Στην επικήρυξη του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα με το ποσό του 1.000.000 ευρώ προχώρησαν την Τετάρτη οι αρχές ασφαλείας. Η χρηματική αμοιβή ορίστηκε με απόφαση των υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών κκ. Χρ. Παπουτσή και Γ. Παπακωνσταντίνου . Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τα δεδομένα που προέκυψαν από έρευνες των εγκληματολογικών εργαστηρίων, αλλά και αναφορές αστυνομικών υπηρεσιών ότι ο καταζητούμενος ποινικός ήταν αυτός που μετέφερε το δέμα-βόμβα που σκότωσε τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη το περασμένο καλοκαίρι εντός του υπουργικού μεγάρου στη λεωφόρο Κατεχάκη. Εκτιμήθηκε επίσης και το γεγονός ότι ο Βασίλης Παλαιοκώστας με ομάδα συνεργών του προχωρεί σε σειρά παράνομων ενεργειών, ενώ έχει ήδη κατορθώσει να ξεφύγει δύο φορές τις τελευταίες ώρες από αστυνομικά μπλόκα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν χθες το βράδυ ότι «έχουμε πόλεμο με τον Βασίλη Παλαιοκώστα, τον οποίο αυτή τη φορά δεν θέλουμε να χάσουμε» .

Την ίδια ώρα οι διωκτικές αρχές έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό στην περιοχή της Φθιώτιδας και της Φωκίδας για τη σύλληψη του 45χρονου ποινικού ύστερα από δύο νέες αποτυχημένες προσπάθειες το τελευταίο 48ωρο στη Στυλίδα αλλά και στο χωριό Μαριολάτα Φωκίδας! Ο Βασίλης Παλαιοκώστας φέρεται ότι με δύο ή τρεις ακόμη συνεργούς του έκλεψε στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης από τη Στυλίδα ένα τζιπ μάρκας Τoyota Rav4. Ο καταζητούμενος- σύμφωνα με την Αστυνομία- είχε εισβάλει λίγο νωρίτερα στην κατοικία του ιδιοκτήτη του τζιπ από την οποία άρπαξε χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα αλλά και τα κλειδιά του οχήματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες αστυνομικών, το τζιπ ακολουθούνταν από το Fiat Ρunto που είχε κλέψει ο Παλαιοκώστας την περασμένη Κυριακή από την περιοχή της Χαιρώνειας, λίγο μετά την ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς έξω από τη Λιβαδειά.

Ενα περιπολικό που εκινείτο στην περιοχή της Στυλίδας προσπάθησε να καταδιώξει στην εθνική οδό το Τoyota Rav4 και το Fiat Ρunto που κατευθύνονταν προς Αθήνα και στα οποία επέβαιναν ο Παλαιοκώστας και οι συνεργοί του. Ωστόσο για άλλη μία φορά ο 45χρονος κατόρθωσε να ξεφύγει από τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να ζητήσουν βοήθεια από άλλες αστυνομικές δυνάμεις.

Το τζιπ βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης εγκαταλειμμένο στο χωριό Μαριολάτα Φωκίδας και εκτιμάται ότι ο καταζητούμενος ποινικός επιβιβάστηκε στο Fiat Ρunto και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση. Εξετάζεται ακόμη το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησε σε αυτή τη φάση της διαφυγής του κάποιο από τα δύο τζιπ που διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν τις ίδιες ώρες της Τρίτης από έκθεση αυτοκινήτων της εθνικής οδού Αθηνών- Λαμίας.

Κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχει ήδη μεταβεί στην περιοχή της Λαμίας όπου εξετάζει όλα τα στοιχεία για την αρπαγή των οχημάτων αλλά και τις κλοπές των πινακίδων τριών ΙΧ στη Λαμία. Παράλληλα αναζητώνται νέα ίχνη του Παλαιοκώστα στις γύρω περιοχές.

Το παλαμικό αποτύπωμα
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., το βράδυ της Τρίτης, αποτύπωμα του Βασίλη Παλαιοκώστα ανιχνεύθηκε στο δέμα-βόμβα που σκότωσε στις 24 Ιουνίου 2010 τον αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργο Βασιλάκη, υπασπιστή του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο ίδιος ήταν αυτός που πυροβόλησε μαζί με έναν άγνωστο συνεργό του το πρωί της Κυριακής εναντίον αστυνομικών της Ασφαλείας Λιβαδειάς τραυματίζοντας έναν εξ αυτών. Εκείνη την ημέρα ο Παλαιοκώστας επέβαινε σε ένα αυτοκίνητο μάρκας Αudi που είχε κλαπεί στις 31 Δεκεμβρίου από την Εκάλη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καταζητούμενος για να μην αναγνωρισθεί φορούσε γυναικεία περούκα, ενώ μέσα στο ΙΧ αυτοκίνητο βρέθηκε πλαστή πινακίδα. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν πιθανότερο οι συνεργοί του Βασίλη Παλαιοκώστα να προέρχονται από τον ποινικό χώρο και εξετάζεται η περίπτωση τουλάχιστον ένας από αυτούς να είναι αλλοδαπός που είχε παραβιάσει πενθήμερη άδεια από τις φυλακές Δομοκού.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη βόμβας στη λεωφόρο Κατεχάκη σημειώθηκε το απόγευμα της 24ης Ιουνίου 2010. Η ΕΛ.ΑΣ. κατέληξε στην εμπλοκή του Βασίλη Παλαιοκώστα όταν παλαμικό αποτύπωμά του βρέθηκε με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτιού του φακέλου που απέμεινε από την ισχυρή έκρηξη της βόμβας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κατασκευαστής του δέματος ήταν συνεργάτης του 45χρονου ποινικού ο οποίος ανήκε στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σε σχέση με τη διάρρηξη και την κλοπή του τζιπ στη Στυλίδα υπενθύμιζαν ένα παρόμοιο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τους συνεργούς του που καταγράφηκε στις 31 Αυγούστου 2007 στη Θεσσαλονίκη. Τότε επιχειρηματίας που διέμενε στην περιοχή της Ανάληψης είχε καταγγείλει ότι άγνωστοι διέρρηξαν το σπίτι του, άρπαξαν πολύτιμα αντικείμενα αλλά και τα κλειδιά των δύο αυτοκινήτων του που στη συνέχεια τα έκλεψαν. Το ένα από τα οχήματα βρέθηκε έναν χρόνο αργότερα στην κατοχή του Παλαιοκώστα- μετά την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Μυλωνά το καλοκαίρι του 2008-, ενώ το άλλο διαπιστώθηκε τον Μάιο του 2010 ότι χρησιμοποιούνταν από μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».