Νέα ηγέτις του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας αναδείχθηκε η Μαρίν Λεπέν, η οποία διαδέχεται τον βετεράνο πατέρα της Ζαν-Μαρί στην ηγεσία, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του κόμματος.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν επισήμως αργότερα, αλλά κομματικές πηγές είπαν σήμερα ότι η Μαρίν εξελέγη με σχεδόν τα δύο τρίτα των ψήφων των μελών.

Ο Λεπέν αποσύρεται από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο ίδρυσε, μετά από 40 χρόνια.

Η κορυφαία στιγμή της καριέρας του ήταν τον Απρίλιο του 2002, όταν τερμάτισε δεύτερος στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, αποκλείοντας τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιονέλ Ζοσπέν. Ηταν μία νίκη που σόκαρε την Γαλλία και τον κόσμο. Στον δεύτερο γύρο έχασε από τον Ζακ Σιράκ.

Η καταμέτρηση των ψήφων, εν όψει του ετήσιου συνεδρίου του Εθνικού Μετώπου, έδειξε ότι η 42χρονη Μαρίν, η οποία είχε τη στήριξη του πατέρα της, νίκησε εύκολα τον εσωκομματικό αντίπαλο Μπρουνό Γκολνίς.

Η Μαρίν Λεπέν έχει πει ότι θέλει να απομακρύνει το κόμμα από την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.Πρόσφατη δημοσκόπηση δείχνει το Εθνικό Μέτωπο τρίτο σε δύναμη κόμμα στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2012.