Την ανησυχία της για το «εκρηκτικό», όπως είπε, θέμα των μεταναστών το οποίο, πέρα από τις ανθρωπιστικές διαστάσεις του, μπορεί να έχει και ευρύτερες παρενέργειες, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα στον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου κατά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυρία Παπαρήγα στην παρέμβασή της επέμεινε στην έκκλησή της προς την κυβέρνηση για δίκαιη και ψύχραιμη αντιμετώπιση του ζητήματος, λέγοντας ότι «πρέπει να σταματήσει ο διαχωρισμός νόμιμοι και παράνομοι, καθώς και οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά της Κυβέρνησης, περί επαναπροώθησης και περί τιμωρίας των παρανόμων».

Την κρισιμότητα της κατάστασης αναδεικνύει και το υπόμνημα με τις θέσεις του ΚΚΕ που παρέδωσε η κυρία Παπαρήγα στον πρωθυπουργό. Σε αυτό επισημαίνεται ότι «μεγαλώνει η απελπισία και η δίκαιη αγανάκτηση των ίδιων των μεταναστών, όπως αποδεικνύεται τραγικά και από τις απεργίες πείνας που αυξάνονται, από την απεργία των μεταναστών που ήρθαν από την Κρήτη». Από την άλλη, ο Περισσός διαπιστώνει ότι η κατάσταση αυτή επιδρά καταλυτικά στη ζωή όλων των εργαζομένων – Ελλήνων και μεταναστών, «που δε θέλουν να βλέπουν να γκετοποιούνται οι ήδη υποβαθμισμένες γειτονιές τους, λίγο πριν παραδοθούν στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, η κυρία Παπαρήγα, τόνισε ότι «είναι πραγματικά εκρηκτικό πρόβλημα, που μπορεί να έχει σοβαρές παρενέργειες. Βεβαίως έχει και ανθρωπιστικές πλευρές, αλλά έχει και ευρύτερες, πάρα πολύ ουσιαστικές». Αλλωστε, προέβαλε ως λόγο για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, κατόπιν αιτήματός της, ακριβώς το ότι το ζήτημα των μεταναστών απασχολεί το ΚΚΕ.

Στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου επικέντρωσε την ανάλυση των θέσεων του ΚΚΕ σε 4 σημεία, ζητώντας πρώτα από όλα τη μη συμμόρφωση στον κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, με παροχή παροχή ταξιδιωτικών εγγράφων στους μετανάστες, προκειμένου να μεταβούν νόμιμα και με ασφάλεια στις χώρες προορισμού τους. Η κυρία Παπαρήγα κάλεσε την κυβέρνηση να διεκδικήσει αναθεώρηση του Δουβλίνου ΙΙ και «να παλέψει για να σταματήσει αυτό το αίσχος». Κατά δεύτερον, ζήτησε να δίνεται πολιτικό άσυλο σε εκείνους που προέρχονται από χώρες «που έχουν δεχτεί ιμπεριαλιστικό πόλεμο, κατοχή, που διώκονται για τις ιδέες τους, υπάρχει ένα καθεστώς βίας».

Ως τρίτο σημείο ανέφερε την αποσύνδεση της ανανέωσης της άδειας διαμονής από ένσημα και σύμβαση εργασίας, τη χορήγησή της και στους ανέργους, την απλοποίηση των διαδικασιών και τη διευκόλυνση των διαδικασιών οικογενειακής επανένωσης. Και τέλος, ζήτησε την άμεση νομιμοποίηση όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, έχουν οικογένεια ή έχουν δημιουργήσει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς με τη χώρα μας και επιθυμούν να παραμείνουν.

«Δεν έχουμε την αίσθηση ότι αντιμετωπίζεται πλήρως το πρόβλημα με αυτές τις 4 λύσεις,

αλλά εν πάση περιπτώσει μπορεί να εξασφαλίσει μία ομαλή κατάσταση στην Ελλάδα, όπου και οι μετανάστες θα ζουν αυτά που ζουν όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι», επεσήμανε η κυρία Παπαρήγα, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα αν δεν αντιμετωπιστούν οι αιτίες.

Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι το υπόμνημα της ΚΕ του ΚΚΕ που παρεδόθη στον πρωθυπουργό από την κυρία Παπαρήγα καταλήγει με της εξής φράση: «Στο βαθμό που η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ακολουθεί τον κατασταλτικό μονόδρομο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, θα φέρει και την ευθύνη για την παραπέρα όξυνσή του στην πορεία».