Oμάδα «άμεσης βοήθειας» από τη Θεσσαλονίκη της αποδυναμωμένης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» θεωρούν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τους Δημήτρη Φέσσα, Δημήτρη Δημτσιάδη, Σωκράτη Τζίφκα και Χαράλαμπο Τσιλιανίδη , οι οποίοι συνελήφθησαν το βράδυ της Πέμπτης σε δύο σπίτια στον Ταύρο και στον Βύρωνα στην Αθήνα. Ενα 24ωρο αργότερα συνελήφθη και η 27χρονη Φέι Μέγερ, που η Αντιτρομοκρατική παρουσιάζει ως κόρη μιας 55χρονης που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην επονομαζόμενη «τρίτη γενιά» της γερμανικής οργάνωσης «RΑF-Φράξια Κόκκινος Στρατός» η οποία έδρασε την περίοδο 1984-1990. Η 27χρονη είχε συχνές επαφές με τους τέσσερις συλληφθέντες σε καφετέρια στο Θησείο. Η ίδια υποστήριξε ότι γνώριζε μόνο έναν εκ των τεσσάρων υπόπτων από τη Θεσσαλονίκη και ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δράση τους. Ομως οι αξιωματικοί ερευνούν πολλές πτυχές της παρουσίας της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών «είναι ιδιαίτερα πιθανόν οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται για εμπρησμό στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2010 να… προσκλήθηκαν από καταζητούμενα μέλη της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” στην Αθήνα. Κύριος στόχος ήταν να αναπληρώσουν το κενό επτά άλλων κατηγορουμένων για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση που είχαν συλληφθεί το τελευταίο τρίμηνο από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αυτά εκτιμούμε, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουμε πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για αυτήν τη “συνεργασία” και το… προσκλητήριο από την πρωτεύουσα». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. διαθέτουν πληροφορίες ότι οι τέσσερις ύποπτοι είχαν επαφές με τον συλληφθέντα αντιεξουσιαστή Κωνσταντίνο Σακκά και άλλους κατηγορουμένους για τους «Πυρήνες» οι οποίοι διέμεναν ή επισκέπτονταν τη συμπρωτεύουσα. Ομως δεν έχουν κανένα στοιχείο και καμία σχετική πληροφορία ότι συμμετείχαν σε εμπρηστικές ή βομβιστικές επιθέσεις της «Συνωμοσίας» στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 2008-2010. Εικάζουν ότι η αναβάθμισή τους έγινε στην Αθήνα, όταν ομάδα αντιεξουσιαστών τούς εξασφάλισε κατάλυμα και σύστημα υπόθαλψης, ενώ τους παρέδωσε και όπλα- ένα Καλάσνικοφ και ένα πιστόλι των 9 mm- προκειμένου να προχωρήσουν πιθανόν σε βομβιστικές επιθέσεις. Τα όπλα αυτά πάντως διαπιστώθηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε καμία επίθεση.

Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν σειρά ενδείξεων ότι ίσως οι τέσσερις να προχωρούσαν στη δημιουργία μίας νέας οργάνωσης, «θυγατρικής» των «Πυρήνων». Εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τα σχέδια και τις διασυνδέσεις τους φαίνεται να έχουν ανακύψει από την ανάλυση τριών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρέθηκαν εντός σακιδίου στην κατοχή ενός εκ των συλληφθέντων. Τα σχετικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα το μεσημέρι. Επίσης εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η ανάλυση των κλήσεων σε τέσσερα κινητά που βρέθηκαν στην κατοχή τους. Από την περίοδο της παρακολούθησής τους, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιούσαν αυτά τα κινητά για κωδικοποιημένες συνομιλίες με άλλους αντιεξουσιαστές. Οι αξιωματικοί του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη είχαν, τον προηγούμενο Οκτώβριο, σειρά πληροφοριών ότι ετοιμαζόταν εμπρηστική επίθεση σε οχήματα της ΔΕΗ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και είχαν εντοπίσει τις κινήσεις των τεσσάρων υπόπτων στο σημείο εκείνο. Είχαν ταυτοποιήσει τα πρόσωπά τους μερικούς μήνες νωρίτερα, κατά τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης αντιεξουσιαστών προς τους συντρόφους τους που κατηγορήθηκαν για την απαγωγή του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη. Οταν όμως έγινε ο εμπρησμός των αυτοκινήτων συνελήφθη μόνο ο 19χρονος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών Ιωάννης Σκουλούδης, που φαίνεται να ανήκε στην ίδια ομάδα και εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψης για τους άλλους τέσσερις, οι οποίοι εξαφανίστηκαν. Λίγο καιρό αργότερα φέρονται να ενοικίασαν τα σπίτια σε Ταύρο και Βύρωνα. Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, εκείνο το διάστημα, προχώρησαν σε έρευνες στα σπίτια των τεσσάρων υπόπτων στη συμπρωτεύουσα αλλά δεν ανακάλυψαν ούτε όπλα ούτε άλλα υλικά που μπορεί να συσχετισθούν με οργανώσεις αντάρτικου πόλεων. Μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους οι τέσσερις καταζητούμενοι ανήρτησαν στις 12 Νοεμβρίου 2010- κι όταν πλέον βρίσκονταν στην Αθήνα- κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «ενώ υπάρχουν φυλακισμένοι και διωκόμενοι, η επαναστατική διαδικασία συνεχίζεται και εξελίσσεται μέσα από λόγο και πράξεις καθώς και στελεχώνεται από νέα άτομα». ΟΙ 4 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ
Παλιοί γνώριμοι του αντιεξουσιαστικού χώρου
Η στάση των τεσσάρων κατηγορουμένων ήταν απόλυτα αρνητική κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «απέφευγαν να κρατήσουν ακόμη και ένα ποτήρι ή ένα πιάτο με φαγητό προκειμένου να μην αφήσουν δακτυλικά αποτυπώματα ή δείγματα DΝΑ ». Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν αναλυτικά τους φακέλους των τεσσάρων συλληφθέντων.

Χόμπι τα άγρια πουλιά

Ο Μπάμπης Τσιλιανίδης είναι φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας- Δασοπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είχε συλληφθεί στις 5 Μαΐου 2010 (την ίδια ημέρα που έγινε ο εμπρησμός τoυ υποκαταστήματος της Μarfin στην Αθήνα) από την αστυνομία.Κατά τη διάρκεια εκείνης της πορείας,φέρεται να είχε προκαλέσει φθορές σε καταστήματα και τράπεζες και συνελήφθη από αστυνομικούς. Ο 23χρονος φέρεται να έχει χόμπι τις φωτογραφίσεις άγριων πουλιών. Αγνωστος στην ΕΛ.ΑΣ.

Ο 23χρονος Δημήτρης Δημτσιάδης είναι σπουδαστής στη Σχολή Φυτικής Παραγωγής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης δεν είχε συλληφθεί ή προσαχθεί ποτέ από την Αστυνομία.

Είχε επιτεθεί στην ομάδα ΔΙΑΣ

Ο επίσης 23χρονος Δημήτρης Φέσσας ήταν άεργος. Είχε συλληφθεί στις 15 Απριλίου 2010 στην οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη μετά από επεισόδια αναρχικών με αστυνομικούς.Φέρεται,σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μαζί με δύο άλλους αντιεξουσιαστες- μία γυναίκα και έναν άνδρα- να επιτέθηκαν σε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που επιχείρησαν να τους σταματήσουν.Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση.

Αριστούχος φοιτητής

Ο 21χρονος Σωκράτης Τζίφκας είναι αριστούχος φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και επίσης δεν είχε συλληφθεί ποτέ από την Αστυνομία.