H τοποθέτηση του Βασίλη Χριστόπουλου στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού δεν μπορεί παρά να προκαλεί αισιοδοξία. Στα 35 του, μόλις, χρόνια κι ενώ κάνει ήδη καριέρα στο εξωτερικό – από το 2005 είναι επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής στη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νοτιοδυτικής Γερμανίας που εδρεύει στην Κωνσταντία- θα επιστρέψει προκειμένου να εγκατασταθεί στην Αθήνα διατηρώντας, παράλληλα, και την εκτός συνόρων θέση του. Σε μια στιγμή που κάποιοι συνομήλικοί του σκέπτονται την προοπτική της αναζήτησης της τύχης τους στο εξωτερικό δεδομένης της οικονομικής κρίσης πώς πήρε, άραγε, ο ίδιος μια «αντίστροφη» απόφαση;

«Η αλήθεια είναι ότι οι γενικότερες συνθήκες και η αβεβαιότητα η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι ένα αντικίνητρο» παραδέχεται ο αρχιμουσικός. «Ωστόσο – συνεχίζει- είναι τιμή και χαρά για μένα ν΄ αναλάβω το αρχαιότερο συγκρότημα της χώρας το οποίο διαθέτει εξαιρετικό έμψυχο δυναμικό. Δέχτηκα γιατί μεταξύ άλλων ελπίζωότι μέσα σ΄αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση που ζει η χώρα θα μπορέσουμε να προσφέρουμε μια όαση πολιτισμού και ψυχαγωγίας στο αθηναϊκό κοινό την οποία, θεωρώ, την έχει ανάγκη ο κόσμος».

Ο Βασίλης Χριστόπουλος – ο οποίος ως σήμερα έχει διευθύνει σημαντικές ορχήστρες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- δηλώνει πως πρώτο του μέλημα άμα τη αναλήψει των καθηκόντων τουείναι η διατήρηση και η άνοδος του υψηλού επιπέδου της ΚΟΑ. Παράλληλα, σχεδιάζει να δώσει έμφαση στο κλασικό ρεπερτόριο. Εκφράζει σεβασμό για τον προκάτοχό του Βύρωνα Φιδετζή και το γεγονός πως ενίσχυσε την παρουσίαση της ελληνικής μουσικής ενώ παράλληλα έκανε κι ένα τολμηρό άνοιγμα σε νέους ερμηνευτές, αλλά ξεκαθαρίζει πως σχεδιάζει να διαφοροποιήσει, κάπως, τους κύκλους συναυλιών έτσι ώστε ν΄ αποκτήσει η ορχήστρα έναν σταθερότερο πυρήνα ακροατών αλλά και συνδρομητών. Στους στόχους του συμπεριλαμβάνονται ακόμη ένα πιο σύγχρονο εκδοτικό πρόγραμμα αλλά και ισχυρότερη παρουσία στο διαδίκτυο.

«Από την εμπειρία μου ως ακροατής, το κοινό στην Αθήνα είναι κατά μέσο όρο πιο νεανικό απ΄ ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» λέει ο Βασίλης Χριστόπουλος. «Αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Να το εκμεταλλευτούμε και να συνεχίσουμε σ΄ αυτήν την κατεύθυνση…»