Eν αναμονή του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens η κυβέρνηση έχει σχεδιάσει τρία στάδια παρέμβασης στο μέτωπο για την πάταξη της διαφθοράς μετά το «πράσινο φως» που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός σε πολλές κατ΄ ιδίαν συσκέψεις με τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών. Τα άμεσα μέτρα που έχουν ήδη δρομολογηθεί περιλαμβάνουν κυρίως την ενεργοποίηση του ελέγχου «πόθεν έσχες», όχι μόνο για τους πολιτικούς αλλά και για τα μη πολιτικά πρόσωπα (δικαστές, διοικητές οργανισμών, δημοσιογράφους), κυρίως αυτούς που διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, αλλά και την εφαρμογή του μέτρου της δήμευσης περιουσιών σε περιπτώσεις μη ειλικρινούς δήλωσης «πόθεν έσχες» ή συμμετοχής σε offshore, ρύθμιση που περιλαμβάνεται στον νόμο Καστανίδη (3849/2010). Η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, που θα περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα, θα επιταχύνει και την κατάθεσή του στη Βουλή και την ψήφισή του ως τα τέλη Μαρτίου, όπως έχει δεσμευθεί ο αρμόδιος υπουργός.

Με ενδιαφέρον αναμένεται από την κυβέρνηση το πόρισμα για τη Siemens, αφού θα περιλαμβάνονται και εκεί προτάσεις για τη θεραπεία της χρηματοδότησης των κομμάτων αλλά και του ελέγχου των οικονομικών, τόσο ατομικά των βουλευτών όσο και των δηλώσεών τους, κυρίως σε ό,τι αφορά την προέλευση των χρημάτων που ξοδεύτηκαν για την εκλογή τους, αλλά και τη διαφάνεια των πηγών χρηματοδότησής τους. Με βάση και τις παρατηρήσεις, διακομματικά πλέον, της Επιτροπής θα πραγματοποιηθούν και οι αλλαγές στα νομοθετήματα που προωθεί η κυβέρνηση.

Ετοιμος είναι ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που σύντομα θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και ο οποίος θα παρέμβει μόνο στις διατάξεις που δεν απαιτούν αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως είναι η αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης (παραγραφή). Εχει υιοθετηθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ.Καστανίδη η πρόταση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να συμμετέχουν δικαστές σε Συμβούλιο στο στάδιο μεταξύ Εξεταστικής και Προκαταρκτικής, ώστε να κρίνεται αντικειμενικά ποιοι πρώην υπουργοί πρέπει να παραπεμφθούν και να μην εγείρονται αντιρρήσεις για εκείνους που πρέπει να παραπεμφθούν με το επιχείρημα ότι διώκονται πολιτικά από τους κομματικούς αντιπάλους τους.

Στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται και το νομοσχέδιο για τον έλεγχο «πόθεν έσχες» μη πολιτικών προσώπων, οι οποίες δεν θα υποβάλλονται στο εξής σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου αλλά θα υπαχθούν στην ανεξάρτητη αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, στην οποία θα υπάρχει και η δυνατότητα πραγματικού ελέγχου της προέλευσης των χρημάτων των συγκεκριμένων λειτουργών. Τις δηλώσεις πoλιτικών, από την άλλη πλευρά, θα ελέγχουν τα μέλη πενταμελούς επιτροπής, στην οποία θα συμμετάσχει ένας αντιπρόεδρος της Βουλής, χωρίς οι βουλευτές να έχουν αποφασιστικό λόγο. Το θέμα έχουν αναλάβει το υπουργείο Εσωτερικών και ο υπουργός κ. Ι. Ραγκούσης μαζί με το άλλο μείζον θέμα, εκείνο της χρηματοδότησης των κομμάτων. Ο υπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι τα νέα μέτρα θα προωθηθούν με γνώμονα και τις προτάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Για το θέμα της προώθησης της δήμευσης των περιουσιών των επίορκων πολιτικών ο νόμος, που έχει ήδη ψηφιστεί στη Βουλή και προβλέπει και την ευνοϊκή ποινική μεταχείριση για εκείνους που θα δώσουν στοιχεία για τους πολιτικούς που χρηματίστηκαν, μπορεί να εφαρμοστεί ύστερα από έκδοση δικαστικής απόφασης εις βάρος του πολιτικού, αλλά και με τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, που είναι η ψευδής δήλωση «πόθεν έσχες» εκ μέρους του πολιτικού…