«Σκληρή γραμμή» έναντι των διοικήσεων των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ τηρεί πλέον το υπουργείο Υποδομών, προκειμένου αυτές να πράξουν ό,τι είναι νομικά δυνατόν για την ομαλή λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς των Αθηνών. Ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας (φωτογραφία) κάλεσε χθες τις διοικήσεις των συγκοινωνιακών επιχειρήσεων να λάβουν «κάθε πρωτοβουλία για να προστατέψουν τα συμφέροντα των εταιρειών… ώστε να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν ακραίες συμπεριφορές, που δεν οδηγούν πουθενά». Σε αντίθετη περίπτωση, οι διοικήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης.

Πρακτικά, αυτό συνεπάγεται ότι οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ όχι απλώς ενθαρρύνονται, αλλά λαμβάνουν την εντολή να χρησιμοποιήσουν κάθε νόμιμο μέσο τόσο για την εύρυθμη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς όσο και για την προστασία των εσόδων των επιχειρήσεων από τα εισιτήρια. Και αυτό διότι στις προθέσεις των σωματείων των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι το «μπλοκάρισμα» των ακυρωτικών μηχανημάτων από σήμερα. Ετσι η «φαρέτρα» των εταιρειών εμπλουτίζεται με διάφορα μέτρα, όπως, για παράδειγμα, αυτό της αγωγής για διαφυγόντα έσοδα ή ακόμη και η εξάντληση των πειθαρχικών κυρώσεων.

Η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών χαρακτηρίζει τη μεταρρύθμιση στις αστικές συγκοινωνίες πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στο οριστικό τέλος των ελλειμμάτων και των δυσλειτουργιών, ενώ υπερτονίζει τη σημασία του «Συμφώνου Ευθύνης», δηλαδή της αυστηρής αξιολόγησης των οικονομικών αποτελεσμάτων των μέσων μαζικής μεταφοράς ως προς το παραγόμενο έργο.

Μάλιστα ο κ. Ρέππας επισημαίνει ότι οι αντιδράσεις για τις μετατάξεις των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες είναι άδικες, καθώς στερούν πρακτικά θέσεις εργασίας από τους εργαζομένους που βρίσκονται εκτός των τειχών του Ελληνικού Δημοσίου. «Δεν θα δείξουμε το δάχτυλό μας στους εργαζομένους,αλλά θέλω και οι εργαζόμενοι να μη δείχνουν τη γροθιά τους απέναντι στην ελληνική κοινωνία» τόνισε χθες χαρακτηριστικά.