Σε φάση ραγδαίων εσωκομματικών αναδιατάξεων βρίσκεται το ΚΚΕ, το οποίο προωθεί κλιμακωτά τον δικό του… «Καλλικράτη», συνενώνοντας οργανώσεις και όργανα και ανακατεύοντας την «τράπουλα» στο στελεχικό πεδίο. Οι έντονες- και περιφρουρημένες, ως είθισται- διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και πολλοί είναι εκείνοι πλέον στον Περισσό που εικάζουν ότι η κομματική ανασυγκρότηση φέρνει ακόμη πιο κοντά το θέμα της διαδοχής της 65χρονης γενικής γραμματέως κυρίας Αλέκας Παπαρήγα .

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αναμένεται η κατάργηση της ισχυρότερης οργάνωσης που διέθετε διαχρονικά το ΚΚΕ, της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας (ΚΟΑ), η οποία σχεδιάζεται να ενοποιηθεί με την Κομματική Οργάνωση Πειραιά (ΚΟΠ) και τη Νομαρχιακή Οργάνωση Αττικής, συγκροτώντας μια νέα ισχυρή Κομματική Οργάνωση Αττικής, ενώ ανάλογες οργανωτικές αναπροσαρμογές θα γίνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με ανασύσταση των καθοδηγητικών οργάνων και τις απαραίτητες μετακινήσεις και αναδιατάξεις στελεχών.

Μετακινήσεις στελεχών
Μετά και τη νέα διοικητική δομή της χώρας, για τον Περισσό προβάλλει η ανάγκη άσκησης ενιαίων τοπικών πολιτικών παρεμβάσεων και δράσεων. Στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε η μεγάλη οργανωτική ανακατανομή του κομματικού δυναμικού σε επίπεδο οργανώσεων περιοχών και πόλεων, ενώ διατηρείται ο παραδοσιακός «πυρήνας» των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης (ΚΟΒ) στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ ενημερώνονται την περίοδο αυτή σχετικά με τις προωθούμενες αλλαγές, ενώ ήδη έχουν αρχίσει οι μετακινήσεις στελεχών σε ανώτερο και ανώτατο επίπεδο, τα οποία θα κληθούν να συμβάλουν στη «νέα εποχή» που ξεκινά για το κόμμα της κομμουνιστικής Αριστεράς.

Σε μια περίοδο κατά την οποία το ΚΚΕ διανύει φάση «συσσώρευσης πολιτικής εμπειρίας και επαναστατικής ενέργειας» εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και έχοντας προτάξει το καθήκον της «στρατηγικής της πάλης για την εξουσία», οι αναπροσαρμογές στην οργανωτική δομή του κόμματος αποκτούν για τους επιτελείς του Περισσού αυξημένο πολιτικό ενδιαφέρον. Μέσω αυτών προσδοκάται η ισχυρότερη παρέμβαση του κόμματος στο επίπεδο των τοπικών κοινωνιών, αλλά και η καλύτερη προετοιμασία των δυνάμεών του μέσω των αναγκαίων Αδυναμίες και καθυστερήσεις

Παράλληλα ωστόσο οι αναδιατάξεις αυτές συνδέονται και με τις αδυναμίες επεξεργασιών των προβλημάτων που τίθενται στο πλαίσιο της νέας περιφερειακής δομής της χώρας και των διοικητικών συνενώσεων που επήλθαν σε επίπεδο νομαρχιών και δήμων. που εμφανίζει τα τελευταία χρόνια σε οργανωτικό επίπεδο το ΚΚΕ έχοντας απολέσει τη δυναμική του παρελθόντος, αν και παραμένει ο πλέον συγκροτημένος και δομημένος επί τη βάσει αρχών πολιτικός σχηματισμός στη χώρα. Οταν άλλα ιστορικά κομμουνιστικά κόμματα της Ευρώπης βίωναν το φάσμα της διάλυσης μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού», το ΚΚΕ κατόρθωνε παρά τις τεράστιες οργανωτικές απώλειες (διασπάσεις 1989 και 1991) να σταθεί στα πόδια του και να ισχυροποιηθεί επιβιώνοντας και διασφαλίζοντας για τον εαυτό του την πρωτοκαθεδρία στον χώρο της Αριστεράς. Παρά ταύτα οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει, όπως έχει συμπεράνει και στο τελευταίο συνέδριό του, είναι πολλές. Ετσι, η αναδιάταξη των οργανώσεών του επιχειρείται, πέραν των άλλων, να αντιμετωπίσει και οργανωτικές δυσχέρειες και αδιέξοδα που υπάρχουν με τη μείωση του ενεργού δυναμικού του και τη συρρίκνωση των οργανώσεων κυρίως σε συνοικιακό επίπεδο, ενώ μεγάλες καθυστερήσεις υπάρχουν και όσον αφορά τη διεύρυνση της κομματικής επιρροής στους εργασιακούς χώρους, με ισχυρό «χαρτί» τη νεολαία, κυρίως τη σπουδάζουσα και τη μαθητική. Οι μετακινήσεις των στελεχών και οι συνεπαγόμενες διεργασίες είναι σενάρια τα οποία μπορούν να διαψευστούν από την παραμονή της (αδιαμφισβήτητης) γενικής γραμματέως του κόμματος κυρίας Παπαρήγα στη θέση της. Η παρουσία της άλλωστε στο κομματικό πηδάλιο επί 20 συναπτά έτη έχει κριθεί επιτυχημένη και απαραίτητη για τη συνεκτικότητα της ηγετικής ομάδας και την προσήλωση στην πολιτική «γραμμή» που έχει χαράξει το ΚΚΕ. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που φύγει από την ηγεσία θεωρείται βέβαιον ότι «δεν θα πάει σπίτι της». Πολλοί στον Περισσό θεωρούν ότι θα παραμείνει ως πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ, τουλάχιστον για την παρούσα κοινοβουλευτική περίοδο. Πάντως πληθαίνουν οι φωνές εκείνες που εκτιμούν ότι η τρέχουσα εσωκομματική κινητικότητα διαμορφώνει νέα δεδομένα και εξ αντικειμένου μπορεί να τεθεί σύμφωνα με τη φυσιολογική πορεία των πραγμάτων θέμα αλλαγής φρουράς.