Σε ένα παραβάν αντί μπροστά στα μάτια των επισκεπτών, όπως είχε αρχικώς ανακοινωθεί, πραγματοποιείται εδώ και περίπου 20 ημέρες ο καθαρισμός μιας από της Καρυάτιδες που βρίσκονται εκτεθειμένες στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Ο καθαρισμός γίνεται με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, μέθοδο η οποία έχει εφαρμοστεί ήδη με επιτυχία για πολλά γλυπτά της Ακρόπολης, συγκεκριμένα στη δυτική Ζωφόρο του Παρθενώνα, στις μετόπες και στα αετωματικά γλυπτά.

Η Καρυάτιδα Α, όπως λέγεται, φέρει παχύ στρώμα αιθάλης από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι όμως απομακρύνονται από το πεντελικό μάρμαρο με αυτό το πρωτότυπο σύστημα, που σχεδιάστηκε ειδικά από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ της Κρήτης. Η όλη εικόνα μάλιστα του σημείου όπου εκτίθενται οι Καρυάτιδες θυμίζει ένα πολύ εξελιγμένο χειρουργείο, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους επισκέπτες οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μία ενημερωτική πινακίδα εξάλλου πληροφορεί για τους σκοπούς τους εγχειρήματος, που είναι η στερέωση επισφαλών κομματιών του μαρμάρου, η δομική αποκατάσταση, η απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων και τέλος ο καθαρισμός των φθοροποιών ρύπων. Το παραβάν πάντως τοποθετήθηκε- πάντα κατά τους υπεύθυνους – για την προστασία των επισκεπτών από τη χρήση ακτίνων λέιζερ.

Ας σημειωθεί ότι δύο φορές ως τώρα έχει γίνει προσπάθεια ενημέρωσης για τον καθαρισμό της Καρυάτιδας παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου , οι οποίες όμως ματαιώθηκαν λόγω της επιλογής ημερομηνιών που συνέπιπταν με τιςγνωστές, πάντως- απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς.