Οι εκλογές και πόσο πιθανόν να διεξαχθούν τον Μάρτιο και με λίστα, τα διόδια, η τρόϊκα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, οι δέκα γιατροί βουλευτές του ΠαΣοΚ που άρχισαν να ξιφουλκούν εναντίον του κ. Ανδρέα Λοβέρδου, ο… ψιλικατζής του κ. Αλέξη Τσίπρα, ονόματι Τόμπολας στην Κυψέλη, ο Γιάννης Αγιάννης του Βίκτωρος Ουγκό, ο Μποτντλέρ και «Τα άνθη του κακού» και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κυριάρχησαν στις συζητήσεις των βουλευτών, κατά την διάρκεια της Ωρας του Πρωθυπουργού, των ερωτήσεων, δηλαδή που υπέβαλαν προς τον Πρωθυπουργό οι κκ. Γιώργος Καρατζαφέρης και Αλέξης Τσίπρας. Βγήκαν όμως και ενδιαφέρουσες ειδήσεις:

–Εάν καταργηθούν τα έργα, στους εθνικούς δρόμους, είπε ο κ. Ρέππας, τότε το Δημόσιο θα πληρώσει (αφού δεσμεύεται από τις συμβάσεις που υπέγραψε) 2,6 δισ. ευρώ. Αν καταργηθούν με υπαιτιότητα των κατασκευαστριών εταιρών, τότε «πάλι θα πληρώσουμε περί το 1,6 δισ. ευρώ», εξήγησε και επέμεινε ότι η αξία των έργων που γίνονται σ΄όλη την χώρα είναι περί τα 8,7 δισ. ευρώ και σ΄αυτά εμπλέκονται περί τις 43 τράπεζες και 20 κατασκευάστριες εταιρίες: «Αντε να βρεις άκρη μ΄όλους αυτούς για επιμήκυνση ή επαναδιαπραγμάτευση», είπε χαριτολογώντας.

–Ο υπουργός αναγνώρισε ότι έχουν δίκαιο όσοι διαμαρτύρονται για τα διόδια στις Αφιδνες και ότι πρέπει επιτέλους σε συνεννόηση με τις κατασκευάστριες εταιρίες να εισαχθεί ο θεσμός της αναλγικότητα στις τιμές.

–Οι μελέτες που γίνονται για τη μείωση της τιμής των διοδίων βρίσκονται στο τελικό στάδιο και ότι κατά πάσα πιθανότητα προκρίνεται η πρόταση για κρατική επιδότηση επί της τιμής που θα φθάνει το 50%.

Εκλογές, συναίνεση και η λίστα

Δεύτερο θέμα συζήτησης, στα πηγαδάκια των βουλευτών ήταν το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν τον Μάρτιο εκλογές. Με περισσότερο ανήσυχους τους βουλευτές της ΝΔ (που εμφανίσθηκαν βέβαιοι πως τον Μάρτιο θα διεξαχθούν εκλογές), επιχειρούσαν να προσεγγίσουν υπουργούς και υφυπουργούς για να τους ρωτήσουν έαν έχουν καμμιά πληροφόρηση, αν έχουν ακούσει κάτι ή τέλος πάντων εάν έχουν να κάνουν καμία εκτίμηση ή πρόβλεψη.

Ουδείς όμως γνώριζε το παραμικρό, πλην ίσως του κ. Ρέππα, που μίλησε ανοιχτά σε βουλευτές για το θέμα των εκλογών: «Απλώσαμε τώρα τραχανά, τα έργα πρέπει να κεφαλαιοποιηθούν», έλεγε για να εξηγήσει ότι κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να γίνουν τώρα εκλογές.

Ειπώθηκαν όμως και ορισμένα άλλα πράγματα σχετικά με τις εκλογές από βουλευτές του ΠαΣοΚ που έχουν εδνιοαφέρον: «Να φέρει τη νέα σύμβαση με την τρόϊκα στη Βουλή 2012_ 2015, να επιδιώξει να την επικυρώσει με τα 2/3 των βουλευτών και να ρίξει εν συνεχεία το μπαλάκι στη ΝΔ. Αν δεν ψηφίσει η ΝΔ, τότε θα φανεί αυτή ως υπαίτια για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Να ρίξει δηλαδή την ευθύνη στη ΝΔ», έλεγαν και με την άποψη αυτή συμφωνούσε και ο κ. Ρέππας.

