Ομάδα «άμεσης βοήθειας» από τη Θεσσαλονίκη της αποδυναμωμένης οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» θεωρούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τους Δημήτρη Φέσσα, Δημήτρη Δημτσιάδη, Σωκράτη Τζιφκα και Χαράλαμπο Τσιλιανίδη οι οποίοι συνελήφθησαν το βραδυ της Πέμπτης σε δύο σπίτια στον Ταύρο και στον Βύρωνα στην Αθήνα. Ενα 24ωρο αργότερα συνελήφθη και η 27χρονη Φέι Μέγιερ, κόρη μίας 55χρονης που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην επονομαζόμενη «τρίτη γενιά» της γερμανικής οργάνωσης «RAF-Φραξιά Κόκκινος Στρατός» η οποία έδρασε την περίοδο 1984-1990. Η 27χρονη είχε συχνές επαφες με τους τεσσερις συλληφθέντες σε καφετέρια στο Θησείο. Η ίδια υποστηριξε ότι γνώριζε μόνο εναν εκ των τεσσαρων υπόπτων από τη Θεσσαλονίκη και ότι δεν είχε καμιά σχεση με τη δράση τους. Ομως οι αξιωματικοί ερευνούν πολλές πτυχές της παρουσίας της σε Αθήνα και Θεσαλονίκη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικων «είναι ιδιαίτερα πιθανον οι τέσσερις συλληφθέντες που κατηγορούνται για εμπρησμό στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2010 να… προσκλήθηκαν από καταζητούμενα μέλη της οργανωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» στην Αθήνα. Κύριος στόχος ήταν να αναπληρώσουν το κενό επτα αλλων κατηγορουμένων για συμμετοχή στην ίδια οργανωση που είχαν συλληφθεί το τελευταίο τρίμηνο από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Αυτά εκτιμούμε, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουμε πλήρη αποδεικτικά στοιχεία για αυτήν τη «συνεργασία» και το… προσκλητήριο από την πρωτεύουσα».

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ διαθέτουν πληροφορίες ότι οι τέσσερις ύποπτοι είχαν επαφες με τον συλληφθέντα αντεξουσιαστή Κωνσταντίνο Σακκά και αλλους κατηγορουμένους για τους «Πυρήνες» οι οποίοι διέμεναν ή επισκέπτονταν τη συμπρωτεύουσα. Ομως δεν έχουν κανένα στοιχείο και καμιά σχετική πληροφορία ότι συμμετείχαν σε εμπρηστικές ή βομβιστικές επιθέσεις της «Συνομωσίας» στη Θεσσαλονίκη την περίοδο 2008-2010. Εικάζουν ότι η αναβάθμισή τους έγινε στην Αθήνα, όταν ομάδα αντεξουσιαστών τούς εξασφαλισε καταλυμμα και σύστημα υπόθαλψης, ενω τους παρεδωσε και όπλα _ ενα καλάσνικοφ και ενα πιστόλι των 9μμ _ προκειμένου να προχωρήσουν πιθανον σε βομβιστικές επιθέσεις. Τα όπλα αυτα πάντως διαπιστωθηκε ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε καμιά επίθεση.

Μάλιστα υψηλόβαθμα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας έχουν σειρα ενδείξεων ότι ίσως οι τεσσερις να προχωρούσαν στη δημιουργία μίας νέας οργανωσης, «θυγατρικής» των «Πυρήνων». Εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία για τα σχέδια και τις διασυνδεσεις τους φαίνεται να έχουν ανακύψει από την αναλυση τριών φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών που βρεθηκαν εντός σακκιδίου, στην κατοχή ενος εκ των συλληφθέντων. Τα σχετικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν το μεσημέρι του Σαββάτου. Επίσης εξαιρετικής σημασίας θεωρείται η αναλυση των κλήσεων σε τεσσερα κινητά που βρεθηκαν στην κατοχή τους. Από την περίοδο της παρακολούθησής τους, οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι χρησιμοποιούσαν αυτα τα κινητά για κωδιοποιημένες συνομιλίες με αλλους αντεξουσιαστες.

