Οξύνεται μέρα με τη μέρα η αντιπαράθεση Τουρκοκυπρίων_ Αγκυρας, μετά και τις νέες σκληρές δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν, που ζήτησε την παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων όσοι έχουν πρωτοστατήσει στις διαδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής στα κατεχόμενα. Είπε ότι η χώρα του δεν μπορεί να ανεχτεί μια τέτοια προσβολή. Ο ηγέτης των Τουρκοκύπρίων κ. Ντερβίς Ερογλου επιχειρεί να κατεναύσει, χωρίς όμως αποτέλεσμα, τα πνεύματα, ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός κάλεσε στην Αγκυρα και τον πρώην ηγέτη (και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ) κ. Ταλάτ για συνομιλίες.

Η πρόσκληση, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία έγινε επειδή ορισμένοι στα κατεχόμενα έχουν κατηγορήσει την αντιπολίτευση ότι υποκινεί τις διαδηλώσεις. Την ίδια ώρα η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά την όλη υπόθεση, χωρίς να επεμβαίνει. Η Αγκυρα πάντως έσπευσε να κατηγορήσει και τους ελληνοκύπριους ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις κάτι βεβαίως που διαψεύδει κατηγορηματικά η Λευκωσία.

Η αναταραχή είναι τόση που ανάγκασε δύο φορές τον κ. Ερντογάν να επέμβει και να επιτεθεί φραστικά εναντίον των Τουρκοκυπρίων. Εφθασε μάλιστα στο σημείο να τους κατηγορήσει (χρησιμοποιώντας ασυνήθιστη σκληρή γλώσσα) ότι μοιράζονται τις ίδιες προσεγγίσεις με τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι, όπως είπε, προσπαθούν να δυναμιτίσουν την ειρηνευτική διαδικασία. Πρόσθεσε ότι στις διαδηλώσεις κάποιοι κρατούσαν σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και σημείωσε: «δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοια στάση εναντίον της Τουρκίας, η οποία έχει δώσει για την Κύπρο την ψυχή της και το αίμα της».

Αν η Αγκυρα σταματήσει την βοήθεια…

Η Αγκυρα πάντως σήμερα δίνει τα λεφτά της για να συντηρηθεί το ψευδοκράτος, το οποίο μόνον η Τουρκία αναγνωρίζει και με 40.000 στρατιώτες κατέχει το 38% των εδαφών της Κύπρου. Υπολογίζεται ότι η τουρκική «χορηγία» είναι τόση που καλύπτει τα πάντα, από τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, τα επιδόματα των χιλιλάδων εποίκων, την παραμονή του κατοχικού στρατού, ακόμα και τα έργα υποδομής. Τα πάντα πληρώνει η Τουρκία. Η λεγόμενη τουρκοκυπριακή οικονομία είναι ασήμαντη και εάν η Αγκυρα αποφασίσει κάποια ημέρα να σταματήσει την οικονομκή βοήθεια τότε το ψευδοκράτος θα καταρρεύσει αμέσως.

Η Τουρκία άρχισε ωστόσο τις περικοπές προς τους Τουρκοκύπριους εδώ και ένα χρόνο. Μείωσε την συνεισφορά της προς τους Τουρκοκυπρίους, πράγμα που είχε ως αποτέλεσμα η λεγόμενη κυβέρνηση του ψευδοκράτους να αρχίσει και αυτή με τη σειρά της τις περικοπές και να κατανείμει την «κουτσουρεμένη» τουρκική βοήθεια σε άλλους τομείς που θεωρούσε πιο σημαντικούς για την επίβίωσή της. Πρώτο θύμα ήταν οι λεγόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι που τους έκοψαν στην αρχή τα επιδόματά τους, αλλά και μέρος του μισθούς τους. Ο μισθός τους άλλωστε ήταν διπλάσιος αυτόν των Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων. Ορισμένοι έπαιρναν ακόμα και 5.000 ευρώ τον μήνα, ενώ ο διευθυντής του γραφείου του κ. Ερντογάν μόλις 3.000 ευρώ.

Ξεσηκώθηκαν και τότε αλλά ουδείς τολμούσε να βγει στους δρόμους. Αποτέλεσμα ο κ. Ταλάτ να χάσει τις εκλογές. Εφέτος η Αγκυρα αποφάσισε, λόγω τηης οικονομικής κρίσης και νέες περικοπές. Μείωσε ακόμα περισσότερο τα χρήματα που χορηγούσε στο ψευδοκράτος, αλλά δεν μείωσε ούτε μία τουρκική λίρα τα χρήματα για την συντήρηση του στρατού κατοχής. Η νέα τουρκοκυπριακή «κυβέρνηση» αναγκάσθηκε να περικόψει και άλλο τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, να τους κόψει τα δώρα και τα επιδόματα και οι Τουρκοκύπριοι τότε βγήκαν στους δρόμους, διαμαρτυρόμενοι. Στην κατεχόμενη Λευκωσία έγιναν διαδηλώσεις και το πρωί της Δευτέρας οι διαδηλωτές διαμαρτύθηκαν έξω από την λεγόμενη Τουρκική πρεσβεία. Βγήκε ένας Τούρκος διπλωμάτης και τους είπε «κοφτά», «εάν θέλετε να στείλετε κανένα υπόμνημα προς την τουρκική κυβέρνηση, να το στείλετε με το ταχυδρομείο».

Οι διαδηλωτές εξοργίθηκαν κυρίως με τις δηλώσεις Ερντογάν και ενώ έως τώρα τα αιτήματά τους ήταν καθαρά οικονομικά, σιγά_ σιγά άρχισαν να φωνάζουν και πολιτικά συνθήματα, ζητώντας να φύγουν οι έποικοι, ακόμα, ορισμένοι και να φύγει και η Τουρκία από την Κύπρο. Η κατάσταση είναι σοβαρή παραδέχεται η Λευκωσία, αφού για πρώτη φορά εδώ και 37 χρόνια ακούστηκαν από τους Τουρκοκύπριους συνθήματα κατά της Τουρκίας. Σοβαρή την χαρακτηρίζει και η Αγκυρα, η οποία εάν κόψει τελείως την επιχορήγηση προς τα κατεχόμενα ή ακόμα εάν τη μειώσει και άλλο τότε φοβάται ότι θα αυξηθούν οι αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων. Προσπαθεί με συνομιλίες να εκτονώσει την όλη κατάσταση.