• Αναζήτηση
 • ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

  Εκ βαθέων ο λόγος

  ΚΑΘΕ φορά που ένα βιβλίο γράφεται από εν ενεργεία άνθρωπο του αθλητισμού ή αναφέρεται στον βίο και στην πολιτεία σημαντικών μορφών του παρελθόντος τοποθετείται και μία νέα ψηφίδα στο διαχρονικό ψηφιδωτό της ελληνικής άθλησης. Στη βιβλιογραφία αυτή πλειοψηφούν- και είναι κατανοητό- έργα συγγραφικά που αφορούν τον σπουδαιότατο κλάδο της αθλητικής επιστήμης και παράλληλα της ιστορικής έρευνας, μελέτης και συμπερασματολογίας σε συνάφεια, πολλές φορές, με το σήμερα. Στην αθλητική μας βιβλιογραφία προστέθηκαν τελευταία τέσσερα έργα με κοινό σύνδεσμο τον εκ βαθέων λόγο αλλά διακρίνονται θεματικά σε δύο στόχους.

  Εκ βαθέων ο λόγος | tovima.gr

  ΚΑΘΕ φορά που ένα βιβλίο γράφεται από εν ενεργεία άνθρωπο του αθλητισμού ή αναφέρεται στον βίο και στην πολιτεία σημαντικών μορφών του παρελθόντος τοποθετείται και μία νέα ψηφίδα στο διαχρονικό ψηφιδωτό της ελληνικής άθλησης. Στη βιβλιογραφία αυτή πλειοψηφούν- και είναι κατανοητό- έργα συγγραφικά που αφορούν τον σπουδαιότατο κλάδο της αθλητικής επιστήμης και παράλληλα της ιστορικής έρευνας, μελέτης και συμπερασματολογίας σε συνάφεια, πολλές φορές, με το σήμερα. Στην αθλητική μας βιβλιογραφία προστέθηκαν τελευταία τέσσερα έργα με κοινό σύνδεσμο τον εκ βαθέων λόγο αλλά διακρίνονται θεματικά σε δύο στόχους. Αφενός την προσωπική καταγραφή και ανάδυση συναισθημάτων και σκέψεων, αφετέρου την κατάθεση φόρου τιμής και μνήμης σε παλαιότερες μορφές του ελληνικού στίβου.

  ***

  ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΗΣ ΕΠΤΑΔΑΣ: Λαμπρός υδατοσφαιριστής- άθλημα που η διαχρονικότητα της ενεργού συμμετοχής στα μεγάλα διεθνή γεγονότα είναι η προμετωπίδα του- ο Γιώργος Μαυρωτάς επέτυχε κάτι το ιδιαίτερα αξιομνημόνευτο: να συνταυτίσει, δημιουργικά, την άθληση με την επιστημονική διάκριση. Δεν είναι ο μοναδικός. Πάντως δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά σε υψηλό, ας πούμε, επίπεδο. Αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα σφραγισμένο από βιώματα σε δύο ταμπλό. Ο συγγραφέας στη δυναμική ανάπτυξη, κάπου τετρακοσίων σελίδων, εφήρμοσε μια ελκυστική, όχι εύκολη, τεχνική. Τον έναν (ουσιαστικά τον ίδιο τον συγγραφέα) τον χώρισε στα δύο. Σε δύο φίλους με παράλληλη πορεία, σε δύο διαφορετικούς χώρους. Τον αθλητισμό και την επιστήμη. Ενα εύρημα έξυπνο και διεισδυτικό για τον αναγνώστη που τελειώνοντας το διάβασμα θα έχει αποκομίσει πολλά τα καλά, πειστικής ζωντάνιας και οξυδέρκειας, από την όλη προσφορά του Γ. Μαυρωτά.

