Τι κι αν είναι η ζωντανή απόδειξη του αμερικανικού ονείρου; Τι κι αν την έχουν χαρακτηρίσει ισχυρότερη γυναίκα της Αμερικής; Τι κι αν έχει μια μόνιμη θέση στους πλούσιους και ισχυρούς του πλανήτη μας; Στο τέλος, ακόμη και μια Οπρα Γουίνφρι , παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που κουβαλάει μαζί της και παρά τον μύθο της, παραμένει δέσμια του εφιάλτη όλων των ανθρώπων που κάνουν τηλεόραση: της τηλεθέασης.

Το ΟWΝ (Οprah Winfrey Νetwork), το νέο καλωδιακό κανάλι της πρώτης κυρίας της αμερικανικής τηλεόρασης, άρχισε να εκπέμπει την Πρωτοχρονιά. Υστερα από τον αρχικό ενθουσιασμό της πρώτης εβδομάδας και τα 18,5 εκατομμύρια τηλεθεατές που έσπευσαν να δουν το καινούργιο πρόγραμμα, τα νούμερα της Νielsen αποδεικνύονται αμείλικτα, αφού εμφανίζουν πτώση της τηλεθέασης κατά 20% στο κοινό στο οποίο κυρίως απευθύνεται το κανάλι, τις γυναίκες άνω των 25 ετών. Επιπλέον, οι επικρίσεις ( «χωρίς καινοτομίες», «έλλειψη δημιουργικότητας» , «πολλά ριάλιτι και τοκ σόου» ) για το πρόγραμμα του ΟWΝ επιβεβαιώνουν ότι ο δρόμος της Οπρα θα είναι για μία ακόμη φορά ανηφορικός.

Εφηβεία για σενάριο δακρύβρεκτης ταινίας
Δεν είναι όμως ασυνήθιστη στις δυσκολίες. Ως παιδί μιας ανήλικης και ανύπαντρης μητέρας στον αμερικανικό Νότο τη δύσκολη δεκαετία του ΄50 και έχοντας βιώσει μια εφηβεία που θα μπορούσε να γίνει σενάριο δακρύβρεκτης ταινίας, η Οπρα έσπασε όλα τα στερεότυπα της φυλής και του φύλου της και δημιούργησε τα τελευταία 30 χρόνια ένα πανίσχυρο brand name, με εκατομμύρια πιστούς.

Το σόου της («Τhe Οprah Winfrey Show») παραμένει ένα από τα προγράμματα με την υψηλότερη τηλεθέαση (περίπου 8 εκατομμύρια Αμερικανοί το βλέπουν κάθε ημέρα) και θα συνεχίσει να προβάλλεται στην ελεύθερη τηλεόραση ως τον ερχόμενο Μάιο, λόγω των ανειλημμένων συμβατικών υποχρεώσεών της. Αλλά το ουσιαστικό ενδιαφέρον της θα είναι στραμμένο στο ΟWΝ, ο δρόμος του οποίου δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, όπως έχει και η ίδια παραδεχθεί. «Προφανώς τα νούμερα είναι σημαντικά, αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά για μένα όσο είναι για εσάς» είπε πριν από λίγες ημέρες ενώπιον της Ενωσης των τηλεοπτικών κριτικών. Και προσέθεσε ότι την ικανοποιεί το γεγονός ότι το ΟWΝ έκανε ένα δυνατό ξεκίνημα και απέκτησε θεατές που είναι πρόθυμοι να το ακολουθήσουν.

Το ΟWΝ, στο οποίο μετέχει κατά 50% η ίδια και κατά 50% η εταιρεία που διαχειρίζεται το καλωδιακό δίκτυο Discovery, έχει εξασφαλίσει πάντως 200 εκατ. δολάρια σε διαφήμιση για τον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, πράγμα που δημιουργεί στους υπευθύνους τη βεβαιότητα ότι θα γίνει κερδοφόρο μέσα στο 2011, πολύ νωρίτερα δηλαδή από την αρχική πρόβλεψη για το 2013. WΗΟ ΙS WΗΟ

ΗΛΙΚΙΑ: Εγινε 57 ετών χθες, 29 Ιανουαρίου.

ΣΠΟΥΔΕΣ: Επικοινωνία και Θέατρο στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Τενεσί.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Ελεύθερη.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ: 2,7 δισ. δολάρια με βάση την τελευταία λίστα του «Forbes».

ΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗΝ: Οτι είναι ο μοναδικός άνθρωπος στον κόσμο που συμπεριλαμβάνεται ανελλιπώς από το 2004 ως σήμερα στη λίστα του περιοδικού «Τime» με τα 100 πρόσωπα που ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

ΕΧΕΙ ΠΕΙ: « Τη μεγαλύτερη φιλοφρόνηση μου την έκανε με ένα γράμμα της μια γυναίκα από το Μίσιγκαν, που μου έγραψε ότι παρακολουθώντας με κάθε ημέρα να είμαι ο εαυτός μου θέλει και αυτή να γίνεται πιο πολύ ο εαυτός της».

ΕΧΟΥΝ ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΡΑ: «Είναι η τοπ γυναίκα σε αυτή τη χώρα. Εχει μεγαλύτερη αξιοπιστία και από τον πρόεδρο», Μορίν Ντάουντ, αρθρογράφος των «Νew Υork Τimes». Πρόεδρος ήταν τότε (2007) ο Τζορτζ Γ. Μπους.

Ο άνθρωπος πίσω από την Οπρα

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η πιο πετυχημένη φωνή στην τηλεόραση, πιθανότατα και στην ιστορία του μέσου». Με αυτή την άποψη για την Οπρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Discovery Communications Ντέιβιντ Ζάσλαβ δεν δυσκολεύθηκε να πείσει τους μετόχους της εταιρείας του να επενδύσουν 200 εκατ. δολάρια στο ΟWΝ. Στον Ζάσλαβ ανήκει όμως και η ιδέα για το ΟWΝ, που του κατέβηκε ενώ ξεφύλλιζε ένα «Ο» της γυναίκας του. Μια ιδέα που παντρεύτηκε με την επιθυμία της Οπρα να κάνει κάτι εντελώς δικό της στην τηλεόραση. Γέννημα-θρέμμα της καλωδιακής τηλεόρασης και δικηγόρος το επάγγελμα, ο Ζάσλαβ βρήκε στην τηλεόραση αυτό που δεν είχε ανακαλύψει στη Νομική. Αρχισε να εργάζεται από τα μέσα της δεκαετίας του ΄80 στο Discovery, όταν ήταν ακόμη ένα μικρό κανάλι που έδειχνε μόνο ντοκυμαντέρ. Στη συνέχεια και επί 18 ολόκληρα χρόνια εργάστηκε στο ΝΒC, όπου επέβλεψε το λανσάρισμα των καλωδιακών καναλιών του. Από τις αρχές του 2007 επανήλθε στο Discovery, που διαθέτει πλέον 13 διαφορετικά κανάλια, προσανατολισμένα στην επιμόρφωση και στα χόμπι. Στα «μείον» του Discovery ας αναφέρουμε και τη φιλοξενία των ντοκυμαντέρ της Σάρας Πέιλιν για την Αλάσκα.

…Και η γυναίκα που διοικεί το ΟWΝ

Μια βετεράνο της τηλεόρασης επέλεξε η Οπρα για τη διοίκηση του ΟWΝ. Η Κριστίνα Νόρμαν, αφροαμερικανικής καταγωγής και αυτή, εργαζόταν 17 χρόνια στο ΜΤV, ξεκινώντας από την παραγωγή εκπομπών και φθάνοντας ως την προεδρία του καναλιού. Η αρχική επιλογή της ήταν να πει «όχι» στην Οπρα, αλλά, αφού το ξανασκέφθηκε, αποφάσισε να πάει κοντά της. Βρίσκεται μαζί της από τον Φεβρουάριο του 2009 και από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του ΟWΝ επιβλέπει όλο το επιχειρηματικό και δημιουργικό κομμάτι του νέου εγχειρήματος.

«Από την αρχή ήξερα ότι θα πρέπει να αποδίδω στο 200% των δυνατοτήτων μου» ανέφερε πρόσφατα στο «Forbes», «και δεν ήμουν σίγουρη ότι θα μπορούσα να ανταποκριθώ στις προσδοκίες της και στις δικές μου προσδοκίες από τον εαυτό μου».

Δεν το έχει μετανιώσει καθόλου, γιατί, όπως λέει, «ένα πράμα που σίγουρα έμαθα από την Οπρα είναι ότι πρέπει να διατηρείς τον στόχο σου:αυτή είναι η αποστολή μας και το όραμά μας». Και η συμβουλή της κυρίας Νόρμαν προς τις γυναίκες που θέλουν να ανέβουν ψηλά; «Πιστεύω απόλυτα ότι οι καλοί άνθρωποι βγαίνουν κερδισμένοι και ότι η καλή δουλειά πάντα ανταμείβεται» υποστηρίζει.