Tο αίσθημα ατιμωρησίας που επικρατεί στην κοινωνία για όσους πολιτικούς ευθύνονται για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα ζήτησε να δοθεί άμεσα απάντηση ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα με κυβερνητικά, κομματικά και κοινοβουλευτικά στελέχη. Καθίσταται, όπως ειπώθηκε, πλέον επιτακτική η ανάγκη όσοι αποδεδειγμένα ζημίωσαν το δημόσιο συμφέρον να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση, όπως εξηγούσαν μιλώντας στο «Βήμα» κυβερνητικά στελέχη, «δεν μπορεί να βάλει κανέναν στη φυλακή». Μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να πράξει κάτι τέτοιο, και αυτός είναι ο λόγος που ο Πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένες εντολές για επιτάχυνση της απονομής Δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αφορούν μαύρο πολιτικό χρήμα, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φορολογικές παραβάσεις εκ μέρους πολιτικών: «Είναι θέμα τιμής για την παράταξη, αλλά και για την κυβέρνηση, όσοι αποδεδειγμένα έβλαψαν τον τόπο να λογοδοτήσουν» ειπώθηκε στη σύσκεψη.

Ο «κλοιός» γύρω από πολιτικά πρόσωπα που ενέχονται σε τέτοιες υποθέσεις φαίνεται ότι σφίγγει. Ηδη το ΣΔΟΕ άρχισε πραγματοποιεί ελέγχους, με εντολή μάλιστα εισαγγελέα. Κατά τις πληροφορίες:

* Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠαΣοΚ κ. Α. Τσοχατζόπουλος κλήθηκε στο ΣΔΟΕ για την αγορά της οικίας στην οδό Διον. Αρεοπαγίτου και για τις καταγγελίες για τις offshore εταιρείες. Το ΣΔΟΕ κάλεσε να δώσουν επίσης διευκρινίσεις η σύζυγός του κυρία Βίκυ Σταμάτη (η οποία φέρεται ότι είναι ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος) και η λογίστριά του.

* Ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ Αν. Μαντέλης περιμένει τη δίκη του μετά τις κατηγορίες που έχουν απαγγελθεί εναντίον του για τη χορηγία των 200.000 μάρκων που παραδέχθηκε ότι εισέπραξε από τη Siemens.

* Ενας τρίτος πολιτικός, πρώην υφυπουργός του ΠαΣοΚ, ελέγχεται για τις δεκάδες εταιρείες real estate που βρέθηκαν στην κατοχή του και κυρίως κλήθηκε να εξηγήσει πώς βρέθηκαν τα χρήματα για την αγορά μεγάλου αριθμού ακινήτων.

* Η υποδιεύθυνση του ΣΔΟΕ για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος ελέγχει αν υπήρξε διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος στην προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων τις περιόδους 2000 και 2009. Κλιμάκιο του ΣΔΟΕ, με επικεφαλής τον κ. Ι.Παπαγεωργίου, μαζί με δύο εισαγγελείς μετέβη στη Χάγη για ανταλλαγή πληροφοριών με τις γερμανικές δικαστικές αρχές και με τη Εurojust, η οποία παρακολουθεί την υπόθεση των υποβρυχίων. Ζητήθηκε μάλιστα η γερμανική δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμού που θεωρήθηκε ύποπτος για διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος, ο οποίος βρέθηκε σε τράπεζα της πόλης Εσεν. Πληροφορίες που διέρρευσαν τις τελευταίες ημέρες έφεραν να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ τα περιουσιακά στοιχεία και άλλων πολιτικών. Σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών ο γενικός γραμματέας κ. Δ. Γεωργακόπουλος ρώτησε τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη αν αληθεύει η πληροφορία ότι ελέγχονται πολιτικοί. Ο κ. Καπε λέρης ανέφερε μόνο το όνομα του κ. Τσοχατζόπουλου, επειδή υπάρχει για αυτόν εισαγγελική εντολή.

Οι ίδιες πληροφορίες ήθελαν να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ η κυρία Φεβρωνία Πατριανάκου για την εταιρεία του συζύγου της, η κυρία Κατερίνα Πελέκη (σύζυγος του κ. Γ.Βουλγαράκη ) για την ακίνητη περιουσία της σε συνδυασμό με το «πόθεν έσχες» του συζύγου της, αλλά και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Δ.Σιούφας για ακίνητα μελών της οικογενείας του.

«Το Βήμα» επικοινώνησε με τον κ. Σιούφα, ο οποίος είπε: «Δεν γνωρίζω εάν γίνεται κάποιος έλεγχος.Αλλά δεν έχω κανένα πρόβλημανα γίνει έλεγχος,να κάνουν φύλλο και φτερό τα πάντα». Η κυρία Πατριανάκου είπε: «Δεν γίνεται κανένας έλεγχος, με διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες αρχές ότι δεν υφίσταται κανένα απολύτως θέμα». Οταν ρωτήθηκε γιατί νομίζει ότι αναμειγνύεται το όνομά της, η απάντησή της ήταν: «Γιατί ορισμένοι πιθανώς να θέλουν και εμένα μέσα στο κάδρο ανάμεσα στον Τσοχατζόπουλο και στον Μαντέλη.Δεν είναι όμως από το ΠαΣοΚ».

ΑΝ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ
«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε»

Ο Αν. Μαντέλης είναι ο πρώτος υπουργός που παραδέχθηκε ότι έλαβε χορηγία από τη Siemens

«Τώρα περιμένω τη Δικαιοσύνη να κρίνει» λέει ο πρώην υπουργός Αν.Μαντέλης, ο οποίος είχε παραδεχθεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής πως έλαβε χορηγία από τη Siemens. Είναι ο πρώτος πρώην υπουργός που παραδέχθηκε ότι πήρε «χορηγία» από τη Siemens,την οποία χαρακτήρισε«προεκλογική», ύψους 200.000 μάρκων.Εν αναμονή της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσής του ο κ.Μαντέλης σήμερα παραμένει συνεχώς στην οικία του,αποφεύγει τις εξόδους και τις παρέες.Σε ερώτηση αν αισθάνεται ότι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη απλώς απαντά:«Δεν κάνω δηλώσεις,η θέση μου είναι ευαίσθητη,οποιοσδήποτε επιθυμεί μπορεί να ρωτήσει το ΣΔΟΕ». Λόγια κοφτά,δεν θέλει να επεκταθεί στο ζήτημα,ο πρώην υπουργός Μεταφορών ήταν αυτός,όπως ειπώθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή,που υπέγραψε από πλευράς Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία με τη Siemens για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997.Στην Εξεταστική Επιτροπή ανέφερε μάλιστα ότι το 1998 τον προσέγγισε η Siemens και του πρότεινε να του προσφέρει μια χορηγία.

Το μόνο που λέει σε συνομιλία που είχε με «Το Βήμα» είναι ότι ενήργησε νόμιμα και ό,τι έχει να πει θα το πει στη Δικαιοσύνη.Σε ερώτηση αν σκέπτεται τις συνέπειες που μπορεί να έχει η παραδοχή του ότι έλαβε χορηγία από τη Siemens ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής,ο κ.Μαντέλης απαντά:«Δεν έχω να φοβηθώ τίποτε.Ολα έγιναν νόμιμα,αλλά σας παρακαλώ δεν θέλω να κάνω δηλώσεις,έχω παραπεμφθεί» .