Επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούση αποφάσισε να αποστείλει η Σύνοδος της Ιεραρχίας, ζητώντας ουσιαστικά να μην ισχύσει για τους ιερείς, που μισθοδοτούνται από τον κρατικό προΰπολογισμό όπως και οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι, ο περιορισμός της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις.

Η Σύνοδος της Ιεραρχίας θα δηλώνει ότι «κατανοεί τη θέση στην οποία βρίσκεται το ελληνικό κράτος εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης» και η Εκκλησία από την πλευρά της θα «περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τις ανάγκες της».

Στη συνέχεια, όμως, θα ζητάει σύμφωνα με πληροφορίες τη χειροτονία περίπου 300 κληρικών, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 81 μητροπόλεις και στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ανάλογα με τα πληθυσμιακά στοιχεία και τις ανάγκες.

Η Εκκλησία επικαλείται αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις ιερέων μέσα στο 2011.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν της Ιεραρχίας σημειώνεται ότι παρά το πολλαπλάσιο αριθμό που απαιτείται ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της Εκκλησία της Ελλάδος η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να ζητήσει για το 2011 το διορισμό περιορισμένου αριθμού εφημερίων

Διπλάσιες οι χειροτονίες πέρυσι

Εντωμεταξύ, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για τις διαρκείς χειροτονίες κληρικών απο μητροπολίτες το προήγουμενο διάστημα, στην προσπάθεια να προλάβουν την εφαρμογή και στην Εκκλησία της ρήτρας μια πρόσληψη για κάθε πέντε συνταξιοδοτήσεις.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε στην Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Μητροπολίτης Ύδρας κ. Εφραίμ κατά τη διάρκεια του 2010 χειροτονήθηκαν 423 κληρικοί. Οπως αποδείχθηκε απο την καταγραφή και την συγκέντρωση των στοιχείων που έκαναν οι συνοδικές υπηρεσίες και καταγράφηκαν απο τον μητροπολίτη κατά τη διάρκεια του 2009 είχαν συνταξιοδοτηθεί 161 κληρικοί και χειροτονηθεί 241.

Το 2010 ο αριθμός εκτοξεύτηκε, αφού υπήρξαν 332 συνταξιοδοτήσεις και χειροτονήθηκαν 423 νέοι ιερείς.

Ο κ. Εφραίμ ως εισηγητής του θέματος κατά τη διάρκεια της Συνόδου της Ιεραρχίας στηλίτευσε το φαινόμενο και ζήτησε νοικοκύρεμα της κατάστασης, επισημαίνοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι δεν μπορεί να μείνουν τα μικρά χωριά της ελληνικής επικράτειας χωρίς ιερείς, γιατί εκτός των άλλων «έτσι θα μειωθεί και η επισκεψιμότητά τους στο ελάχιστο».