Καταζητείται με διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από την Ιnterpol, ωστόσο έχει σειρά συναντήσεων με έλληνες διπλωμάτες! Κατηγορείται για τέσσερις απόπειρες ανθρωποκτονίας και έχει καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό για μεγάλη απάτη, όμως θεωρείται από πολιτικούς και επιχειρηματίες ένας από τους πιο σημαντικούς και φερέγγυους επενδυτές. Σε βάρος του έχουν εκδοθεί τουλάχιστον δέκα εντάλματα σύλληψης για διάφορα αδικήματα, αλλά εκείνος έχει κατορθώσει να θεωρείται «πρόσωπο απόδοσης τιμών» από πολιτικούς, επιχειρηματίες και χιλιάδες πολίτες…

Πρόκειται για τον 64χρονο πρώην ιδιοκτήτη νυχτερινών κέντρων στην Αθήνα και δραπέτη των Φυλακών Κορυδαλλού Κωνσταντίνο Βοϊδονικόλα , ο οποίος ζει τα τελευταία έντεκα χρόνια στο Τορόντο του Καναδά έχοντας μετατραπεί- όπως χαρακτηριστικά δήλωσε έλληνας διπλωμάτης προς «Το Βήμα της Κυριακής»- στο « πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της ελληνικής ομογένειας »!

Ο «Ντίνος» κάνει… τον Καναδό
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τον θεωρούν τον «χαμένο φυγά» του ελληνικού ποινικού συστήματος και όταν είχε εξαφανιστεί το 2000 δήλωναν ότι « είναι θέμα τιμής η σύλληψή τουτο ταχύτερο δυνατόν». Και ασφαλώς αγνοούν ότι σήμερα ο στόχος της έρευνάς τους είναι γνωστός επιχειρηματίας στον Καναδά που έχει το προνόμιο να παρακάθεται σε γεύμα με τον έλληνα πρεσβευτή και με άλλους έλληνες διπλωμάτες.

Ο «Ντίνος», ένας από τους πιο δραστήριους Μανιάτες της ελληνικής νύχτας, βιώνει στον Καναδά μια πρωτόγνωρη επιχειρηματική ακμή. Και αυτό γιατί ο κλοιός της αναζήτησής του από τις ελληνικές και διεθνείς διωκτικές αρχές έχει ουσιαστικά διαλυθεί, αφού έχει προτάξει την καναδική υπηκοότητά του και η διαδικασία έκδοσής του (με βάση και τις συμφωνίες Ελλάδας- Καναδά) έχει απορριφθεί από τις καναδικές αρχές…

Η «νύχτα» και το μεγάλο ριφιφί
Ο Κ. Βοϊδονικόλας κατάγεται από το χωριό Δημαρίστικα της Μάνης και μικρός έζησε στον Καναδά, ενώ αργότερα μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου έζησε για πολλά χρόνια. Ηταν ιδιοκτήτης νυχτερινών κέντρων στη λεωφόρο Συγγρού και στο Παλαιό Φάληρο. Στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας βρέθηκε από τη δεκαετία του ΄80. Κατηγορήθηκε για εκβιασμούς το 1982, καθώς και ότι το 1992 τραυμάτισε με κροτίδα μια γυναίκα σε νυχτερινό κέντρο. Οι υποθέσεις αυτές δεν είχαν δικαστική συνέχεια…

Το 1994 είναι μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά γι΄ αυτόν. Ενας σύρος κρατούμενος με κατάθεσή του τον εμπλέκει στο περιώνυμο «ριφιφί του αιώνα» στην Τράπεζα Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης- τη μεγαλύτερη κλοπή σε ελληνική τράπεζα- που αποκαλύφθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 1992. Οκτώ- δέκα άτομα έσκαψαν τούνελ 10 μέτρων κάτω από τον Ιλισό και τρύπησαν ένα μέτρο μπετό και ατσάλι. Αρπαξαν από τις 301 θυρίδες στο θησαυροφυλάκιο χρήματα και τιμαλφή αξίας περίπου 25 εκατ. ευρώ. Στην πορεία της έρευνας όμως κατέπεσαν οι κατηγορίες τόσο κατά του Κ. Βοϊδονικόλα όσο και κατά άλλων. Η συγκεκριμένη υπόθεση παραμένει ανεξιχνίαστη.

Τα ομόλογα και η φυλακή

Δημοσίευμα ομογενειακού εντύπου για τον επιχειρηματία Κ. Βοϊδονικόλα προ εξαμήνου. Τρίτος από δεξιά, ως πρόεδρος του GreekΤown on the Danforth με άλλους ομογενείς στο νοσοκομείο Εast General του Τορόντο για το οποίο έχουν συγκεντρωθεί από το 1994 άνω του 1 εκατ. δολάρια από το φεστιβάλ «Γεύση της Ντάνφορντ»

Τον Μάιο του ίδιου χρόνου ο Κ. Βοϊδονικόλας κατηγορείται ότι συμμετείχε στη μεγάλη κλοπή και εξαργύρωση 99 εντόκων ομολόγων, αξίας περίπου 3 εκατ. ευρώ, από την Εθνική Τράπεζα. Κατηγορήθηκε ότι παρέλαβε περίπου 1,3 εκατ. ευρώ από το κύκλωμα που έκλεψε τα ομόλογα και ο ίδιος υποστήριξε ότι έλαβε αυτό το ποσό στο πλαίσιο πώλησης δύο καταστημάτων του. Τότε, μετά την απολογία του, είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση περίπου 200.000 ευρώ. Το 2009 καταδικάστηκε ερήμην σε 11 χρόνια κάθειρξη και η έφεση που άσκησε μέσω των δικηγόρων του έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί τον Νοέμβριο του 2011.

Στις 24 Ιουνίου 1999 ο Κ. Βοϊδονικόλας κατηγορείται ότι πυροβόλησε τέσσερις εργάτες οι οποίοι είχαν παρκάρει το αυτοκίνητό τους μπροστά στην πόρτα του γκαράζ του στη Βούλα. Στην αρχή πυροβόλησε και τραυμάτισε στην κοιλιά έναν 50χρονο, ο οποίος είχε προσπαθήσει να μετακινήσει το αυτοκίνητό του για να εξευμενίσει τον εξαγριωμένο επιχειρηματία. Στη συνέχεια πυροβόλησε και τραυμάτισε στα πόδια και στα χέρια τρεις ακόμη που είχαν σπεύσει σε βοήθεια του συναδέλφου τους. Προφυλακίστηκε και το Συμβούλιο Εφετών απέρριψε έπειτα από λίγο καιρό την αίτηση αποφυλάκισής του αναφερόμενο «στην κοινωνική απαξία της πράξης του, από όπου προκύπτει η επικινδυνότητα της προσωπικότητάς του».

«Πέταξε» από τον Κορυδαλλό
Στη φυλακή πάντως δεν έμεινε καιρό. Στις 27 Ιανουαρίου 2000 παίρνει υπό άγνωστες συνθήκες 24ωρη άδεια από τις Φυλακές Κορυδαλλού. Μετά ζητά 12ωρη παράταση προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις. Από τότε εξαφανίστηκε. Αργότερα καταδικάστηκε τελεσίδικα σε 10 χρόνια κάθειρξη για το περιστατικό στη Βούλα. Στη δεύτερη φάση της έρευνας κατηγορήθηκε και για επίθεση εναντίον ακόμη έξι εργατών, αλλά απαλλάχθηκε.

Η ενημέρωση των δικαστικών και αστυνομικών αρχών για τη «μεγάλη φυγή» του Κ. Βοϊδονικόλα έγινε με καθυστέρηση δύο ημερών, γεγονός που αποτέλεσε αντικείμενο δικαστικής έρευνας. Τότε στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης δήλωναν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι « όπου και να πάει ο Βοϊδονικόλας θα τον βρούμε…». Η εντύπωση που είχε μείνει στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι « ο Ντίνος έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης.Ισως κρύβεται στον Καναδά, όπου έχουμε πληροφορίες ότι έχει ανοίξει μια… ταβέρνα ».

