Τις 150 μονάδες βάσης θα προσεγγίσει η ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας της Eurobank EFG από την πώληση του 70% της πολωνικής θυγατρικής της Polbank έναντι 490 εκατ. ευρώ και τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΔΙΑΣ ΕΕΧ.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη διοίκηση της τράπεζας, όταν ολοκληρωθούν ορισμένες επιπλέον ενέργειες οργανικού τύπου, η αύξηση των σχετικών δεικτών θα ξεπεράσει τις 150 μονάδες. Παράλληλα, θα απελευθερωθούν κεφάλαια πάνω από 2 δισ. ευρώ, τα οποία θα ενισχύσουν τα επίπεδα ρευστότητας του τραπεζικού ομίλου.

Την Τρίτη εγκρίθηκε από τη γενική συνέλευση της Eurobank η απορρόφηση της εταιρείας επενδύσεων χαρτοφυλακίου Δίας και αναμένεται και η έγκριση των μετόχων της δεύτερης για να προχωρήσει η συγχώνευση.

Σημειώνεται ότι η διοίκηση της Eurobank μετά από αντιδράσεις των μετόχων της Δίας υποχρεώθηκε να αλλάξει τη σχέση ανταλλαγής και από 6,2 μετοχές της Δίας για κάθε μία μετοχή της Eurobank να διαμορφωθεί σε 5,3 μετοχές. Σύμφωνα με την τράπεζα, έχουν αλλάξει οι συνθήκες από τις 22 Οκτωβρίου 2010 όταν και ανακοινώθηκε η απόφαση για τη συγχώνευση αφού από τότε η μετοχή της Eurobank έχει απολέσει το 9% της αξίας της.

Εξάλλου, την περασμένη εβδομάδα η διοίκηση του τραπεζικού ομίλου συμφώνησε για την πώληση του 70% της Polbank στην αυστριακή Raiffeisen. Η συναλλαγή θα πραγματοποιηθεί μετά την μετατροπή του δικτύου της Eurobank σε ξεχωριστή τράπεζα με πλήρη άδεια τραπεζικών εργασιών στην Πολωνία. Στη συνέχεια, η Raiffeisen και η ελληνική τράπεζα θα ενοποιήσουν τις δραστηριότητες τους στην Πολωνία με την πρώτη να ελέγχει το 87% της ενιαίας τράπεζας και τη δεύτερη το 13%.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 4ο τρίμηνο του 2011 κατόπιν του μετασχηματισμού της Polbank EFG σε τράπεζα και των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.