Πριν από δύο δεκαετίες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών δικαζόταν «Το Βήμα» μετά τη μήνυση που είχαν υποβάλει συνδικαλιστές των σωματείων περισυλλογής των απορριμμάτων της πρωτεύουσας.

Οι συνδικαλιστές είχαν, ως συνήθως, κηρύξει απεργία που είχε προκαλέσει την κλιμακούμενη αντίδραση της Κοινής Γνώμης, αφού κάθε χρόνο την ίδια εποχή οι υπεύθυνοι για την αποκομιδή των απορριμμάτων ξεκινούσαν μια απεργία που διαρκούσε αρκετές ημέρες, έπνιγε το άλλοτέ ποτε κλεινόν άστυ στα σκουπίδια και τελείωνε με συμβιβασμό- όλα καλά κι όλα ωραία!

Μεσούσης της απεργίας «Το Βήμα», ανταποκρινόμενο σε αιτήματα των αναγνωστών του, είχε δημοσιεύσει τα ονοματεπώνυμα με τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των υπευθύνων για την απεργία συνδικαλιστών.

Ηταν αποκαλυπτική και διδακτική η αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι μαζικά εξέφρασαν την αγανάκτησή τους, πολλάκις συγκεντρώνοντας στις εισόδους των κατοικιών όπου διέμεναν οι αρμόδιοι για τα σκουπίδια όγκους απορριμμάτων πάσης φύσεως…

Στο δικαστήριο ένας εκ των κατηγορουμένων, διαρκούσης της δίκης, εζήτησε από τον πρόεδρο να παρατηρήσουν οι δικαστές τις χοντρές χρυσές αλυσίδες με ταυτότητες που έφεραν οι περισσότεροι των μηνυτών, τινές των οποίων είχαν ανοιχτά τα πουκάμισά τους ώστε βαρείς ασημένιοι και χρυσοί σταυροί σε χονδροειδείς καδένες κρεμασμένοι υπονόμευαν την εικόνα των… προλετάριων.

Η δίκη έληξε με απαλλαγή των κατηγορουμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι εκρίθη ότι έκαναν το καθήκον τους. Η σύντομη αυτή αναφορά στο παρελθόν είναι μια χρήσιμη αφετηρία για να τεθεί το ζήτημα των σκουπιδιών που πνίγουν την πρωτεύουσα με ενιαύσιο συνήθως κύκλο. Ολοι γνωρίζουμε ότι για την κάλυψη κενών στην επάνδρωση των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου προσλαμβάνονται έκτακτοι υπάλληλοι. Αυτοί συντόμως μονιμοποιούνται και κατά συνήθεια εγκαταλείπουν τα απορριμματοφόρα και μετακομίζουν σε άλλες υπηρεσίες και γραφεία. Ερχονται εν συνεχεία νέοι έκτακτοι, οι οποίοι με νέες απεργίες μονιμοποιούνται και η κατάσταση διαιωνίζεται.

Είναι το πρόβλημα με τις χωματερές σε διάφορα σημεία της Αττικής όπου οι κάτοικοι εξεγείρονται διεκδικώντας το… δικαίωμα να συγκεντρώνονται τα σκουπίδια, και τα δικά τους φυσικά, σε οποιαδήποτε περιοχή εκτός από τη δική τους…

Υπάρχουν δήμοι… κορόιδα; Πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια ο τότε υπουργός Εσωτερικών, ο Σωτήρης Κούβελας της ΝΔ, είχε εξαγοράσει την ανοχή της τοπικής δημοτικής αρχής και γιγαντώθηκε η χωματερή των Λιοσίων. Σήμερα η Κυβέρνηση οφείλει να λύσει το πρόβλημα κατά τρόπον δίκαιο και εφικτό, επειγόντως αλλά με διαφάνεια.

Η απλούστερη λύση είναι κάθε δήμος να απορροφά τα σκουπίδια του. Γίνεται;