«Ας φύγει ο Μουμπάρακ και μετά βλέπουμε!»

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένα στη χώρα τους. Οι έλληνες συνάδελφοι και γείτονες ζητούν από αυτούς ενημέρωση και… εσωτερική πληροφόρηση. Οι 40.000 αιγύπτιοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο ώστε να βρεθούν μπροστά σε κάποια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή για να μάθουν τι γίνεται στην πατρίδα τους. Αρκετοί από αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα πριν από δεκαετίες και ρίζωσαν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχασαν επαφή με την Αίγυπτο και τις εξελίξεις εκεί.

Τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινής γνώμης είναι στραμμένα στη χώρα τους. Οι έλληνες συνάδελφοι και γείτονες ζητούν από αυτούς ενημέρωση και… εσωτερική πληροφόρηση. Οι 40.000 αιγύπτιοι μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα προσπαθούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο ώστε να βρεθούν μπροστά σε κάποια οθόνη τηλεόρασης ή υπολογιστή για να μάθουν τι γίνεται στην πατρίδα τους. Αρκετοί από αυτούς ήρθαν στην Ελλάδα πριν από δεκαετίες και ρίζωσαν. Σε καμία περίπτωση όμως δεν έχασαν επαφή με την Αίγυπτο και τις εξελίξεις εκεί. «Το Βήμα» τούς συνάντησε σε χώρους εργασίας και αναψυχής, ενώ τους ακολούθησε στην αντικυβερνητική διαδήλωση της Αθήνας και ζήτησε την άποψή τους για τις ιστορικές εξελίξεις στη χώρα των πυραμίδων.

«Η νεολαία και οι νέες δυνατότητες που δίνει η τεχνολογία ήταν αυτά που άναψαν τη σπίθα της εξέγερσης στη χώρα μας» λέει ο κ. Αζέρ (Λάζαρος) Γιούσεφ, πρόεδρος της Ενωσης Αιγυπτίων Εργαζομένων στην Ελλάδα. Οπως και οι περισσότεροι, ο κ. Γιούσεφ πιστεύει ότι πέρα από την οικονομική ανέχεια και την πολιτική καταπίεση οι εξελίξεις επιταχύνθηκαν και από την παρουσία μιας νεολαίας που…βράζει στο ζουμί της. «Υπάρχει τεράστιος αριθμός μορφωμένων πτυχιούχων Αιγυπτίων που είτε είναι άνεργοι και κάθονται όλη μέρα στο καφενείοείτε δουλεύουν σε εργασίες παντελώς άσχετες με τα προσόντα τους».

Οι πτυχιούχοι της ιχθυόσκαλας

Ο κ. Αμποχαμέντ Μαχμούντ και η σύζυγός του κυρία Ραμπάμπ Χασάν είναι από εκείνους που σήκωσαν το βάρος της ενεργοποίησης των Αιγυπτίων μέσω Διαδικτύου

Για να επιβεβαιώσει κανείς την άποψη του κ. Γιούσεφ δεν χρειάζεται να ταξιδέψει ως το Κάιρο. Αρκεί μια βόλτα στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, η οποία όπως και οι πιο πολλές ιχθυόσκαλες της χώρας μας… αιγυπτιοκρατείται. Ο κ. Μοχαμέντ Αμποχεκάλ σπούδασε στην πατρίδα του δάσκαλος. Εδώ και δύο χρόνια βρίσκεται στη χώρα μας και εργάζεται ως μέλος πληρώματος σε αλιευτικά σκάφη… «Μη φανταστείτε ότι δουλεύω ως ψαράς επειδή είμαι μετανάστης. Και στην Αίγυπτο την ίδια δουλειά έκανα.Δεν υπήρχε δυνατότητα να διδάξω » λέει ο κ. Αμποχεκάλ. Οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στα αλιευτικά σκάφη να βγουν στη θάλασσα και οι αιγύπτιοι ψαράδες αγωνιούν για τον καιρό (και το μεροκάματο) της επόμενης ημέρας. «Οι συνθήκες εργασίας και τα χρήματα είναι καλύτερα απ΄ ό,τι στην πατρίδα μου. Και πάλι όμως θα ήθελα να επιστρέψω, αρκεί να αλλάξει η πολιτική κατάσταση» λέει ο κ. Αμποχεκάλ.

