Νέα μουσεία, τέσσερα τον αριθμό, συγκεκριμένα το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων, το Μουσείο Μετανάστευσης και το Μουσείο Σιδηροδρόμων και Σιδηροδρομικής Βιομηχανικής Ιστορίας αλλά και ένα κτίριο εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών λειτουργιών, ενυδρείο, θεματικό πάρκο και μία μικρή εμπορική και ψυχαγωγική ζώνη πρόκειται να αποκτήσει ο Πειραιάς στην περιοχή του λιμανιού του με την αξιοποίηση παλαιών εγκαταστάεων. Ιδιαίτερος χώρος εξάλλου θα αποδοθεί για την εγκατάσταση του Μνημείου του «Ανώνυμου Ναυτικού» στην Ηετιώνεια Ακτή. Πρόκειται για τη δημιουργία της «Πολιτιστικής Ακτής», που θα αναπτυχθεί στην περιοχή του ΟΛΠ σε έκταση 180 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 50 θα αποτελούν χώρους πρασίνου. Το έργο ανακοινώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην κοινή συνέντευξη τύπου δύο υπουργών, Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη καθώς και του προέδρου και δευθύνοντος συμβούλου του ΟΛΠ κ. Γιώργου Ανωμερίτη. Ο τελευταίος άλλωστε είναι ο εμπνευστής αυτού του προγράμματος αστικής ανάπλασης.

Κόστους 40 εκατομμυρίων ευρώ είναι το έργο, όπως ανέφερε ο κ. Ανωμερίτης, ο οποίος παρουσίασε και το χρηματοδοτικό σκέλος του, που θα προκύψει: Μέσω της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υπαγωγή μέρους του στο πρόγραμμα Jessica μέσω χρηματοδότησης του ΠΕΠ Αττικής (2007 – 2013). Με συμβάσεις παραχώρησης σε επενδυτές για τα έργα των θεματικών πάρκων και των πολλαπλών χρήσεων των δύο Αποθηκών και τέλος από ίδιους πόρους του ΟΛΠ Α.Ε.. Οσον αφορά το χρονοδιάγραμμα η δημοπράτηση του πρώτου έργου θα γίνει εντός του Ιανουαρίου του 2011, η εξέλιξη θα γίνει σε τρεις φάσεις ενώ ορίζοντας ολοκλήρωσης αναμένεται μετά το πέρας μίας πενταετίας.

Η έκταση στην οποία θα αναπτυχθούν οι δράσεις περιλαμβάνει το βασικό τμήμα της Ηετιώνειας Ακτής, τον σημερινό χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων, τον περιβάλλοντα χώρο της Πέτρινης Αποθήκης, τις εγκαταστάσεις της περιοχής Καστράκι, την Πυροσβεστική, την περιοχή βόρεια και κατά μήκος της λ. Κέκροπος, την περιοχή πρώην ΟΛΠ και ΟΣΕ ως τον Αγιο Διονύσιο, το υπάρχον πάρκο της Δραπετσώνας και την Ακτή Βασιλειάδη.

Για μία «Γειτονιά των Μουσείων», στην οποία θα αναδειχθεί τόσο την αρχαία κληρονομιά του Πειραιά όσο και η νέα δημιουργία, μίλησε ο κ. Παύλου Γερουλάνου. «Η ανάδειξη του Πειραιά μπορεί να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας να δημιουργήσει και διαχρονικές συνθήκες ανάπτυξης, όχι μόνο για τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες στο χώρο του τουρισμού ή του εμπορίου αλλά και για ευρύτερες δημιουργικές δυνάμεις της πόλης: στους χώρους της Πολιτιστικής Ακτής θα δημιουργηθούν στούντιο για νέους καλλιτέχνες, ενώ θα υπάρχουν και οι υποδομές για εκθέσεις, κινηματογραφικά γυρίσματα και φωτογραφήσεις», είπε ο κ. Γερουλάνος. Και όπως πρόσθεσε «Η Πολιτιστική Ακτή μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο αστικής ανάπλασης και ταυτόχρονα ένα σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή σε συνδυασμό με όλα τα υπόλοιπα έργα πολιτισμού που γίνονται στον Πειραιά – την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου, την αποκατάσταση της Ηετιώνειας Πύλης, τη δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου των Αστικών Πυλών _ αλλά και όλα όσα υλοποιούν συναρμόδια υπουργεία».

«Δημιουργούμε το πράσινο που λείπει, αναδεικνύουμε τους αρχαιολογικούς χώρους, φτιάχνουμε δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αξιοποιύμε κτίρια και χώρους που εγκαταλείφθηκαν και μετατρέπουμε σε μουσεία, παλαιά ξενοδοχεία, πολυχώρους ποπλιτιστικών εκδηλώσεων, χώρους αναψυχής», πρόσθεσε εξάλλου ο κ. υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων κ. Διαμαντίδης. Παρών επίσης ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θόδωρος Πάγκαλος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ. Γρηγόρης Νιώτης, και ΝΔ κ. Ιωάννης Τραγάκης, ο νέος δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος και ο απερχών κ. Παναγιώτης Φασούλας, ο πρώην Νομάρχης Πειραιά κ. Γιάννης Μίχας κ.ά.

Τα έργα

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόλεως του Πειραιά
Τοποθετείται στις εγκαταστάσεις του κτιρίου του ΟΛΠ στο «Καστράκι», σε έκταση 9. 760 τ.μ. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία περιπάτου, ο οποίος θα διέρχεται μέσα από τις Ηετιώνειες Πύλες και θα ενοποιεί τον υπαίθριο χώρο του μουσείου με τον αρχαιολογικό χώρο.

Εθνικό Ναυτικό Μουσείο – Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων
Χωροθετείται στις πρώην αποθήκες σιτηρών (σιλό), έκτασης 8.130 τ.μ.

Μουσείο Μετανάστευσης
Θα εγκατασταθεί στο χώρο της «Πέτρινης» αποθήκης, ένα διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα εμβαδού 3.500 τ.μ.

Θεματικό Πάρκο
Αναπτύσσεται στο χώρο που είναι γνωστός ως Μικρή Αποθήκη (9.000 τμ.) και ενδεικτικά μπορεί να περιέχει στοιχεία για τη ναυτική ιστορία της χώρας, της πόλης του Πειραιά κ.λ.π.

Κτίριο Εκθέσεων
Τοποθετείται στο κτίριο της Μεγάλης Αποθήκης (15.500 τ.μ.) και θα περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, αίθουσες για σχολή χορού, ηχογραφήσεων, στούντο καλλιτεχών, εστιατόριο, καφέ κ.λ.π

Μικρή Εμπορική Ζώνη
Αναπτύσσεται στον σημερινό σταθμό αναμονής επιβατών (600 _ 800 τ.μ.) και θα περιλαμβάνει βιβλιοπωλείο, αναμνηστικά, ελληνική διατροφή, καφέ, φαρμακείο κ.ά.

Δεξαμενές
Οι δύο πετρόχτιστες κατασκευές (4,100 τ.μ. και 2.000 τ.μ.) που χρησιμοποιούνταν για τις επισκευές των πλοίων προστατεύονται ως διατηρητέες και θα χρησιμοποιηθούν για πολιτιστικές εκδηλώσεις.