαν στο «Βήμα» στελέχη του Ρεύματος, «η ηγεσία έχει κάνει βήματα θετικά στο θέμα του ΣΥΡΙΖΑ, με το να είναι ανοιχτή στην επαναλειτουργία της Συμμαχίας, χωρίς αποκλεισμούς, είναι πιο προωθημένη στα κοινωνικά ζητήματα. Ωστόσο, αν και έχει βγει πιο αιχμηρά στα ευρωπαϊκά, τα βήματα είναι οριακά και αναντίστοιχα με τις εξελίξεις στην ΕΕ». Έτσι, αναμένεται ότι το «Αριστερό Ρεύμα» ότι θα φέρει κείμενο προβληματισμού για τα ζητήματα της ΕΕ, του χρέους, της εναλλακτικής πρότασης, θεωρώντας ότι τις θέσεις του τις έχουν δικαιώσει οι εξελίξεις. Πάντως, δεν αναμένεται να καταψηφίσει την απόφαση της πλειοψηφίας, αλλά, ως φαίνεται, θα επιλέξει το «λευκό».

Πάντως, αξίζει να επισημανθεί ότι η ηγετική ομάδα θα προτείνει στην ΚΠΕ -κάτι που περιλαμβάνεται και στο σχέδιο απόφασης – να γίνει ένα είδος θεματικού συνεδρίου, όπου να επανεξετασθούν οι θέσεις της Κουμουνδούρου για την Ευρώπη και την ΕΕ. Όπως σημειώνεται στο σχέδιο απόφασης «μέχρι τον Ιούνιο θα πραγματοποιηθεί και το ειδικό σώμα που έχει αποφασίσει το Συνέδριο του Κόμματος για την ανασκόπηση των εξελίξεων και το βάθεμα της πολιτικής μας για την εναλλακτική πρόταση σε σχέση με τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται, σε αρνητική κατεύθυνση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση».