Σε αυτό το παιχνίδι οι γεύσεις, τα αρώματα, τα χρώματα και οι εντυπωσιακές εικόνες πλημμύρισαν την οθόνη. Ωστόσο τα συναισθήματα ήταν αυτά που έκλεψαν την παράσταση. Αυτά που γεννήθηκαν από τις φιλίες, από τα αστεία, την ισορροπημένη οικειότητα, τον ανταγωνισμό, την αγωνία, την απογοήτευση, την αποχώρηση, τη δεύτερη ευκαιρία, τη συμβουλή, την αγκαλιά, την ένταση, την ικανοποίηση. Το «Master Chef» δεν ήταν ένας συνηθισμένος διαγωνισμός μαγειρικής. Κατάφερε να ξεπεράσει με άνεση τον σκόπελο του ριάλιτι και να εστιάσει στην αυθεντικότητα και στη γνησιότητα που εκπέμπει ένας χαρακτήρας όταν δεν παρασύρεται από το γυαλί. Να συγκρατήσει και να οριοθετήσει τη διαδικασία, προστατεύοντάς την από ακραίες αντιδράσεις και συμπεριφορές. Μέσα σε διάστημα τριών μηνών, είκοσι παίκτες διαγωνίστηκαν ενώπιον των τριών σεφ, Λευτέρη Λαζάρου, Γιάννη Λουκάκου και Δημήτρη Σκαρμούτσου, και οι καλύτεροι έφθασαν στον τελικό.

«Εχασα τον ύπνο μου»

Την περασμένη Τρίτη οι δύο μονομάχοι του τελικού Ακης Πετρετζίκης και Μιχάλης Καλαβρυνός αναμετρήθηκαν, με τον πρώτο να στέφεται πρώτος έλληνας Master Chef με μόλις έναν βαθμό διαφορά. Τα συναισθήματα; Απερίγραπτα, σύμφωνα με τους ίδιους. «Ακούγοντας τη φράση “Ακη, είσαι ο πρώτος έλληνας Μaster Chef χάνω τη γη κάτω από τα πόδια μου. Πρoτού γίνει αυτή η εκπομπή δεν διακρίθηκε κάποιος μαγειρικά στην Ελλάδα. Μπορείτε να έρθετε στη θέση μου; Δεν μπορώ να το περιγράψω με λέξεις αυτό που νιώθω. Οι ορμόνες μου άγγιξαν το όριο. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Δεν μπορώ να κοιμηθώ, έχω χάσει τον ύπνο μου» εξομολογείται ο Ακης Πετρετζίκης. Ενα όνειρο, το μεγαλύτερο ίσως, που έγινε πραγματικότητα; «Αυτή είναι η πιο ωραία ερώτηση που μου έκαναν ποτέ. Αυτό ήταν το μεγαλύτερο όνειρό μου και το πιο μεγάλο “ναι” που μπορώ να πω είναι αυτό. Η μαγειρική είναι η μεγάλη μου αγάπη. Τι άλλο θα μπορούσε να περιμένει κανείς στην ηλικία μου και με την προϋπηρεσία μου; Είναι ό,τι καλύτερο. Αυτό που έγινε μου πρόσφερε επιτέλους μια ευχαρίστηση, γιατί έχω περάσει δύσκολα. Ο Ακης το χρειαζόταν αυτό και του ήλθε».

Πιο ήρεμος, ο Μιχάλης Καλαβρυνός δηλώνει: «Είναι απίστευτο αυτό που συμβαίνει στον δρόμο. Μας ξέρουν όλοι, ακόμη και στην Ερμού μάς σταματούσαν οι πάντες! Δεν ένιωσα στεναχώρια ούτε αδικία που ήλθα δεύτερος. Πήγα καλά στη μαγειρική και χαίρομαι γι’ αυτό. Ο δεύτερος μπορεί να μην παίρνει κάτι χειροπιαστό, αλλά αυτά που πήρα εγώ σε ένα τρίμηνο δεν τα πήρα σε δύο χρόνια από τη σχολή μου».

Ενα όνειρο τρελό…

Πεπεισμένοι ότι το όνειρό τους βγήκε αληθινό, οι δύο φίλοι, αν και διαφορετικοί μεταξύ τους, ξεκίνησαν να διανύουν μια διαδρομή με κοινή αφετηρία: την αγάπη τους για τη μαγειρική. Η οποία μπορεί να… άργησε μια μέρα, αλλά άπαξ και ήλθε, έμεινε. Ετσι, αν και ο Ακης ξεκίνησε ως λογιστής με προοπτικές καριέρας στον χώρο των τραπεζών, μια ωραία πρωία τα ανέτρεψε όλα και αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό του εκτός Ελλάδος. Περιπλανήθηκε σε εστιατόρια της Αγγλίας, ταλαιπωρήθηκε, αλλά το πείσμα του δεν τον εγκατέλειψε. Ο Μιχάλης χρειάστηκε ένα ελαφρύ σπρώξιμο από το μητρικό χέρι. «Με τη μαγειρική ασχολήθηκα μετά το στρατιωτικό μου. Με παρότρυνε η μητέρα μου και πήγα σε μια σχολή. Πηγαίνοντας στη σχολή κατάλαβα ότι με αυτό θα ασχοληθώ».

Αμφότεροι μπαίνοντας στον μαγικό χώρο της κουζίνας αφήνονται. Να σκεφτούν, να δημιουργήσουν, να πειραματιστούν. Αυτή άλλωστε ήταν και η σημαντικότερη δυνατότητα που τους έδωσε το «Master Chef». Ο Ακης κάνοντας τον απολογισμό του καταλήγει ότι «στο παιχνίδι δεν έκανα τίποτε που έχω ξανακάνει. Φαινόταν άλλωστε. Για μένα ήταν φοβερή εμπειρία. Ηθελα να δοκιμάσω πράγματα αλλά δεν είχα τη δυνατότητα. Είχαμε την αποθήκη γεμάτη υλικά. Δοκίμασα καινούργια πράγματα, οπότε πειραματίστηκα πάρα πολύ και μου βγήκε πολύ καλά». Τον Μιχάλη όταν μαγειρεύει τον ενδιαφέρει «για ποιον θα το κάνω, να κάνω διαφορετικά πράγματα και φυσικά η επιβράβευση. Τρελαίνομαι να μαγειρεύω για φίλους, για την οικογένειά μου, για τη γυναίκα μου. Ολη η εμπειρία ήταν πάρα πολύ ωραία. Εκανα γνωριμίες σημαντικές, πιο θετική εικόνα δεν γίνεται να υπάρξει».

Κρίνοντας τους κριτές

Αρωγός στην όλη προσπάθεια, η τριάδα των σεφ. Και τώρα που τα φώτα έσβησαν είναι μια καλή ευκαιρία να ειπωθούν αλήθειες, αφού ό,τι βαθμός ήταν να μπει, μπήκε! Ο νικητής ξεχωρίζει «τον Λευτέρη Λαζάρου και τον Δημήτρη Σκαρμούτσο». Ο Μιχάλης δεν κάνει διακρίσεις: «Ο Λαζάρου είναι τεράστια φυσιογνωμία, έχει πολύ γέλιο, οι ατάκες του δεν υπάρχουν! Τον εκτιμώ και τον σέβομαι. Ο Σκαρμούτσος στην αρχή σε τρομάζει αλλά ήταν ο πιο καλός απ’ όλους, ενώ ο Γιάννης Λουκάκος για μένα ήταν ο πιο αυστηρός και ο πιο δίκαιος. Ο,τι πει ο Λουκάκος είναι νόμος».

Το παιχνίδι ολοκληρώθηκε, οι κουζίνες στα στούντιο έκλεισαν και η αληθινή ζωή για τους δύο σεφ τώρα ξεκινά. Ακόμη πλάνα για το μέλλον δεν έχουν γίνει. Ο Μιχάλης περιμένει όπου να ‘ναι να γίνει πατέρας και σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ανοίξει εστιατόριο στην Πτολεμαΐδα, όπου και διαμένει. Ο Ακης ακόμη βρίσκεται στα σύννεφα. Είναι νωρίς για προτάσεις, αλλά εξομολογείται ότι θα τον ενδιέφερε να εργαστεί σε κάποιο εστιατόριο ως σεφ για να αποφύγει το μάνατζμεντ στην παρούσα φάση.

Το ταξίδι στην Ισπανία

Λίγες ώρες νωρίτερα ο Μιχάλης δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Ηταν ο Ακης. «Με πήρε για να συνεννοηθούμε για τις λεπτομέρειες του ταξιδιού στην Ισπανία. Το έχουμε κανονίσει εδώ και καιρό και είχαμε πει ότι όποιος νικήσει θα πάει τον άλλον με δικά του έξοδα». Το τηλεφώνημα όμως δεν ολοκληρώθηκε με τις λεπτομέρειες του ταξιδιού. Ο Ακης με μια κίνηση που σπανίζει κατάφερε να «βάλει τα γυαλιά» τόσο στο κανάλι όσο και στην παραγωγή, που δεν φρόντισε να εξασφαλίσει το παραμικρό στον δεύτερο φιναλίστ. «Μου τηλεφώνησε να μου πει για το ταξίδι και μου είπε ότι θεωρεί δίκαιο να μοιραστούν τα λεφτά στους δυο μας. Αφού μας πήραν τα κλάματα και τους δύο, μου είπε ότι είναι ανυποχώρητος» αποκαλύπτει ο Μιχάλης. Το επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο… Master Chef: «Θα μοιραστούμε τα λεφτά. Θεωρώ άδικο με αυτόν τον αντίπαλο ένας από τους δύο να πάρει και τον τίτλο και τα λεφτά. Είναι μεγάλη αδικία. Αν ήμουν στη θέση του Μιχάλη θα ένιωθα πολύ άσχημα». Τελικά, όντως στο «Master Chef» την παράσταση έκλεψαν τα συναισθήματα, «Master… Heart».

«ΜΑSTER CHEF»

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

5.000 δηλώσεις συμμετοχής

500 άτομα πέρασαν από audition

50 επελέγησαν για μία θέση στον διαγωνισμό

20 υποψήφιοι κατάφεραν να μπουν στο παιχνίδι

54,6% η τηλεθέαση του τελικού στο σύνολο

64,4% η τηλεθέαση του τελικού στα κοινά 15-44

2.708.000 ο μέσος όρος τηλεθεατών

Το συναρπαστικό ταξίδι για τον Ακη Πετρετζίκη και τον Μιχάλη Καλαβρυνό τελείωσε ύστερα από τρεις σκληρές δοκιμασίες που έκοψαν την ανάσα, με την αγωνία να χτυπάει κόκκινο.