Οι κκ. Χρ. Ζώης και Σ. Κεδίκογλου ρωτούσαν εάν μπορεί με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο πολιτικό και κοινωνικό πεδίο μπορεί να υπάρξει συναίνεση, με δεδομένη την αντιμνημονιακή θέση της ΝΔ. Όλοι οι βουλευτές της ΝΔ, πάντως προεξοφλούσαν ότι δεν πρόκειται να δοθεί συναίνεση. Ελεγαν μάλιστα ότι ο Πρόεδρος του κόμματος κ. Σαμαράς «θα το δηλώσει σε λίγη ώρα στη Βουλή» (σ.σ. όπως και το, έκανε) και δήλωναν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα για εκλογές, τον Μάρτιο και μάλιστα με λίστα.

Σε κάποια στιγμή υπήρξε στο διάδρομο της Βουλής και τυχαία (;) συνάντηση του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη με τον τελευταίο να λέει στον Πρωθυπουργό «Κάνε κάτι για τη Χάγη γιατί χάνουμε τα Σκόπια» και ο Πρωθυπουργός να του λέει «ναι είναι σοβαρό θέμα».

Ο Τόμπολας, ο Γιάννης Αγιάννης και τα άνθη του κακού

Ο κ. Τσίπρας θέλησε να παρουσιάσει τον… ψιλικατζή του στη Βουλή. Είπε ότι ο ψιλικατζής του πουλάει εφημερίφες και δεν τις εκδίδει. Ορισμένους έκανε εντύπωση αυτό και ρωτούσαν εν συνεχεία τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ποιός είναι αυτός ο ψιλικατζής για να εισπράξουν την απάντηση ότι «Προσοχή ονομάζεται Τόμπολας και βρίσκεται στη γειτονιά μου, στην Κυψέλη».

Δεύτερη παρουσίαση στη Βουλή εκ μέρους του κ. Τσίπρα ήταν του ηρωα του Βίκτωρος Ουγκώ, Γιάννης Αγιάννης, λέγοντας ότι αυτός ο δύστυχος έκλεψε ένα καρβέλι ψωμί και πήγε φυλακή και θέλετε, απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, να κλείσετε στη φυλακή, όσους δεν πληρώνουν 1,4 ευρώ στα διόδια; Ο κ. Ρέππας πάντως του απάντησε στον διάδρομο της Βουλής λέγοντάς του ότι έπρεπε κάποιος να του έλεγε όχι για τον Γιάννη Αγιάννη, αλλά για τον Μποντλέρ με «Τα άνθη του κακού».

Ηλεκτρονική συνταγογράφιση και στα νοσοκομεία

«Τι σας είπε αυτή τη φορά η τρόϊκα;»Ρώτησαν ορισμένοι βουλευτές του ΠαΣοΚ τον υπουργό αναπληρωτή κ. Γ. Κουτρουμάνη: «Αυτή την φορά ήταν πιο ευγενικοί, έδειχναν ότι καταλάβαιναν τα προβλήματά μας, αλλά στάθηκαν πολύ (και επέμεναν) στην επέκταση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης», είπε ο κ. Κουτρουμάνης και βάλθηκε να εξηγήσει: «Θέλουμε και εμείς όπως και αυτοί να επεκταθεί και στα νοσοκομεία, πέραν των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως, λόγω της νομοθεσίας».

Αυτό που προβληματίζει είναι πως θα επιτευχθεί αυτό. Επεσαν, είπε, στο τραπέζι ορισμένες προτάσεις, όπως να γίνουν οι διαγωνισμοί για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση με το σύστημα του επέιγοντος, όπως έγινε και στις προμήθειες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά κάποιοι υπενθύμισαν τις ύποπτες συμβάσεις που έγιναν για το C4i και έτσι η πρόταση απορρίφθηκε.

Η δεύτερη πρόταση που έπεσε ήταν να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών με υπουργικές αποφάσεις, χωρίς να παρακάμπτονται οι διαδικασίες του διαγωνισμού, αλλά ούτε αυτή η πρόταση πέρασε. Τελικά η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ζήτησαν από την ίδια την τρόϊκα να βρει αυτή τη μέθοδο χρησιμοποιοώντας την νομοθεσία που υπάρχουν σ΄άλλες χώρες.

Τέλος δημιουργήθηκε με μία άτυπη ομάδα ιατρών (και οδοντιάτρων) βουλευτών του ΠαΣοΚ που εμφανίσθηκαν αντίθετοι με τον κ. Λοβέρδο. Ο λόγος; Επειδή απέριψε μία τροπολογία σύμφωνα με την οποία εάν οι βουλευτές_ γιατροί δεν επενεκλέγονταν στις εκλογές να μπορούσαν να διορισθούν διευθυντές στο ΕΣΥ, κάτι, όπως έλεγαν που συνέβαινε έως τώρα.