Προσπάθησε –αλλά δεν τα κατάφερε– να κάνει και τη σκυλίτσα του χορτοφάγο, δηλώνει σε συνέντευξή του στον «Οbserver» ο 34χρονος αμερικανοεβραίος συγγραφέας Τζόναθαν Σάφραν Φόερ, που μας σόκαρε και μας αφύπνισε καταγγέλλοντας την αναλγησία της βιομηχανικής κτηνοτροφίας στο βιβλίο του «Τρώγοντας ζώα».

Συνεπής και μαχητικός χορτοφάγος σήμερα, ο Φόερ ομολογεί ότι μετακινήθηκε αρκετές φορές από τη χορτοφαγία στην κρεωφαγία. Πρώτη φορά που αποφάσισε να γίνει χορτοφάγος ήταν στα εννιά του, όταν πρόσφεραν στην μπέιμπι-σίτερ του κοτόπουλο και την άκουσε να λέει: «Οχι, δεν θέλω να βλάψω κανένα πλάσμα».

Σήμερα, η χορτοφαγία είναι γι’ αυτόν τρόπος ζωής, και έχει μεγαλώσει και τα παιδιά του με τον ίδιο τρόπο. Η σκυλίτσα του όμως αντιστέκεται στη χορτοφαγική δίαιτα. «Δεν νιώθω ενοχές γι’ αυτό», λέει ο Φόερ, «τα σκυλιά δεν είναι άνθρωποι». Της αγοράζει όμως τροφή που δεν είναι προϊόν βιομηχανικής κτηνοτροφίας. Το χειρότερο σε ό,τι αφορά τη βιομηχανοποίηση της κτηνοτροφίας δεν είναι οι σφαγές των ζώων – αυτός είναι ίσως ο μόνος τομέας όπου έχουν επινοηθεί μέθοδοι λιγότερο επώδυνοι για τα ζώα. Αυτό που του προκαλεί τρόμο είναι η εικόνα τόσων ζώων που ζουν μέσα σε κλουβιά και ανατρέφονται με μόνο σκοπό να καταλήξουν στο πιάτο μας.

Το «Τρώγοντας ζώα», το οποίο είναι ήδη παγκόσμιο μπεστ-σέλερ, θα κυκλοφορήσει στις 27 Ιανουαρίου και σε φθηνότερη αγγλική έκδοση με μαλακό εξώφυλλο, που συνεπάγεται ακόμη περισσότερες πωλήσεις. Στα ελληνικά εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο και είναι ήδη στις λίστες των ευπωλήτων.

Στο άλλο βιβλίο του που κυκλοφορεί στα ελληνικά, στο μυθιστόρημά του «Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά» (Μελάνι, 2009), πραγματεύεται το θέμα των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου και, όπως εξηγεί στον «Οbserver», υπέκυψε όπως πολλοί στον φόβο για νέο τρομοκρατικό χτύπημα στη Νέα Υόρκη και εφοδιάστηκε με κονσέρβες και τρόφιμα μακράς διάρκειας. Τα περισσότερα όμως τα χρησιμοποιεί στο καθημερινό μαγείρεμα, οπότε –αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι– «θα καταλήξουμε στην οικογένεια να τρώμε ποπκόρν», λέει με χιούμορ.

Αναμένεται να κυκλοφορήσει στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μελάνι και το πρώτο του μυθιστόρημα, το πολυβραβευμένο και πολυμεταφρασμένο «Εverything Ιs Ιlluminated», στο οποίο βασίστηκε η ταινία «Ολα είναι φωτισμένα» (2006) του Λιβ Σράιμπερ. Θέμα του το ταξίδι ενός αμερικανοεβραίου νέου στην Ουκρανία, όπου προσπαθεί να εντοπίσει τη γυναίκα που έσωσε τη ζωή του παππού του από τους ναζιστές.