Περισσότερους από 110 ξένους ποδοσφαιριστές απέκτησαν οι ομάδες της Σούπερ Λίγκας το περασμένο καλοκαίρι, ανεβάζοντας τον αριθμό των αλλοδαπών που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής στους 255. Και επειδή η αναλογία Ελληνες – ξένοι είναι μόνο 45%- 55%, εν όψει της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου (3/1- 31.1.2011) οι περισσότερες ομάδες σχεδιάζουν διορθωτικές κινήσεις. Εν ολίγοις ετοιμάζονται να αντικαταστήσουν ή να βάλουν στην ντουλάπα τα καλοκαιρινά αλλοδαπά «παλτά» δοκιμάζοντας τη χειμερινή κολεξιόν…
Σε μια περίοδο όπου οι κορυφαίες ομάδες της γηραιάς ηπείρου μετράνε και ξαναμετράνε τους παίκτες που θα αποκτήσουν, οι έλληνες παράγοντες επιμένουν να βγαίνουν για ψώνια την τελευταία στιγμή και να αγοράζουν ως επί το πλείστον από το καλάθι με τα αζήτητα. Τουλάχιστον 31 από τα καλοκαιρινά αποκτήματα δεν δικαιολόγησαν στο ελάχιστο τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη μεταγραφή τους.
Πρώτος και καλύτερος ο γάλλος διεθνής Σίντνεϊ Γκοβού. Για να τον ντύσει στα πράσινα ο Παναθηναϊκός έδωσε γη και ύδωρ. Ο Γάλλος για να μετακομίσει στην Αθήνα πήρε πριμ υπογραφής 1 εκατ. ευρώ, ενώ συμφώνησε να εισπράττει εγγυημένα τα επόμενα τρία χρόνια από 1,5 εκατ. ευρώ (καθαρά) ετησίως. Από τα 15 παιχνίδια του α΄ γύρου ο Γκοβού έπαιξε στα 7 χωρίς να σημειώσει ούτε γκολ, ενώ- εξαιτίας και των νυχτοπερπατημάτων του- από τον Νοέμβριο πληρώνεται ανά συμμετοχή!..
Ακόμη μεγαλύτερο θόρυβο έκανε η μεταγραφή τού δύο φορές πρωταθλητή Ευρώπης με τη Ρεάλ Μαδρίτης Νγιτάπ Γκέρεμι ο οποίος στα 32 του άφησε τα βρετανικά γήπεδα για να λάμψει στον Θεσσαλικό κάμπο. Περισσότεροι από 500 Λαρισαίοι τον υποδέχτηκαν με καπνογόνα και βεγγαλικά τον περασμένο Αύγουστο στο αεροδρόμιο. « Είναι σημαντικό να προπονείς ποδοσφαιριστές όπως ο Γκέρεμι » σχολίασε ο τότε τεχνικός της ΑΕΛ κ. Γιάννης Παπακώστας. Ο Καμερουνέζος αγωνίστηκε 535 λεπτά σε 10 ματς και η Λάρισα ούσα τελευταία στη βαθμολογία προσπαθεί να ξεφορτωθεί το συμβόλαιό του.
Ως ήρωες έγιναν δεκτοί τρεις πιτσιρικάδες τους οποίους η Λίβερπουλ προσπαθούσε να πουλήσει ή να ξεφορτωθεί. Πρώτος ο ούγγρος επιθετικός Κρίστιαν Νέμεθ που ως δανεικός πέρυσι στην ΑΕΚ σημείωσε 3 γκολ σε 17 ματς. Τον απέκτησε ο Ολυμπιακός δίνοντας μάχη με τον Παναθηναϊκό, αλλά και 850.000 ευρώ για το 50% των δικαιωμάτων του. Το ταλέντο δεν του λείπει, αλλά δεν καλλιεργείται στην… εξέδρα. Δεύτερος ο γάλλος αμυντικός χαφ Νταμιέν Πλεσίς, τον οποίο ο Παναθηναϊκός απέκτησε την τελευταία μέρα των μεταγραφών ως ελεύθερο. Με ύψος 1,91 μ. ευκολότερα θα έκανε καριέρα στο μπασκετικό Τριφύλλι… Τρίτος ο μαροκινός επιθετικός με γαλλικό διαβατήριο Ελ Ζαρ Ναμπίλ τον οποίο ο ΠΑΟΚ απέκτησε δανεικό. Ακόμη όμως δεν έχει βρει δίχτυα…
Στο πρόσωπο τού Πάπα Μπούμπα Ντιόπ η ΑΕΚ πίστεψε ότι βρήκε τον αμυντικό μέσο που θα της επέτρεπε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Ο Σενεγαλέζος παρά το βαρύ του όνομα επί του παρόντος αγωνίζεται πολύ χειρότερα απ΄ ό,τι πέρυσι στην αγγλική Πόρτσμουθ. Τα ίδια ισχύουν για τον Ουρουγουανό Κλαούντιο Νταντόμο, τον οποίο ο κ. Ντούσαν Μπάγεβιτς απέκτησε για να κάνει τη διαφορά στο αριστερό άκρο της άμυνας και τώρα ο διάδοχός του στον πάγκο της ΑΕΚ κ. Μανόλο Χιμένεθ τον έχει για… ξεσκαρτάρισμα.
Στη λίστα των παικτών με μεγάλο όνομα και μικρή προσφορά θα μπορούσε να βρεθεί και ο Δανός Ντένις Ρόμενταλ του Ολυμπιακού. Στη χώρα του αναδείχτηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς, αλλά με 1 γκολ σε 15 ματς πρωταθλήματος δεν δικαιολογεί τα 3 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει για δύο χρόνια.
Οι λεγόμενες μικρές ομάδες είναι συνηθισμένες στην αγοραπωλησία «παλτών», καθώς τους κοστίζουν φθηνά και το οικονομικό ρίσκο δεν είναι πολύ μεγάλο. Απλώς μια αποτυχημένη μεταγραφή είναι αρκετή για να τις φέρει προ των πυλών του υποβιβασμού.