Ενας δολοφόνος όπως ο Καλιγούλας μόνον από την… αστυνομία θα μπορούσε να βρεθεί! Η είδηση για τον εντοπισμό του τάφου του σε περιοχή της λίμνης Νέμι, 30 χιλιόμετρα έξω από τη Ρώμη έρχεται πράγματι από την ιταλική αστυνομία, η οποία συνέλαβε έναν αρχαιοκάπηλο, τη στιγμή που φόρτωνε ένα τεράστιο άγαλμα του Καλιγούλα ύψους 2,5 μέτρων στο φορτηγό του. Λεπτομέρειες περισσότερες δεν έχουν ανακοινωθεί, ούτε γιατί το άγαλμα πρέπει να συνδέεται οπωσδήποτε με τον τάφο, ο οποίος αγνοείται. Από τις αστυνομικές και πάλι, αρχές όμως, ανακοινώθηκε ότι το άγαλμα έφερε τις πολύ χαρακτηριστικές στρατιωτικές μπότες, τις αποκαλούμενες «caligae», οι οποίες του έδωσαν, από μικρή ηλικία το προσωνύμιο Καλιγούλας, αφού το πραγματικό του όνομα ήταν Γάιος.

Η αλήθεια είναι ότι ο Καλιγούλας διέθετε πράγματι μία μεγάλη έπαυλη στην περιοχή αυτή του Νέμι, όπως επίσης έναν πλωτό ναό και ένα πλωτό παλάτι _ερείπια βρέθηκαν κατά την περίοδο του Μουσολίνι αλλά καταστράφηκαν στον πόλεμο _ για πολλούς όμως θεωρείται αδιανόητο ότι θα είχε στηθεί ένα μνημείο για μία τόσο διεστραμένη μορφή όπως αυτός και επιπλέον ότι θα είχε ανεγερθεί άγαλμα. Το πιθανότερο είναι, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι ιστορικοί ότι θα είχε μία μέτρια ταφή μέσα ή πλησίον των κήπων Λαμιάνι στην κορυφή του λόφου Εσκουλίνε, ενός εκ των επτά της Ρώμης, ή ότι βρέθηκε κι αυτός στο μεγάλο Μαυσωλείο του Αυγούστου μαζί με πολλά άλλα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας.

Ο Καλιγούλας δολοφονήθηκε στο παλάτι του πάνω στον Παλατίνο Λόφο στη Ρώμη το 41 μ.Χ. από τους Πραιτωριανούς και σύμφωνα με τον ιστορικό Σουητόνιο το σώμα του μεταφέρθηκε στους κήπους Λαμιάνι, έναν τόπο αναψυχής για τους αυτοκράτορες. Εκεί αποτεφρώθηκε και ενταφιάστηκε στα γρήγορα ενώ ο τάφος του καλύφθηκε από χλόη. Αργότερα όμως οι αδερφές του επέστρεψαν στο σημείο αυτό προκειμένου να κάνουν την ταφή σύμφωνα με τις συνήθειες της εποχής. Οι ανασκαφές που μόλις άρχισαν στο Νέμι αναμένεται να φωτίσουν την αλήθεια.