Ο αρχιμουσικός Μύρων Μιχαηλίδης αναλαμβάνει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Εθνικής Λυρικής σύμφωνα με ανακοίνωσε που εξέδωσε πριν από λίγο το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. Αρχιμουσικός της νεότερης γενιάς και μέχρι τούδε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ο κ. Μιχαηλίδης διαδέχεται τον ελληνο-ϊταλό Τζιοβάννι Πάκορ, η θητεία του οποίου έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2010.

Ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ ο οποίος, ας σημειωθεί, αναλαμβάνει το «τιμόνι» σε μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για το μοναδικό λυρικό θέατρο της χώρας δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται, έχει ως σήμερα διευθύνει σημαντικές ορχήστρες στη Γερμανία, στο Ισραήλ, στην Ιταλία, στην Τσεχία, στο Μεξικό, στην Πολωνία, στην Κίνα κ.α. Στην Ελλάδα έχει συνεργαστεί επανειλημμένως με όλα τα σύνολα ενώ η τελευταία του συνεργασία με την Λυρική ήταν πριν από λίγο καιρό, στην νέα παραγωγή της όπερας του Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός».

Ο Μύρων Μιχαηλίδης ανέλαβε την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης (για την κενή, πλέον, θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της οποίας θα γίνει πρόσκληση ενδιαφέρόντος τις προσεχείς ημέρες μέσω opengov) το 2004 και η αλήθεια είναι ότι κατάφερε να βάλει το σύνολο σε διεθνή τροχιά. Στην διάρκεια της θητείας του, με την ΚΟΘ συνεργάστηκαν λαμπεροί καλλιτέχνες του παγκόσμιου στερεώματος (Αλντο Τσικολίνι, Τσέριλ Στούντερ, Μίσα Μάισκι, Βαντίμ Ρέπιν κ.α) ενώ το πρώτο CD της ορχήστρας σε συνεργασία με την αγγλική εταιρεία NAXOS ήταν μια παραγωγή η οποία εγκαινίασε τη σειρά Greek Classics.

Στη νεότερη γενιά περνά, εξάλλου, και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών αφού στην θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή τοποθετείται ο – γεννημένος το 1975- Βασίλης Χριστόπουλος. Αρχιμουσικός με ευρωπαϊκή πορεία, από τον Σεπτέμβριο του 2005 κατέχει τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, η οποία εδρεύει στην Κωνσταντία. Στις ορχήστρες με τις οποίες έχει, κατά καιρούς, εμφανιστεί, συγκαταλέγονται η Φιλαρμόνια του Λονδίνου, η Φιλαρμονική του Ντούισμπουργκ, η Συμφωνική του Αμβούργου, η ΚΟΑ, η ΚΟΘ κ.α