«Η ανάγκη για στρατηγική είναι τώρα πιο ξεκάθαρη από ποτέ. Ο κεραυνός δεν ταξιδεύει ποτέ σε ευθείες επαναλαμβανόμενες γραμμές. Ξεσπάει αιφνιδιαστικά. Ακόμη και μια φαινομενική «σιγή» δεν είναι οπισθοχώρηση αλλά η ησυχία πριν από την βροντή»…

Η φράση αυτή στην τελευταία προκήρυξη της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για την αποστολή του δέματος-βόμβα την προηγούμενη Πέμπτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έχει μπει στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Και αυτό γιατί θεωρείται ότι υποκρύπτει τους προβληματισμούς και το νέο σχεδιασμό των μελών της οργάνωσης, μετά τις αλλεπάλληλες συλλήψεις αντιεξουσιαστών από την αστυνομία.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής εκφράζουν την άποψη ότι «από την ανάγνωση του τελευταίου κειμένου φαίνεται ότι η συγκεκριμένη οργάνωση ίσως έχει πλέον επιχειρησιακές αδυναμίες και έλλειμμα του επονομαζόμενου επαναστατικού δυναμικού. Είναι προφανές ότι τα μέλη της επιχειρούν, με την βοήθεια άλλων ατόμων, την στρατολόγηση νέων προσώπων προκειμένου να ενισχύσουν τον εκτελεστικό της βραχίονα. Ομως σε αυτήν την στρατολόγηση πιθανόν παρουσιάζονται προβλήματα, ύστερα και από την σύλληψη αντιεξουσιαστών από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Γι αυτό αναφέρονται σε αλλαγή στρατηγικής αλλά και για «σιγή πριν από την βροντή». Είναι προφανές ότι η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» προσπαθεί να ανασυνταχθεί και ίσως τα τρία καταζητούμενα μέλη της μαζί με άλλους αντιεξουσιαστές που έχουν καθοδηγητικό ρόλο αναζητούν τον τρόπο ενίσχυσης της».

Ανώτεροι αξιωματικοί παρατηρούν ότι στο τελευταίο κείμενο της οργάνωσης υπάρχουν σημαντικές διαφορές ως προς το ύφος και την φρασεολογία σε σχέση με την προκήρυξη που είχε ακολουθήσει την βομβιστική επίθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, στα τέλη Δεκεμβρίου. Στην προκήρυξη εκείνη υπήρχαν απειλές εναντίον δικαστικών λειτουργών και άλλων στόχων αλλά και αναφορές για μία μεγάλη ομάδα οπλισμένων μελών της οργάνωσης – χρησιμοποιώντας και τον όρο «οπλική υπεροχή» – που συμμετείχαν στην συγκεκριμένη επιχείρηση. Στο ίδιο κείμενο αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι «για κάθε χρόνο φυλακής που θα περνάνε τα αδέλφια μας, θα τοποθετούμε από ένα κιλό εκρηκτικής ύλης στις αυλές των σπιτιών σας, στα αυτοκίνητα σας, στα γραφεία σας ενω δεν αποκλείουμε και τις προσωπικές συναντήσεις τετ α τετ μαζί σας, εφαρμόζοντας την στρατηγική του αιφνιδιαστικού πλησιάσματος…»

Παρόμοιες απειλες αλλά και επιδείξεις των επιχειρησιακών δυνατότήτων της υπήρχαν και σε όλες τις τελευταίες προκηρύξεις της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς».

Αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υποστηρίζουν ότι «αντίθετα με τα προηγούμενα κείμενα, η προκήρυξη από την αναληψη ευθύνης για το δεμα βόμβα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης χαρακτηρίζεται μάλλον από μετριοπάθεια αλλά κι από έναν σκεπτικισμό για το μέλλον της οργανωσης. Δεν εκτοξευονται συγκεκριμένες απειλές ενω υπάρχουν αμφιβολιες για την τωρινή δναμική του ενοπλου αγώνα. Ετσι λοιπόν τις προαναγγελίες για αλλεπάλληλα κτυπήματα εναντίον δικαστών έχουν αντικαταστήσει τα ερωτηματικά και η αμφιβολία. Μέλη της οργανωσης ζητούν ενίσχυση και κατηγορούν όσους έχουν δισταγμούς…»

Οι αξιωματικοί επισημαίνουν σχετικά δύο ακόμη αποσπάσματα του τελευταίου κειμένου της οργάνωσης.

Το πρώτο αναφέρει «αν οι αξίες και ο ηθικός κώδικας ανθρώπων που πιστεύουν ακόμα στην αναρχία και την ομορφιά της, τους επιτρέπει να αργοπορούν την επίθεσή τους και να ασπάζονται δικαιολογίες, ας μείνουν μακριά από την υπόθεση. Εμείς δεν θα τους περιμένουμε ούτε και η ιστορία. Τώρα ή ποτέ χρειάζεται το πιο αποφασιστικό μας βήμα».

Το δευτερο απόσπασμα που μνημονεύεται είναι «μπορεί οι καιροί να είναι άσχημοι, μπορεί τα αδέρφια μας να ρισκάρουν τη ζωή τους με την απεργία πείνας, μπορεί δεκάδες σύντροφοι να βρίσκονται στα κελιά της δημοκρατίας, όμως πάντα είναι μια ακόμα ευκαιρία για επίθεση, για καταστροφή αυτού του συστήματος».