Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια θα έχει ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, ενόψει της κρίσιμης τριμερούς συνάντησης της Γενεύης για το κυπριακό. Ο κ. Παπανδρέου, μιλώντας στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση για την εξωτερική πολιτική, είπε ότι έχει συνεχή τηλεφωνική συνεργασία με τον Κύπριο Πρόεδρο και ότι θα συναντηθεί μαζί του στην Αθήνα, τη στιγμή που ο Πρόεδρος Χριστόφιας μεταβαίνει στη Γενεύη, μέσω Αθηνών.

Οι συνομιλίες της Γενεύης ανάμεσα στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Μπαν Γκι Μουν, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δ. Χριστόφια και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων κ. Ντερβίς Ερoγλου αρχίζουν αύριο, με τον Πρόεδρο Χριστόφια να έχει καταστήσει σαφές ότι στη Γενεύη η ελληνοκυπριακή πλευρά θα εμμείνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις αυτές καθορίζουν τους όρους εντολής του Γενικού Γραμματέα και προβλέπουν κυπριακής ιδιοκτησία και καθοδήγηση στις διαδικασίες, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία.

Διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία εκτιμούν ότι η τριμερής της Γενεύης πιθανόν να αποτελέσει μία ευκαιρία ανανέωσης των ενδοκυπριακών συνομιλιών, με καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Μαρτίου, και όχι ανάθεσης ενός προγράμματος προς τους δύο διαπραγματευτές. Η Λευκωσία, που κατηγορεί τους Τουρκοκύπριους και την Αγκυρα για «καταπάτηση της βάσης των συνομιλιών» ευελπιστεί σε «ολοκλήρωση» των κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Οικονομίας, χωρίς ωστόσο, να έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Οι Τουρκοκύπριοι, όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, μεταβαίνουν στη Γενεύη με σκοπό να αγοράσουν χρόνο, αφού επιθυμούν τη σταδιακή αποδόμηση της υφιστάμενης διαδικασίας, έτσι ώστε να δημιουργήσουν τεχνητά την ανάγκη επιδιαιτησίας, διεθνούς διάσκεψης ή αλλαγής του χαρακτήρα των συνομιλιών.

Ο κ. Ερoγλου αποκάλυψε και την ατζέντα της τριμερούς της Γενεύης, λέγοντας ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα των εποίκων, αλλά η διακυβέρνηση και η κατανομή εξουσιών, η οικονομία, το περιουσιακό (που αποτελεί ίσως το πιο ακανθώδες ζήτημα), το εδαφικό και οι εγγυήσεις.