Παρά την απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς, που δυσκόλεψε την κάθοδο στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη το βράδυ, το πατάρι του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου στην οδό Πανεπιστημίου γέμισε από αναγνώστες και φίλους της Ερσης Σωτηροπούλου . Αφορμή η επανέκδοση του δεύτερου πεζογραφήματός της, «Η φάρσα» (Πατάκης, 2010), 28 χρόνια μετά την πρώτη του κυκλοφορία. Το βιβλίο παρουσίασε ο λογοτέχνης Νάνος Βαλαωρίτης , με τον οποίο συνομίλησε ο πεζογράφος Χρήστος Χωμενίδης περί φάρσας, χιούμορ και κωμικού. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Κατερίνα Οικονομάκου .

Δύο κορίτσια διασκεδάζουν την πλήξη τους κάνοντας τηλεφωνικές φάρσες σε άνδρες, ανυποψίαστα θύματα που διαλέγουν από τον τηλεφωνικό κατάλογο. Αυτή είναι με δυο λόγια η υπόθεση του μυθιστορήματος της Σωτηροπούλου- γραμμένο το 1976, μόλις δύο χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση-, στο οποίο είναι έντονος ο απόηχος της δικτατορίας και των ιδεολογικών προκαταλήψεών της, καθώς και οι εντάσεις μεταξύ των δύο φύλων εξαιτίας των παγιωμένων ρόλων τους. «Ο άνδρας φοράει τη στολή της εξουσίας και πηγαίνει άνετος και χαρούμενος» είπε η συγγραφέας, ενώ οι γυναίκες κάνουν κλεφτοπόλεμο απέναντι σε έναν κόσμο γκρίζο και απειλητικό, όπου φορείς της εξουσίας είναι οι άνδρες. Γι΄ αυτό και η «Φάρσα» ήταν «το μανιφέστο της επαναστατημένης γυναίκας» γράφει προλογίζοντας το βιβλίο ο Νάνος Βαλαωρίτης, της οποίας η επαναστατική πράξη συνίσταται «στην υπονόμευση αυτής της δύναμης με τη γελοιοποίησή της, την καταβαράθρωσή της με το γέλιο». «Οι γυναίκες είναι πιο γελαστές από τους άνδρες και έχουν χιούμορ» σημείωσε ο Νάνος Βαλαωρίτης. Κάπου εκεί ο Χρήστος Χωμενίδης προέβαλε τις αντιρρήσεις του. Στη σημερινή κοινωνία άνδρες και γυναίκες έχουν χιούμορ εξίσου, επέμεινε, το οποίο στρέφεται ενάντια σε μορφές εξουσίας αρσενικές ή θηλυκές, όπως η παροιμιώδης καταπιεστική μεσογειακή μάνα.

Η συζήτηση άναψε και με τη συμμετοχή του κοινού. Στην κουβέντα δεν άργησαν να μπουν και τα θέματα της σύγχρονης επικαιρότητας, η οικονομική κρίση και οι πολιτικοί. Ομιλητές και κοινό υπερθεμάτισαν για την κοινωνική αξία της φάρσας που μπορεί να αποτελέσει όργανο γενικής αισιοδοξίας στη συγκεκριμένη συγκυρία.

Βετεράνοι και δηλωμένοι φαρσέρ, η συγγραφέας και ο Χρήστος Χωμενίδης αφηγήθηκαν πετυχημένες φάρσες τους αλλά και φάρσες που τους έγιναν. Ανάμεσα σε αυτές ακούστηκε και το όνομα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος, όπως ειπώθηκε, επιδίδεται στο «σπορ» με επιτυχία.