Ένα νέο μέλος απέκτησε πριν από λίγο η «Δημοκρατική Συμμαχία». Ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Ελ. Αυγενάκης, που διεγράφη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, πριν από περίπου σαράντα ημέρες, ανακοίνωσε την προσχώρησή του στο κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. «Αναμενόμενη κίνηση, που δεν μας αφορά» σχολίαζε κορυφαίο στέλεχος της Ν.Δ. την είδηση, ότι πριν από λίγη ώρα, ο κ. Αυγενάκη, με συνέντευξή του στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, δήλωσε ότι συμπορεύεται με την κυρία Μπακογιάννη.

Ο κ. Αυγενάκης είχε δηλώσει προ ημερών ότι νοιώθει προσβεβλημένος από τον τρόπο που τον αντιμετώπισε η ηγεσία της Ν.Δ. και είχε προδιαγράψει την πολιτική του πορεία, δηλώνοντας, πως «το 60-70% των πολιτών που μιλώ εδώ και εβδομάδες μου λέει ότι πρέπει να προσχωρήσω στη «Δημοκρατική Συμμαχία».

Με ανακοίνωση του δήλωσε ότι η βουλευτική του έδρα δεν ανήκει στη ΝΔ αλλά στους ψηφοφόρους του και επιτέθηκε στον κ. Σαμαρά, κατηγορώντας τον ότι συρρικνώνει το κόμμα με διαγραφές, μικροπολιτικούς και αυταρχισμούς χειρισμούς, καταλύοντας κάθε έννοια δημοκρατικής λειτουργίας των κομματικών οργάνων.

«Η έδρα μου ως βουλευτή Ηρακλείου δεν ανήκει στον κ. Σαμαρά. Ανήκει στο λαό του νομού Ηρακλείου, σε όσους με ψήφισαν, με στήριξαν και έκτοτε ήρθαν κοντά μου. Σε όλους εσάς» τόνισε ο βουλευτής.Με αυτό τον τρόπο απαντά και στη Ρηγίλλης που επιζητά, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τους υπολοίπους που είναι εκτός Ν.Δ. να επιστρέψουν την έδρα στο κόμμα με το οποίο πολιτεύτηκαν στις εκλογές.

Ως εκ τούτου, η κίνησή του να ενταχθεί στη «Δημοκρατική Συμμαχία» ήταν αναμενόμενη, ενώ εκτός απρόοπτου μεθαύριο θα κάνει και κοινή εμφάνιση με την κυρία Μπακογιάννη, που θα βρίσκεται στην Κρήτη για τα Θεοφάνεια. Ήδη, η κυρία Μπακογιάννη τον καλωσόρισε στη Δημοκρατική Συμμαχία, μιλώντας για ένα νέο και αυτοδημιούργητο συνάδελφο.

«Η συμμετοχή του στη Δημοκρατική Συμμαχία θα ενισχύσει τις προσπάθειές μας, για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου σαρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται ο τόπος» δήλωσε η κυρία Μπακογιάννη.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» έχει στη Βουλή, εκτός από την κυρία Μπακογιάννη, τους κκ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, Κ. Κιλτίδη και Αυγενάκη, ενώ αναμένεται εντός των ημερών και η προσχώρηση του κ. Γ. Κοντογιάννη. Σύμφωνα με πληροφορίες είναι σε εξέλιξη παρασκήνιο για την αποχώρηση ενός ακόμα βουλευτή της Ν.Δ. το προσεχές διάστημα, ώστε με αυτή την κίνηση η ΔΗ.ΣΥ. να έχει έξι βουλευτές.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, η κυρία Μπακογιάννη θα επιταχύνει τις διαδικασίες, ώστε να υπάρξει «κοινοβουλευτική συμμαχία» -αυτό δεν σημαίνει πολιτική ή εκλογική συνεργασία- με τη «Δημοκρατική Αριστερά» του κ. Φ. Κουβέλη, για να συγκροτηθεί στη Βουλή, η κοινοβουλευτική ομάδα των ανεξάρτητων. Εξάλλου, η ίδια επισημαίνει, ότι οι ανεξάρτητοι, «δεν μπορούν να είναι βουλευτές δευτέρας κατηγορίας» και υπεραμύνεται της ανάγκης να υπάρχει η δυνατότητα να δράσουν ως κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ υπενθυμίζει ότι «στο παρελθόν υπήρξε Κοινοβουλευτική Ομάδα Ανεξαρτήτων».

Για να συγκροτηθεί μια Κ.Ο. των αξεξάρτητων απαιτούνται, με βάσει τον κανονισμό της Βουλής, δέκα βουλευτές, ώστε να έχουν αρκετές δυνατότητες σε επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, παρουσίας και λόγου στις επιτροπές, αλλά και παρεμβάσεων στις προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει ο «μαγικός» αριθμός «10». Αυτή τη στιγμή υπάρχουν οι «4+1» από τη ΔΗ.ΣΥ. με την προοπτική της συμπόρευσης, ενός ακόμα από τη Ν.Δ. που ενδέχεται να ανεξαρτητοποιηθεί, και από την άλλη πλευρά, είναι τέσσερις βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς», δηλ. εκτός του κ. Κουβέλη, οι κκ. Αθ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός.