Από τους περίπου 800.000 αλλοδαπούς από χώρες εκτός ΕΕ, παραμένουν «ανεπίσημοι» μετανάστες πάνω από το 50%, ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα με ή χωρίς χαρτιά είναι στη χώρα μας πάνω από 15 χρόνια. Ενας μεγάλος αριθμός των στερουμένων σήμερα αδειών διαμονής αλλοδαπών μετέσχε επιτυχώς σε τουλάχιστον μια από τις τρεις «ευκαιρίες» νομιμοποίησης (1998, 2001, 2005-2007), αλλά δεν κατόρθωσε να διατηρηθεί σε καθεστώς επίσημης διαμονής/εργασίας, λόγω των αυστηρών προϋποθέσεων της νομοθεσίας που διέπει την ανανέωση αδειών.

Ολα αυτά τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα ο οποίος ζητά ριζικές αλλαγές στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας μας και παράλληλα αναθεώρηση της της συνθήκης Δουβλίνο ΙΙ της ΕΕ, που εμποδίζει μετανάστες να μεταβούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. τους μετανάστες να φύγουν από τη χώρα μας για μετανάστες θέλουν. Σήμερα, Πέμπτη, χαρακτήρισε το μεταναστευτικό «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της κοινωνίας και επεσήμανε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου, ως Υπουργός Εξωτερικών και ο Μ. Χρυσοχοΐδης ως Υπουργός Δημόσιας Τάξης που συνυπέγραψαν το Δουβλίνο ΙΙ έχουν μεγάλες ευθύνες για το ότι η Ελλάδα έχει γίνει «χώρα υποδοχής και εγκλωβισμού χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενστερνιζόμενη το δόγμα «περί μηδενικής ανοχής, περί απελάσεων, δραστικών λύσεων» έχει εγκλωβιστεί σε «ακροδεξιά ρητορεία», η οποία «μπορεί να οδηγήσει και σε επικίνδυνους δρόμους διατάραξης της κοινωνικής συνοχής σε μια κοινωνία η οποία –είτε θέλουμε είτε μη- δεν μπορεί παρά να είναι πολυ-πολιτισμική». Επιπλέον, με αφορμή την απεργία πείνας των 287 μεταναστών σε συνδυασμό με τα προβλήματα χιλιάδων άλλων μεταναστών, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει πρόταση Νόμου σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών στην Ελλάδα.

Η πρόταση περιλαμβάνει τέσσερις ρυθμίσεις:

-παροχή άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους με οποιονδήποτε τρόπο εντάχθηκαν σε μια από τις διαδικασίες νομιμοποίησης από το 1997 και μετά και απέκτησαν άδεια διαμονής, την οποία απώλεσαν λόγω αδυναμίας πλήρωσης των προϋποθέσεων του νόμου.

– παροχή άδειας διαμονής πενταετούς ισχύος σε όσους μετανάστες μπορούν να αποδείξουν με οποιονδήποτε έγκυρο τρόπο ότι βρίσκονται στην Ελλάδα πάνω από 5 χρόνια.

– παροχή άδειας διαμονής 3 ετούς ισχύος σε όσους μπορούν να αποδείξουν με δημόσιο ή άλλο έγγραφο ότι διαμένουν στη χώρα μας τα τελευταία πέντε χρόνια.

-προσωρινή άδεια διαμονής διάρεκιας ενός έτους, με σκοπό την ανέυρεση εργασίας, σε όσους βρίσκονται στην Ελλάδα πριν από τις 30.12.10.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στους πρόσφυγες και την ανάπτυξη μιας πολιτικής για την προστασία τους όταν έρχονται στη χώρα μας (παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας, στέγασης, σίτισης) και κυρίως την απογκετοποίηση των περιοχών εκείνων στον αστικό ιστό που επιβαρύνονται από την παρουσία υπεράριθμων μεταναστών.