«Βεβαίως και πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι αλλά σε ένα ευνομούμενο κράτος προέχει η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, για το οποίο η πρυτανική αρχή αγωνίζεται». Αυτό δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεοδ. Πελεγρίνης απαντώντας εμμέσως στη δήλωση της υπουργού Παιδείας Αννας Διαμαντοπούλου, που ζήτησε νωρίτερα την εφαρμογή των νόμων στο θέμα της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών απάντησε και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λέγοντας ότι ούτε αυτό ούτε η Πολιτεία φρόντισε, όπως οφείλει, να ενεργήσει έτσι ώστε να αποτρέψει το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε. Ο κ. Πελεγρίνης είπε ότι οι πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος αναζητούν λύση από την οποία το Πανεπιστήμιο να βγει αλώβητο.

Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών θα δώσουν για το θέμα συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη προκειμένου να εξηγήσουν τις θέσεις τους και τις κινήσεις που έκαναν από την πρώτη στιγμή που είχαν τις πληροφορίες για επικείμενη κατάληψη της Νομικής Σχολής. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν έχουν καμία πρόθεση να καλέσουν τις αστυνομικές αρχές μέσα στο κτίριο της Νομικής Σχολής Αθηνών. «Προσπαθούμε να λύσουμε το θέμα με ειρηνικό τρόπο» δήλωσε σχετικά ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Θ. Σφηκόπουλος. Οπως δήλωσε, το πρυτανικό συμβούλιο του Ιδρύματος βρίσκεται σε συνεχή συνεδρίαση και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία Παιδείας και Πολιτισμού.

Η ΟΝΝΕΔ

Δηλώσεις για το θέμα έκανε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ (της ΝΔ) Ανδρέας Παπαμιμίκος. «Η κατάληψη της Νομικής Σχολής αποτελεί τον πλήρη διασυρμό της κυβερνητικής πολιτικής για τη μετανάστευση και παράλληλα ευτελίζει όχι μόνο κάθε έννοια του ακαδημαϊκού ασύλου, αλλά και ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαμιμίκος, ενώ ζήτησε εφαρμογή των νόμων και πρόσθεσε ότι «το ακαδημαϊκό άσυλο δεν μπορεί να γίνεται για ακόμη μια φορά άλλοθι για την παραβατικότητα εντός των ελληνικών πανεπιστημίων».

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών

Για το ίδιο θέμα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών ζήτησε να νομιμοποιηθούν και να πάρουν άσυλο όσοι πρόσφυγες και μετανάστες επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν στη χώρα μας, να δημιουργηθούν υποδομές που να εξασφαλίζουν αξιοπρεπείς συνθήκες διανομής στους μετανάστες, να παρέχεται νομική βοήθεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σίτιση όχι κέντρα υποδοχής-γκέτο. Εν τω μεταξύ, με ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Συμμαχίας κ. Γιάννης Οικονόμου μίλησε για ατολμία και αδυναμία της μεταναστευτικής πολιτικής που δεν μπορεί να λειτουργεί ως άλλοθι για όσους κάνοντας επίδειξη τζάμπα φιλοστοργίας, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, συνεχίζουν να κρατούν υπό κατάληψη τη Νομική.