Δεύτερη «ζωή» για μία άτυχη καφέ αρκούδα που παρασύρθηκε από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε στην Εγνατία οδό επιφυλάχθηκε από το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Η συλλογή χερσαίας ζωολογίας του μουσείου εμπλουτίστηκε με αυτό το σημαντικό απόκτημα ύστερα από την παραχώρηση που έκανε ο «Αρκτούρος».

Ηλικίας 13- 15 ετών ήταν αυτό το αρσενικό ζώο, όταν σκοτώθηκε στις 7-5-2009 στο τμήμα της οδού από Σιάτιστα προς Κρυσταλλοπηγή και ζύγιζε 200 κιλά. Όπως αναφέρεται μάλιστα από το μουσείο ήταν ένα από τα μεγαλύτερα του είδους Ursus arctos, που έχουν βρεθεί στα Βαλκάνια.

Το μουσείο απέκτησε εξάλλου το νέο οδηγό του με ειδικά θέματα του φυτικού και ζωικού πλούτου της χώρας, όπως τα δάση και οι υγρότοποι και τα απειλούμενα με εξαφάνιση είδη, που ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Στο πλαίσιο αυτό και με τον τίτλο «Αν δεν υπήρχαν τα δάση, θα έπρεπε να τα εφεύρουμε» κυκλοφόρησε το βιβλίο του ομ. καθηγητή Δασολογίας ΑΠΘ κ. Σπύρου Ντάφη, μέλους του ΔΣ του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων-Υγροτόπων.

Στο βιβλίο παρουσιάζεται η μεγάλη ποικιλία δασών της χώρας, από το ημιερημικό οικοσύστημα του φοινικόδασους στο Βάι της Κρήτης έως τα καθαρά μεσευρωπαϊκά και σκανδιναβικά οικοσυστήματα των ψυχρόβιων δασών της σημύδας, της ερυθρελάτης και της δασικής πεύκης στην οροσειρά της Ροδόπης.