Δεν είναι ο μόνος πτυχιούχος της ιχθυόσκαλας.

Δίπλα του είναι και ο κ. Αμποχαμέντ Χάνι, ο οποίος αν τα αιγυπτιακά πτυχία είχαν αντίκρισμα στη χώρα του θα εργαζόταν ως κοινωνικός λειτουργός. «Αν παρακολουθήσεις αυτές τις μέρες τα κρατικά δορυφορικά αιγυπτιακά κανάλια, νομίζεις ότι δεν συμβαίνει τίποτε.Πηγαίνεις από σίριαλ σε βιντεοκλίπ και ανάποδα. Ευτυχώς υπάρχει και το Αλ Τζαζίρα» σχολιάζει ο κ. Χάνι. Αποδίδει, μεταξύ άλλων λόγων, την οργή του αιγυπτιακού λαού στην άνευ προηγουμένου ακρίβεια του τελευταίου καιρού. «Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα βασικά προϊόντα όπως η ζάχαρη ακρίβυναν ως και 400%».

«Να φύγει ο Μουμπάρακ»

Στη συγκέντρωση της περασμένης Τρίτης έξω από το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της αιγυπτιακής πρεσβείας, απέναντι από τη Βουλή, περισσεύει το πάθος, όχι όμως και η συμμετοχή. Οι συγκεντρωμένοι δεν ξεπερνούν τους 250. Αλλος το αποδίδει στην απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, αφού οι περισσότεροι κατοικούν μακριά από το κέντρο της πρωτεύουσας. Αλλος στις πολλές ώρες που εργάζονται. Τα συνθήματα που ακούγονται έχουν στόχο φυσικά τον πρόεδρο Μουμπάρακ αλλά και τον φερόμενο ως διάδοχο γιο του. Η επόμενη ημέρα, η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, οι αραβοϊσραηλινές σχέσεις και όλα αυτά που απασχολούν δυτικούς αναλυτές και εγχώριους πολιτικολογούντες περνούν σε δεύτερη μοίρα. « Το θέμα είναι να φύγει αυτός,30 χρόνια είναι πάρα πολλά.Το ποιος θα έρθει είναι δευτερεύον αυτή τη στιγμή » λέει ο κ. Αμποχαμέντ Μαχμούντ, εγκατεστημένος εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα και παντρεμένος με την κυρία Ραμπάμπ Χασάν. Ο κ. Μαχμούντ και η σύζυγός του ήταν από εκείνους που σήκωσαν το βάρος της ενεργοποίησης του κόσμου μέσω Διαδικτύου. Δημιούργησαν το γκρουπ στο Facebook «Επανάσταση, επανάσταση στην Τυνησία, επανάσταση και στην Αίγύπτο» προκειμένου να ενημερώνεται ο κόσμος για τις εκεί εξελίξεις. «Κάθε φορά είμαστε όλο και περισσότεροι,τόσο στην Αίγυπτοόσο και στις πρωτεύουσες όλου του κόσμου. Ούτε εμείς περιμέναμε ότι η επιτυχία του κινήματος θα ήταν τόσο μεγάλη.Αν δεν υπήρχε το Διαδίκτυο θα ήταν δύσκολο να υπάρξει αυτή η παγκόσμια κινητοποίηση, αφού στην Αίγυπτο τα πάντα είναι ελεγχόμενα» λέει η κυρία Χασάν. Πριν από 17 χρόνια ο σύζυγός της εστάλη ως στρατιώτης του αιγυπτιακού στρατού στη Σομαλία παρά τη θέλησή του. «Ποτέ δεν κατάλαβα τι ακριβώς πήγα να κάνω εκεί. Με απείλησαν ότι αν δεν δεχόμουν να πάω θα με έκλειναν στις στρατιωτικές φυλακές,στις οποίες συμβαίνουν φρικτά πράγματα». Με όποιον και να μιλήσει κανείς από τους διαδηλωτές είναι φανερό ότι περισσότερη σημασία δεν έχει ποιος θα αντικαταστήσει τον Μουμπάρακ αλλά υπό ποιους όρους. «Εχω σε μεγάλη εκτίμηση τον Ελ Μπαραντέι.Οποιος όμως και αν αναλάβει πρόεδρος δεν πρέπει να επιτρέπεται να μείνει πάνω από δύο θητείες» λέει ο οικοδόμος κ. Νάσερ Αλί.

