Τουλάχιστον τέσσερα άτομα ηλικίας από 38 έως 45 ετών- ανάμεσά τους και μία γυναίκα-, στα οποία αποδίδεται ρόλος στρατολόγου και καθοδηγητή των νεαρών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», έχουν μπει στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας ύστερα από τη σύλληψη και του καταζητούμενου Μιχάλη Νικολόπουλου την Τετάρτη στην Κηφισιά. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εκτιμούν ότι τα άτομα αυτά, μετά το καλοκαίρι του 2009, οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τη «μεγάλη φυγή» των νεαρών αντιεξουσιαστών από τις οικογένειές τους, ενώ από τον Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου φρόντισαν ώστε τα επονομαζόμενα «μωρά της τρομοκρατίας» να συνεργαστούν με την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και να μετατραπούν στους πρωτοπόρους της επονομαζόμενης νέας γενιάς τρομοκρατών.

Η ΕΛ.ΑΣ. φέρεται να διαθέτει σειρά πληροφοριών για τις διασυνδέσεις αυτών των ατόμων με ομάδα ποινικών αλλά και για τον τρόπο που πατρονάρουν, καθοδηγούν και υποθάλπουν τους… «πυρήνες» της «Συνωμοσίας». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι διαθέτουν μια βασική εικόνα για αυτήν την ομάδα «επιμελητείας» από παρακολουθήσεις μιας μονοκατοικίας στου Γκύζη και από καταγραφές κινήσεων και συνομιλιών υπόπτων.

Οι αξιωματικοί εκτιμούν ότι η μονοκατοικία που εντοπίστηκε την Πέμπτη, στη Νέα Χαλκηδόνα, είχε ενοικιαστεί από τον 32χρονο καταζητούμενο Χρήστο Τσάκαλο και εκεί διέμενε ο συλληφθείς Μιχάλης Νικολόπουλος. Αναζητούν επίσης άλλα δύο διαμερίσματα στην Αθήνα που φαίνεται ότι έχουν ενοικιάσει τις τελευταίες εβδομάδες ασύλληπτα μέλη της οργάνωσης, ενώ εκφράζουν φόβους ότι ίσως επιχειρηθεί στρατολόγηση νέων ατόμων για τη στελέχωση της ομάδας κρούσης.

Το ενδιαφέρον της Αντιτρομοκρατικής εστιάζεται στις καταθέσεις πολλών από τους γονείς των κατηγορουμένων, καθώς σχεδόν όλοι αναφέρουν ότι προς το τέλος του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο του 2009 τα παιδιά τους έφυγαν από το σπίτι και άρχισαν να διαμένουν σε άγνωστα σε αυτούς καταλύματα, χωρίς να εργάζονται ή να έχουν οικονομική ενίσχυση από τους ίδιους.

Αναλώσιμο «επαναστατικό» δυναμικό
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί ανέφεραν στο «Βήμα της Κυριακής» ότι «έχουμε διαπιστώσει ότι από το καλοκαίρι του 2009 μέλη των “Πυρήνων” έχουν ενοικιάσει περίπου 20 καταλύματα στην Αθήνα.Αυτό έγινε με βάση σχέδιο ατόμων που κατά τη δεκαετία του ΄90εμπλέκονταν σε άλλες οργανώσεις και τα οποία βρήκαν στους νεαρούς το νέο αλλά και αναλώσιμο “επαναστατικό” δυναμικό.Πλέον,δεν τους ένοιαζε να μην είναι γνωστή η ταυτότητά τους,όπως συνέβαινε με την 17Ν και τον ΕΛΑ,αλλά απλώς να παρατείνουν τη δράση τους μέχρις ότου συλληφθούν.Και άλλη φορά ένα σύστημα έκρυβε τη δεκαετία του 1980 καταζητούμενους για την “Αντικρατική Πάλη”.Ποτέ όμως αυτό το σύστημα οικονομικής υποστήριξης και υπόθαλψης δεν είχε λάβει τέτοιες διαστάσεις.Η οικονομική ενίσχυση έγινε κυρίως από χρήματα που έδωσαν ποινικοί υπέρ του “επαναστατικού ταμείου”,ενώ φαίνεται να έχουν διακινηθεί χρήματα από την απαγωγή του επιχειρηματία κ.Γιώργου Μυλωνά.Επίσης,ψάχνουμε αν υπάρχει εμπλοκή αντιεξουσιαστών σε πρόσφατες ληστείες σε Πρέβεζα,Αγρίνιο, Αίγιο και Πάτρα,με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».