Παρουσία του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, 15 του μήνα, στο υπουργείο Παιδείας η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση υπό την προεδρία της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κυρίας Φώφης Γεννηματά. Ο πρωθυπουργός θα κηρύξει την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου, που αποτελεί κρίσιμο όργανο στη χάραξη της πολιτικής της Δια Βίου εκπαίδευσης στη χώρας.

Σύμφωνα με νέα έρευνα κοινής γνώμης, που παράγγειλε το υπουργείο Παιδείας, προκύπτει ότι οι πολίτες τάσσονται συντριπτικά υπέρ της ενίσχυσης του θεσμού της Δια Βίου μάθησης και μάλιστα οι εννιά στους δέκα (93%) πιστεύουν ότι η Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα χρειάζεται ενίσχυση. Εξι στους δέκα, πάντως, έχουν συμμετάσχει σε κάποια διαδικασία μη-τυπικής ή άτυπης Δια Βίου Μάθησης, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Δείτε εδώ την έρευνα

Οι πολίτες της χώρας, όπως διαπιστώνεται από τη δημοσκόπηση, δεν αισθάνονται σήμερα πλήρως ενημερωμένοι σχετικά με τα προγράμματα Δια Βίου Μάθησης, τα αξιολογούν, όμως, ως πολύ σημαντικά για τη ζωή ενός ανθρώπου και παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά προσωπικού ενδιαφέροντος γι΄ αυτήν.

Αποτρεπτικά για τη συμμετοχή σε εκπαιδευτικές διαδικασίες Δια Βίου Μάθησης, λειτουργεί κυρίως η έλλειψη χρόνου και η έλλειψη ενδιαφέροντος και κινήτρων.

Ο ένας στους δύο πολίτες που ρωτήθηκαν (50%) δηλώνει ότι θέλει να συμμετάσχει σε κάποια διαδικασία μη τυπικής Δια Βίου Μάθησης, κατά το επόμενο έτος.

Περισσότεροι από τους μισούς πολίτες (54%) δηλώνουν επίσης την επιθυμία να επεκτείνουν την μόρφωση τους. Οι λόγοι για τους οποίους ενδιαφέρονται είναι κατά βάση προσωπικοί και όχι επαγγελματικοί. Οι πολίτες φαίνεται ότι επιλέγουν περισσότερο εναλλακτικές μορφές μάθησης, όπως η συμμετοχή σε μία ομάδα με τα ίδια ενδιαφέροντα, το Ιντερνετ, ή ένα λιγότερο τυπικό σεμινάριο ή εργαστήριο.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συζητηθούν την Τρίτη κατά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Δια Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση, όπου συμμετέχουν οι πρόεδροι των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργοδοτών (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων (ΓΣΕΕ), της ΑΔΕΔΥ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας ατόμων με αναπηρία, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και της Ένωσης Περιφερειών.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από κοινοτικά κονδύλια, έγινε για λογαριασμό του Ενιαίου Διοικητικού Τομέα Διαχείρισης προγραμμάτων Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης του υπουργείου Παιδείας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια βίου μάθηση». Πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στο γενικό πληθυσμό, ηλικίας 18 ετών και άνω, από την εταιρεία Public Issue, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων με δομημένο ερωτηματολόγιο και το μέγεθος του δείγματος ανήλθε σε 3.050 άτομα.