Συνολικά 57 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2010, ανακοίνωσε η οργάνωση Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα από το Βερολίνο, επισημαίνοντας πως αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσιογράφων που απήχθησαν την χρονιά που τελειώνει.

Η οργάνωση αναφέρει πως σε σχέση με το 2009 που σκοτώθηκαν 76 δημοσιογράφοι, φέτος ο αριθμός αυτός μειώθηκε κατά 25%.

«Ο αριθμός των δημοσιογράφων που χάνουν τη ζωή τους ενώ ασκούν το επάγγελμά τους μειώνεται τα τελευταία χρόνια», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης που έχει την έδρα της στη Γαλλία.

«Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να εντοπίσουμε ποιοί πραγματικά ευθύνονται όταν δημοσιογράφοι σκοτώνονται από εγκληματικές συμμορίες, ένοπλες ομάδες, θρησκευτικές οργανώσεις ή πράκτορες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ο επικεφαλής της οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Ζιλιάρ επισήμανε: «Οι αρχές των χωρών που εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές έχουν άμεσο καθήκον να πατάξουν την ατιμωρησία. Αν οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτε για να τιμωρήσουν τους δολοφόνους δημοσιογράφων είναι συνένοχοί τους».

Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι η αύξηση του αριθμού των απαγωγών δημοσιογράφων–ειδικά στο Αφγανιστάν και τη Νιγηρία. Συνολικά απήχθησαν 51 δημοσιογράφοι για να χρησιμοποιηθούν ως «διαπραγματευτικά όπλα».

«Οι απαγωγείς συλλαμβάνουν ομήρους για να χρηματοδοτήσουν τις εγκληματικές τους δραστηριότητες, να αναγκάσουν τις κυβερνήσεις να υποκύψουν στις απαιτήσεις τους και να στείλουν ένα μήνυμα στον κόσμο. Οι απαγωγές τους προσφέρουν ένα είδος δημοσιότητας», υπογραμμίζει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την οργάνωση, θάνατοι δημοσιογράφων καταγράφηκαν σε 33 χώρες από τις οποίες οι πιο επικίνδυνες είναι το Πακιστάν και το Μεξικό.