Ελληνικό αίτημα, καναδική απόρριψη
Η αλήθεια είναι όμως ελαφρώς διαφορετική. Σε βάρος του εκδόθηκε με καθυστέρηση διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιnterpol, ενώ ακόμη και σήμερα, όπως είπαν στο «Βήμα» υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., το όνομά του είναι καταχωρισμένο στις επονομαζόμενες «ερυθρές αγγελίες» των διεθνών διωκτικών αρχών. «Υποβλήθηκε αίτημα των ελληνικών αρχών προς τον Καναδά για την έκδοση του πελάτη μου » αναφέρει ο κ. Αλέξης Κούγιας, νομικός εκπρόσωπος του Κ. Βοϊδονικόλα, « απορρίφθηκε όμως διότι ο κ. Βοϊδονικόλας έχει καναδική υπηκοότητα και υπήρχε διαφορετική νομική άποψη των Αρχών της συγκεκριμένης χώρας για την αναγκαιότητα της έκδοσής του στην Ελλάδα.Ο ίδιος θα ήθελε πολύ να έλθει στην Ελλάδα να δικαστεί για τις εκκρεμείς υποθέσεις του, αφού εκτιμά ότι κατηγορείται άδικα…».

Επενδυτής με πρόσωπο στο Τορόντο
Ο επιχειρηματίας τώρα ζει στο Τορόντο του Καναδά,είναι ιδιοκτήτης δεκάδων ακινήτων, τα περισσότερα από τα οποία ενοικιάζει σε εταιρείες,τράπεζες κτλ.,ενώ θεωρείται σημαντικός επενδυτής της πόλης.Είναι παράλληλα πρόεδρος του GreekΤown on the Danforth, που διοργανώνει το μεγάλο φεστιβάλ «Γεύση από την Ντάνφορντ» κάθε Αύγουστο στο Τορόντο όπου συρρέουν περίπου 1.700.000 επισκέπτες.

Το φεστιβάλ,στο οποίο σερβίρονται κυρίως ελληνικά εδέσματα από εστιατόρια της περιοχής,θεωρείται η μεγάλη γιορτή της ελληνικής ομογένειας,η οποία αριθμεί περίπου 200.000 άτομα στην καναδική πόλη.Ο «άφαντος» για τους έλληνες αστυνομικούς Ντίνος Βοϊδονικόλας εικονίζεται σε έντυπα να έχει συναντήσεις με καναδούς πολιτικούς,ενώ κάνει δηλώσεις του τύπου «όταν είσαι οικοδεσπότης δύο εκατομμυρίων φιλοξενουμένων πρέπει να τους προσφέρεις και ανάλογη ασφάλεια»!

Στην ηλεκτρονική έκδοση www. emphasisworld.com με τα νέα των αποδήμων στον Καναδά μπορεί κάποιος να διαβάσει εκτεταμένο ρεπορτάζ από την επίσκεψη του έλληνα πρεσβευτή κ. Ελευθέριου Αγγελόπουλου στο Τορόντο στις 22 Ιανουαρίου,όπου είχε συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματίες- ανάμεσά τους βέβαια και με τον Κ. Βοϊδονικόλα.«Το Βήμα» επικοινώνησε με έλληνες διπλωμάτες στην καναδική πόλη οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για το διεθνές ένταλμα σύλληψης του Κ.Βοϊδονικόλα και για τις εκκρεμοδικίες του στην Ελλάδα.Οπως επεσήμαναν, «κανείς δεν μας έχει ενημερώσει γι΄ αυτά τα ζητήματα.

Ομως είμαστε βέβαιοι ότι η καναδική πολιτεία είναι απόλυτα συγκροτημένη και αν υπήρχε οτιδήποτε επιλήψιμο ή ποινική εκκρεμότητα για τον κ. Βοϊδονικόλα,θα είχε λάβει τα μέτρα της και θα μας είχε ενημερώσει…».