«Εχω μία εβδομάδα να μιλήσω με τους συγγενείς μου»

«Θα ήθελα να επιστρέψω στην Αίγυπτο, αρκεί να αλλάξει η πολιτική κατάσταση» λέει ο κ. Αμποχεκάλ (δεξιά στη φωτογραφία) που εργάζεται στην ιχθυόσκαλα του Κερατσινίου, όπως και ο συμπατριώτης του Αμποχαμέντ Χάνι

Σ το γεμάτο από κόσμο αραβικό καφενείο της οδού Αχαρνών ουδείς τολμά να αλλάξει κανάλι από το Αλ Τζαζίρα. Θέμα συζήτησης, φυσικά, όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο. Ολοι έχουν γνώμη για την εξαφάνιση της Αστυνομίας την προηγούμενη Παρασκευή και τη δραπέτευση κρατουμένων από τις φυλακές που ακολούθησε. Αλλοι κατηγορούν όσους διοργάνωσαν τις διαμαρτυρίες. Αλλοι πιστεύουν ότι πίσω από αυτό κρύβονται οι άνθρωποι του καθεστώτος που επενδύουν στο χάος. Εδώ θα βρεις και κάποιους που υπερασπίζονται την κυβέρνηση. «Είναι καλός πρόεδρος ο Μουμπάρακ. Επί 30 χρόνια δεν έχουμε πόλεμο, κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ στο παρελθόν» λέει ο Ρεφάτ που εργάζεται στο καφενείο. Η επικοινωνία με την Αίγυπτο είναι δύσκολη, όποιος καταφέρει να τηλεφωνήσει φροντίζει να ρωτήσει και για λογαριασμό των υπολοίπων. «Εχω μία εβδομάδα να μιλήσω με τους συγγενείς μου στην Αλεξάνδρεια. Ευτυχώς, εκεί τα πράγματα είναι πιο ήρεμα σε σχέση με το Κάιρο» λέει ο Ιμπραχίμ (φωτογραφία) που ζει εδώ και 40 χρόνια στη χώρα μας και προτού συνταξιοδοτηθεί διατηρούσε αντικερί. «Μη φαντάζεστε ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι ήταν καλύτεροι.Απλά,αυτός είναι πάρα πολύ καιρό στην εξουσία και έφτιαξε ένα φοβερό περιβάλλον γύρω του. Εβλεπες οικογένειες που είχαν σχέσεις με την κυβέρνηση να πλουτίζουν από τη μία ημέρα στην άλλη» σχολιάζει ο Ιμπραχίμ, που θέλει και αυτός την αποχώρηση του επί 30ετία ισχυρού άνδρα του αιγυπτιακού κράτους. « Από τα ονόματα που ακούγονται για να τον αντικαταστήσουν κανένα δεν με ενθουσιάζει. Ισως φταίει ότι ο Μουμπάρακ έχει μείνει τόσα χρόνια στην εξουσία που δεν μπορώ να φανταστώ κάποιον άλλον πρόεδρο.Και δεν μου αρέσει που το λέω αυτό».

Πολιτική
Σίβυλλα
  • Ερμής… νέας εποχής Μια σταγόνα από τη ροζ Churchill σαμπάνια κύλισε στα χειροποίητα Berlutti παπούτσια του Φίφη Δελμούζου-Κασσανδρή. Ο μεγαλοβιομήχανος, χρυσός κληρονόμος,... ΣΙΒΥΛΛΑ
Helios Kiosk