Αλλαγή προτεραιοτήτων στις απευθείας συνομιλίες, φαίνεται ότι προσανατολίζεται η Λευκωσία, τη στιγμή που κοινή είναι η διαπίστωση ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στον Πρέοδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και στον Τουρκύπριο ηγέτη κ. Ντερβίς Ερογλου κωλυσιεργούν.

Η Λευκωσία επιδιώκει να προτάξει στις συνομιλίες το εδαφικό, ζητώντας να τις επιστραφούν εδάφη, με πρώτη την Αμμόχωστο. Μετά την τριμερή συνάντηση που είχαν στην Γενεύη οι κκ. Χριστόφιας, Ερογλου και ο γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν και ενόψει του νέου γύρου των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση έχει πεισθεί ότι να συζητούνται όλα μαζί τα ζητήματα (περιουσιακό, εγγυήσεις, έποικοι, σχέσεις με την ΕΕ, κεντρική εξουσία, συνταγματικό κτλ), είναι αδύνατον να υπάρξει ικανοποιητική πρόοδος και έτσι αποφάσισε να επικεντρωθεί στο εδαφικό, το οποίο θεωρείται ότι είναι ένα ακανθώδες θέμα.

Η Λευκωσία, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» θα επικαλεσθεί τη συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου στη Νέα Υόρκη αλλά και τις υποδείξεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι το εδαφικό θα πρέπει να προταχθεί στις συζητήσεις για να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι τις εκατέρωθεν προθέσεις και διαθέσεις σ΄ένα από τα πλέον ακανθώδη ζητήματα του προβλήματος.

Ο Χριστόφιας την Πέμπτη στην Αθήνα

Ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου ενόψει της επανέναρξης των απευθείας διαπραγματεύσεων προσκάλεσε στην Αθήνα, την προσεχή Πέμπτη, τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια, Η επίσκεψη Χριστόφια στην Αθήνα κρίνεται σημαντική καθ΄ότι πρώτον θα τεθούν οι νέες προταραιότητες της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες στις οποίες θα προταθεί το εδαφικό και δεύτερον αυτή γίνεται λίγα 24ωρα πριν από την προγραμματίσμένη για την Κυριακή επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών κυρίας Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα.

Επιπλέον οι κκ. Χριστόφιας και Παπανδρέου θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της τριμερούς συνάντησης που διεξήχθη στη Γενεύη και το ενδεχόμενο για τον καθορισμό Αποκλεισιτκής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας Κύπρου, καθώς και τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ελλάδα στην Κύπρο.

Εδαφικό και σχέδιο Ανάν

Η Λευκωσία διασυνδέει ωστόσο το εδαφικό και με το περιουσιακό, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά έως τώρα κάνει προσπάθειες ώστε να μην συζητηθεί το εδαφικό, παρά μόνον όταν συμφωνηθούν τα υπόλοιπα κεφάλαια. Ανάλογα δηλαδή, τι θα συμφωνηθεί στα υπόλοιπα κεφάλαια, θα αποφασίσει ποια και πόσα εδάφη θα απελευθερώσει. Πρόθεση ωστόσο της Αγκυρας είναι όποτε και όταν συζητηθεί το κυπριακό να θέσει κριτήρια που ουσιαστικά παραπέμπουν στο χάρτη του σχεδίου Ανάν, με λιγότερες όμως εδαφικές προσαρμογές.