Οι αξιωματικοί του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη είχαν, τον πρηγούμενο Οκτωβριο, σειρα πληροφοριών ότι ετοιμαζόταν εμπρηστική επίθεση σε οχήματα της ΔΕΗ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι είχαν εντοπίσει τις κινήσεις των τεσσαρων υπόπτων στο σημείο εκείνο. Είχαν ταυτοποιήσει τα πρόσωπά τους μερικούς μήνες νωρίτερα, κατά τις συγκεντρώσεις συμπαράστασης αντεξουσιαστών προς τους συντρόφους τους που κατηγορήθηκαν για την απαγωγή του επιχειρηματία κ. Γιώργου Μυλωνά στη Θεσσαλονίκη. Οταν όμως έγινε ο εμπρησμός των αυτοκινήτων συνελήφθη μόνο ο 19χρονος φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών, Ιωάννης Σκουλούδης, που φαίνεται να ανήκε στην ίδια ομάδα και εκδόθηκαν ενταλματα σύτλληψης για τους αλλους τεσσερις, οι οποίοι εξαφανίστηκαν. Λίγο καιρό αργότερα φέρονται να ενοικίασαν τα σπίτια σε Ταυρο και Βύρωνα.

Οι αστυνομικοί της Θεσσαλονίκης, εκείνο το διάστημα, προχώρησαν σε ερεευνες στα σπίτια των τεσσαρων υπόπτων στη συμπρωτεύουσα αλλά δεν ανεκάλυψαν ούτε όπλα ούτε κι αλλα υλικά που μπορεί να συσχετισθούν με οργανώσεις ανταρτικου πόλεων. Μετα την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος τους οι τεσσερις καταζητούμενοι ανήρτησαν στις 12 Νοεμβρίου 2010 _ κι όταν πλέον βρίσκοταν στην Αθήνα _ κείμενο στο οποίο μεταξύ άλλων ανέφεραν ότι «ενώ υπάρχουν φυλακισμένοι και διωκόμενοι, η επαναστατική διαδικασία συνεχίζεται και εξελίσσεται μέσα από λόγο και πράξεις καθώς και στελεχώνεται από νέα ατομα».

Παλιοί γνώριμοι του αντεξουσιαστικού χώρου

Η σταση των τεσσαρων κατηγορουμένων ήταν απόλυτα αρνητική κατά τη διάρκεια της ανάκρισής τους. Οπως χαρακτηριστικά ελεγαν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ «απέφευγαν να κρατήσουν ακόμη και ενα ποτήρι ή ενα πιάτο με φαγητό προκειμένου να μην αφήσουν δαχτυλικά αποτυπώματα ή δείγματα DNA». Οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής εξετάζουν αναλυτικά τους φακέλους των τεσσαρων συλληφθέντων.

Χόμπι τα άγρια πουλιά

Ο Μπάμπης Τσιλιανίδης είναι φοιτητής του Τμήματος Γεωπονίας Δασοπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και είχε συλληφθεί στις 5 Μαίου 2010 (την ιδια ημέρα που έγινε ο εμπρησμός τoυ υποκαταστήματος της Marfin στην Αθήνα) από την αστυνομία. Κατά τη διάρκεια εκείνης της πορείας, φέρεται να είχε προκαλέσει φθορές σε καταστήματα και τράπεζες και συνελήφθη από αστυνομικούς. Ο 23χρονος φερεται να είχε χόμπι τις φωτογραφήσεις αγρίων πουλιών.

Είχε επιτεθεί στη ΔΙΑΣ

Ο επίσης 23χρονος Δημήτρης Φέσσας ήταν αεργος. Είχε συλληφθεί στις 15 Απριλίου 2010 στην οδό Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη μετά από επεισόδια αναρχικών με αστυνομικούς. Φερεται, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, μαζί με δύο αλλους αντεξουσιαστες _ μία γυναίκα κι έναν αντρα _ να επιτεθηκαν σε άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ που επιχείρησαν να τους σταματήσουν. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τον είχαν θέσει υπό παρακολούθηση.

Αγνωστος στην ΕΛΑΣ

Ο 23χρονος Δημήτρης Δημτσιάδης είναι σπουδαστής στη Σχολή Φυτικής Παραγωγής των ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, δεν είχε συλληφθεί ή προσαχθεί ποτέ από την Αστυνομία.

Αριστούχος φοιτητής

Ο 21χρονος Σωκρατης Τζίφκος είναι αριστούχος φοιτητής της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και επίσης δεν είχε συλληφθεί ποτε από την Αστυνομία.