Ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Μίλαν και Λίβερπουλ (2-1 το 2007 στην Αθήνα) μπορεί να κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο τέσσερα χρόνια μετά τη διεξαγωγή του περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ! Για τη διεξαγωγή αυτού του αγώνα αλλά και για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά στην Αθήνα η ΕΛ.ΑΣ. αναγκάστηκε να ζητήσει την ηλεκτρονική «ομπρέλα» ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004. Ως αποτέλεσμα είναι η ισχυρή πιθανότητα δημιουργίας τετελεσμένου σε δικαστική διαμάχη για την καταβολή ή μη αποζημίωσης δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε αμερικανική κοινοπραξία.

Ελληνες αξιωματούχοι μιλούν για «μοιραίο σφάλμα που δίνει στηρίγματα στις οικονομικές απαιτήσεις της αμερικανικής κοινοπραξίας απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ως τώρα υποστήριζε ότι το σύστημα ασφαλείας δεν ήταν λειτουργικό και ότι υπήρχε πλήρης αδυναμία χρήσης του».

Η υπόθεση σχετίζεται με την τελική παραλαβή από το Ελληνικό Δημόσιο του ηλεκτρονικού συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας C4I. Με κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ είχε αναλάβει να το κατασκευάσει η αμερικανική κοινοπραξία SAIC, στην οποία κύρια συμμετοχή είχε η γερμανική εταιρεία Siemens.

Οι ενστάσεις του Δημοσίου

Το Ελληνικό Δημόσιο και κυρίως οι τεχνικές υπηρεσίες του πρώην υπουργείου Δημόσιας Τάξης επί σειρά ετών δεν προχωρούσαν στην οριστική παραλαβή του. Επικαλούνταν σειρά προβλημάτων στη λειτουργία του και κυρίως αδυναμία χρήσης των συστημάτων που αφορούσαν το σύστημα καμερών, την ηλεκτρονική χαρτογράφηση των αστυνομικών δυνάμεων και την ανάλυση ειδικών πληροφοριών για διαχείριση κρίσεων.

Στα τέλη του 2009 ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να υπογράψει το τελικό έγγραφο για την παραλαβή του και την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή της SAIC. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άρνηση είχε άμεση σχέση με την έρευνα για το σκάνδαλο της Siemens.

Οι δικαστικές αρχές αλλά και η Βουλή ερευνούσαν παράτυπες ενέργειες πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων που επέτρεψαν την περίοδο 2003-2008 να εκταμιευθούν από το Δημόσιο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ προς την αμερικανική κοινοπραξία SAIC προκειμένου να καταβληθούν δόσεις για το «προβληματικό» C4I.

Η δικαστική διαμάχη

Ετσι λοιπόν τους τελευταίους μήνες η SAIC λόγω μη παραλαβής του συστήματος και καταβολής της τελευταίας δόσης ζήτησε την επίλυση της διαφοράς μέσω διεθνούς διαιτησίας. Στις 17 Δεκεμβρίου 2010 διεξήχθη στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας η πρώτη δικάσιμος για την υπόθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της αμερικανικής κοινοπραξίας υποστήριξαν ότι και τα 30 υποσυστήματα του C4I λειτουργούν κανονικά. Παράλληλα ανέφεραν ότι έχουν ουσιαστικά παραληφθεί και χρησιμοποιούνται κανονικά από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας. Με βάση αυτά τα επιχειρήματα όρθωσαν νεότερες οικονομικές απαιτήσεις από το Ελληνικό Δημόσιο που αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ.

Προς επίρρωσιν λοιπόν αυτών των ισχυρισμών τους για άρτια λειτουργία του συστήματος φαίνεται να επικαλούνται έγγραφα των ελληνικών υπηρεσιών με τα οποία ζητούσαν να υπάρξει χρήση του συγκεκριμένου συστήματος ασφαλείας στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 2007 αλλά και για το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας το διάστημα 4-6 Μαΐου στο ΟΑΚΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αμερικανική κοινοπραξία ζήτησε και επιπλέον αμοιβή για την παροχή αυτών των υπηρεσιών στη διάρκεια των δύο αθλητικών συναντήσεων.