Ηταν το 1994 που ο όμιλος Eurobank EFG αποφάσισε να μοιραστεί το όραμα του Χρήστου Λαμπράκη και να στηρίξει δυναμικά μια νεαρή ορχήστρα εγχόρδων με το όνομα Καμεράτα, Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής. Χάρις σ’ αυτή τη χορηγία, η Καμεράτα κατόρθωσε να αποσπάσει την εύνοια της κριτικής αλλά και του ευρύτερου κοινού με συμμετοχή σε πολιτιστικά κέντρα της Ευρώπης με μεγάλες παραγωγές και εκπαιδευτικό έργο. Ως φυσική συνέχεια, λοιπόν, του αρμονικού θεσμού που έχει σφυρηλατήσει η Eurobank EFG με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εδώ και 17 χρόνια ήρθε η ανακοίνωση της νέας τριετούς πολιτιστικής συνεργασίας του ομίλου και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση για τον κύκλο «Οπερα στο Μέγαρο Μουσικής» που έγινε σήμερα το πρωί στους χώρους του. Η νέα χορηγία εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το σημαντικότερο λυρικό θέατρο στον κόσμο, τη Σκάλα του Μιλάνου, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του ΟΜΜΑ, κ. Ιωάννης Μάνος, τόνισε ότι η νέα χορηγία προσεγγίζει επιπροσθέτως τον άξονα της παιδείας και της εκπαίδευσης. Ως εκ τούτου, με πρωτοβουλία του Ομίλου θα πραγματοποιηθεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα σχολεία που θα λειτουργήσει παράλληλα με την πρώτη όπερα που θα παρουσιαστεί στην Αθήνα, τη «Μαρία Στουάρντα» του Γκαετάνο Ντονιτσέτι σε σκηνοθεσία του Πιερ Λουίτζι Πίτσι στις 10, 12, 14, 16 και 18 Μαρτίου 2011. «Η παρουσίαση της όπερας Μαρία Στουάρντα και των άλλων που θα ακολουθήσουν εντάσσεται στο πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας που υπογράφηκε μεταξύ του Μεγάρου και της Σκάλας. ΄Ενα πρωτόκολλο που χαρακτηρίζεται από την αρχή της αμοιβαιότητας με την έννοια ότι δεν είμαστε μόνο δέκτες πολιτιστικών δράσεων που προέρχονται από το εξωτερικό, αλλά είμαστε και υποστηρικτές της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας προς τα έξω, με την έννοια των συμπαραγωγών και με τη στήριξη Ελλήνων ερμηνευτών και δημιουργών στη Σκάλα», ανέφερε ο κ. Μάνος. Υπογράμμισε ακόμα ότι η πολιτική που αφορά το άνοιγμα στον κόσμο περιλαμβάνει κι άλλες διεθνείς συνεργασίες όπως με το Teatro Real της Μαδρίτης, το Centre Pompidou, το National Theater του Ηνωμένου Βασιλείου κ.α.

«Δεν αντιμετωπίζουμε αυτή την τριετή συνεργασία ως ένα τμήμα του προγράμματος κοινωνικής υπευθυνότητας και ανταπόδοσης» ανέφερε η κυρία Μαριάννα Λάτση στη δική της ομιλία. «Η στήριξη της κορυφαίας αυτής πρωτοβουλίας του Μεγάρου αγκαλιάστηκε απ’ όλους μας ως πράξη ευγνωμοσύνης προς το μεγάλο οραματιστή του πολιτισμού, Χρήστο Λαμπράκη, αλλά και ως χρέος προς την πατρίδα μας που, παρά τη μεγάλη κρίση και δυσκολίες, δεν επιτρέπεται να στερηθεί των ευκαιριών που προάγουν την πνευματική καλλιέργεια καθώς αυτή συνδυάζεται με την απόλαυση καλλιτεχνικών γεγονότων υψηλής στάθμης». ΄Οπως ανακοινώθηκε, στο πλαίσιο της συνεργασίας με τη Σκάλα του Μιλάνου, η επόμενη όπερα που θα παρουσιαστεί εντός του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής είναι η συζητημένη παραγωγή Κάρμεν του Μπιζέ σε σκηνοθεσία ΄Εμμα Ντάντε, ενώ μια ακόμα εκδήλωση θα είναι έκθεση κοστουμιών της Μαρίας Κάλλας από το Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου.

Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου, κ. Νίκο Τσούχλο, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Οπερα: δημιουργώντας τη μαγεία, καταργώντας την απόσταση» που θα πραγματοποιηθεί στις 11, 12, 14 και 15 Μαρτίου 2011 με αφορμή την παρουσίαση της «Μαρίας Στουάρντα» του Ντονιτσέτι θα είναι μια μουσική δράση εκπαιδευτικού χαρακτήρα η οποία θα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9 – 12 ετών. Ο σχεδιασμός της παρουσίασης και η διαμόρφωση των κειμένων γίνεται σε επιμέλεια της παιδαγωγού Λήδας Μασούρα. Οι παραστάσεις της Μαρία Στουάρντα τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ιταλικής Δημοκρατίας στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την παλιγγενεσία της Ιταλικής Δημοκρατίας.