Στην πλέον κρίσιμη φάση των διαβουλεύσεων έχει εισέλθει η Εξεταστική Επιτροπή όσον αφορά την αξιολόγηση των «πραγματικών περιστατικών» της υπόθεσης, όπως αυτά καταγράφονται στο σχετικό κείμενο – κορμό που συμπληρώνεται από συγκεκριμένες παρατηρήσεις – επισημάνσεις μελών της επιτροπής και επί του οποίου επήλθε συμφωνία των κομμάτων (εξαιρουμένου του ΚΚΕ το οποίο έχει συντάξει δικό του κείμενο – πόρισμα).

Το κοινό κείμενο με τα πραγματικά περιστατικά, τα οποία αφορούν τις συμβάσεις που υπέγραψε το Ελληνικό Δημόσιο με την Siemens επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ και ΝΔ, καθώς και την πορεία υλοποίησής τους, είναι έτοιμο ενώ σε αυτό επισυνάπτονται οι διαφορετικές προσεγγίσεις, απόψεις και στοιχεία που έχουν υποβάλλει οι βουλευτές εν είδει αστερίσκων. Όπως σχολίαζε σχετικά ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Τζαβάρας «επιβεβαιώθηκε ότι η επιτροπή για πρώτη φορά υιοθετεί ένα μοντέλο πορίσματος με ένα ενιαίο κείμενο όπου θα καταχωρηθεί η συνεισφορά που μπορεί να κάνει κάθε βουλευτής με την μορφή πραγματικών περιστατικών».

Ωστόσο, όλο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην αξιολόγηση, δηλαδή τον προσδιορισμό των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων τα ονόματα των οποίων θα συμπεριληφθούν στο πόρισμα που θα παραδοθεί την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011 στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικο.

Ο κ. Τζαβάρας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους έλεγε ότι θα υπάρχουν ονόματα αλλά δεν θα περιγράφονται ποινικά αδικήματα διότι η επιτροπή δεν έχει από το Σύνταγμα αυτή την αρμοδιότητα. Στον βαθμό που η άποψη αυτή βρίσκει σύμφωνο και τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκη, με τον οποίο βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ο κ. Τζαβάρας, τότε ο προσδιορισμός τυχόν ποινικών αδικημάτων των εμπλεκομένων πολιτικών προσώπων να παραπεμφθεί στην πρόταση άσκησης διώξεων που βάσει του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής θα υπογράφεται από 30 τουλάχιστον βουλευτές και με την οποία θα ζητείται η παραπομπή τους στην λεγόμενη προανακριτική επιτροπή για περαιτέρω διερεύνηση. Μάλιστα αναφορικά με τον αριθμό των προσώπων ο κ. Τζαβάρας σημείωνε: «Ας πει ο καθένας όσα ονόματα θέλει, αλλά να υπάρχουν αποδείξεις».

Από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος η βουλευτής κυρία Βασιλική Τσόνογλου ανέφερε ότι και το ΠαΣοΚ θα δώσει ονόματα, ωστόσο απέφυγε να απαντήσει αν θα περιγράφονται και τυχόν ποινικά αδικήματα. Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Π. Καμμένος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρχουν ακόμα και 30 ονόματα στο πόρισμα, ενώ εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Δ. Παπαδημούλης είπε ότι θα περιμένει να δει τις προτάσεις των άλλων κομμάτων. Όπως δήλωσε εξάλλου «κατέθεσα 49 συγκεκριμένες ενστάσεις-προτάσεις και παρατηρήσεις που με κάνουν να μην συμφωνώ με το κείμενο της επιτροπής για τις οποίες άκουσα καλά λόγια από ΠαΣοΚ και ΝΔ για αυτό και περιμένω την έμπρακτη συμμόρφωση της επιτροπής με αυτά που τους υπέδειξα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Αθ. Παφίλης δήλωσε ότι «τα πραγματικά περιστατικά χωρίς τις γενικότερες πολιτικές επιλογές δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά από εμάς, πολύ περισσότερο όταν κάποια παραλείπονται ή άλλα προβάλλονται λιγότερο», ενώ υπογράμμισε ότι «το σκάνδαλο Siemens δεν υπήρξε γιατί η εταιρεία έδινε μίζες, αλλά γιατί τις μίζες τις προκάλεσαν οι πολιτικές του ΠαΣοΚ και της ΝΔ και σε αυτό πρέπει να σταθεί η κρίση του λαού, δηλαδή πολιτική καταδίκη του δικομματισμού».