Θέμα ασύλου ανοίγει επισήμως το υπουργείο Παιδείας, καθώς με σημερινές δηλώσεις της, η υπουργός Παιδείας κυρία Αννα Διαμαντοπούλου επαναφέρει το θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, στα οποία θα συμμετέχουν και εξωπανεπιστημιακοί. Τα συμβούλια θα χειρίζονται «ευαίσθητα» θέματα πολιτικής στα πανεπιστήμια της χώρας, μεταξύ αυτών και το θέμα του ασύλου, που μέχρι τώρα έχει στα χέρια του ο πρύτανης και οι πρυτανικές αρχές.

Την ίδια στιγμή στην υπόθεση της κατάληψης της Νομικής το λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη. Ο Εισαγγελέας Εφετών κ. Σπ. Μουζακίτης, απέστειλε ήδη κλήσεις για κατάθεση σε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τα μέλη των πρυτανικών αρχών και της διοίκησης της Νομικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και της Επιτροπής Αλληλεγγύης στον αγώνα των μεταναστών.

Ο κ. Μουζακίτης έρευνα αν διαπράχθηκε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος στην διάρκεια της κρίσης της περασμένης εβδομάδας. Ακόμη, ερευνάται εάν διαπράχθηκε το αδίκημα της προώθησης και διακίνησης μεταναστών (που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος) από μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης που βοήθησαν τους μετανάστες απεργούς πείνας. Ο εισαγγελέας συνεχίζει την έρευνα και για τα αδικήματα της διατάραξης κοινής ειρήνης και φθοράς ξένης ιδιοκτησίας.

Η κυβέρνηση, με αφορμή τα γεγονότα της Νομικής, επαναφέρει την συζήτηση στις αλλαγές που σχεδιάζονται στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, αξιοποιώντας την κρίση που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα. «Οι νέοι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σπουδές ποιότητας και όχι από δημαγωγία, ούτε από το καθεστώς της ανομίας που υπάρχει σε πολλές περιπτώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά πριν από λίγο η κυρία Διαμαντοπούλου. «Σε αυτά θα απαντήσουμε με ριζικές αλλαγές στην λειτουργία των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Πάντως όχι με τον εισαγγελέα και την αστυνομία» κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης, ο οποίος είναι μεταξύ των προσώπων που έχουν κληθεί από τον εισαγγελέα, διαψεύδει φήμες που «διέρρεαν» σήμερα για εμπλοκή του στην αναζήτηση νέου κτιρίου που θα φιλοξενήσει τους μετανάστες, καθώς στο μέγαρο της οδού Πατησίων και Ηπείρου, όπου μεταφέρθηκαν την περασμένη Παρασκευή, μπορούν να παραμείνουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

«Από την στιγμή που οι μετανάστες έφυγαν από το κτίριο της Νομικής Σχολής,

το πανεπιστήμιο έχει απεμπλακεί πλήρως από την υπόθεση αυτή» δήλωσε ο κ. Πελεγρίνης στο «Βήμα». «Ως πρόσωπο συμπάσχω στο πρόβλημα τους και σκέφτομαι την οδυνηρή κατάσταση στην οποία βρίσκονται, αλλά ως πρύτανης δεν έχω κανένα δικαίωμα να συμμετάσχω στο πρόβλημα», κατέληξε.

Αναστάτωση στα πανεπιστήμια

Οι δηλώσεις της υπουργού, που επαναφέρουν το θέμα των Συμβουλίων Διοίκησης στα ΑΕΙ, πρόταση την οποία έχει απορρίψει η Σύνοδος των πρυτάνεων, προκάλεσαν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις.

«Έχω να πω σε όσους μας κατηγόρησαν ότι ευθυνόμαστε για την κατάχρηση και την παραβίαση του ασύλου,

ότι όπως ακριβώς διαψεύσθηκαν την προηγούμενη βδομάδα, έτσι θα διαψευσθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες» δήλωσε στο «Βήμα» ο πρύτανης του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και προεδρεύων της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ κ. Θ. Παπαθεοδώρου.

«Ισχυρές διοικήσεις είναι μόνο οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες διοικήσεις που εκφράζουν την πανεπιστημιακή κοινότητα και υπερασπίζονται το θεσμό του Πανεπιστημίου,

αποδίδοντας το όφελος στην κοινωνία», κατέληξε ο κ. Παπαθεοδώρου