  ***

  ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΟΝΕΙΡΩΝ: Οι δύο λέξεις του τίτλου ενώνονται και δρουν χωριστά. Ο Νίκος Μιχαλόπουλος και η Αννα Βερούλη, νόμισμα που έχει στη μία όψη τον παιδαγωγό με τη σαφή και την ενσυνείδητη ευαισθησία απέναντι στα πάθη και τη ζωή ανθρώπων μέσα στη μέγκενη των τσιγγανόπαιδων και των παλιννοστούντων. Αθλητής της σκοποβολής και ο ίδιος – σκοπεύει από τη δική του θέση στον ίδιο χώρο όπου κινείται μια τόσο προβεβλημένη πρωταθλήτρια του στίβου. Συχνά μαθαίνουμε από τη χημεία ότι τα κράματα είναι πολύ πιο ισχυρά από το ένα μέταλλο. Ετσι αυτός ο μαραθώνιος των ονείρων είναι μια πορεία μέσα από τον ψυχισμό ενός εφήβου στον ουρανό του οποίου ο αστερισμός είναι πολυπληθής και γεμάτος από άπλετη συναισθηματική φεγγοβολία.

  ***

  ΤΟ ΑΣΤΕΡΙ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗ ΑΝΑΨΕ:(Ο βαλκανιονίκης του Μεσοπολέμου Γιάννης Σκιαδάς). Ο συγγραφέας Ευάγγελος Ανδρέου αναβιώνει σ΄ όλες τις παραμέτρους έναν από τους κορυφαίους αθλητές του Μεσοπολέμου. Τον εμποδιστή Γιάννη Σκιαδά, το Αlter Εgo στον στίβο της άμιλλας του θρυλικού Χρήστου Μάντικα. Το έργο θα το ζήλευε και ο πιο υπεύθυνος ιστορικός του αθλητισμού, καθώς μάλιστα ο δημιουργός του μπορεί να είναι φίλαθλος αλλά με περίσσια ζωντάνια και εκπληκτικό συνταίριασμα των γραπτών τεκμηρίων και της οπτικής αποθησαύρισης μας χαρίζει ένα υποδειγματικό ψυχογραφικό πανόραμα μέσα στην παλλόμενη από ζωντάνια εποχή των αληθινών θρύλων του ελληνικού στίβου. Αυτό που πρέπει να τύχει ιδιαίτερης επισήμανσης είναι ότι μέσα από την ως σήμερα εικοσάδα των βιβλίων του- τόσο πλούσιας θεματογραφικής κλίμακας- αναδύεται μια τόσο συναρπαστική βιογραφία αθλητή.

  ***

  ΜΕΤ΄ ΕΜΠΟΔΙΩΝ: (Τάκης Χατζηγρηγορίου). Και αυτό το έργο είναι αφιερωμένο σ΄ έναν σημαντικότατο εμποδιστή του Μεσοπολέμου, τον Τάκη Χατζηγρηγορίου, με δράση αθλητική, εξωαγωνιστική και στη δεκαετία του ΄50 ως προπονητή. Η πρώτη εντύπωση αφορά το ότι είναι διαποτισμένες οι σελίδες από τη στοργή και τον θαυμασμό της συγγραφέως-θυγατέρας του Ελευθερίας Πανταζή. Η δεύτερη είναι η πληρέστατη ποικίλη τεκμηρίωση μέσα από την οποία σχηματίζεται η εικόνα δύο διαφορετικών εποχών. Μεσοπόλεμος και Κατοχή αλλά και τρίτη μετά το 1950. Πολύτιμη ιστορική αλλά και κοινωνική κατάθεση στην αθλητική μας βιβλιογραφία, καθώς στη διαστρωμάτωση του βιβλίου της κυρίας Πανταζή μέσα από το πλούσιο ημερολόγιο του πατέρα της όχι μόνο προσεγγίζεται αλλά και σχολιάζεται το κοινωνικό πορτρέτο διαφορετικών και κρίσιμων για τον τόπο μας εποχών. Αλλά αυτή η συνάφεια του Χατζηγρηγορίου και του Σκιαδά αξίζουν μια δική τους αθλητικο-κοινωνική συναντίληψη.

  Αθλητισμός
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk