«Μην ξεχνάτε, είναι ο αρχηγός μου εδώ και πολλά χρόνια. Είμαστε σύντροφοι εν όπλοις» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο δικηγόρος κ. Φαήλος Κρανιδιώτης για τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, για τον οποίο επίσης έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι εκτός από αρχηγό πολλές φορές τον βλέπει και ως οπλαρχηγό. Ο επικεφαλής της εθνικοπατριωτικής οργάνωσης «Δίκτυο 21», σταθερός συνομιλητής και προσωπικός φίλος του κ. Σαμαρά, πήρε τα εσωκομματικά όπλα, παραμονές του κομματικού ανασχηματισμού. Με την κίνησή του να προκρίνει ως βασικό στοιχείο την «ιδεολογική καθαρότητα», προτιμώντας τους «ιδεολογικούς μαχητές» και τους «σημαιοφόρους» από τους… «ντιντήδες» και τους «κομψευόμενους διαδρομιστές», τους οποίους όμως δεν προσδιόρισε, αν και ξεκίνησε μια μακρά παρασκηνιακή συζήτηση για τους ποιους εννοεί, άναψε φωτιές στη ΝΔ. Πάντως ο ίδιος δεν προσωποποιεί την κριτική του και σπεύδει να διευκρινίσει ότι ποτέ δεν έχει υποδείξει στον κ. Σαμαρά τι να κάνει και κυρίως δεν του έχει αναφέρει τι πρέπει να γίνει με συγκεκριμένα πρόσωπα. «Θα του φαινόταν παράδοξο να του πω τι να κάνει. Ο αρχηγός ακούει πολλούς, αλλά αυτός αποφασίζει και κανείς δεν του επιβάλλει τις απόψεις του. Ο,τι θέλει κρατάει, ό,τι θέλει πετάει» τονίζει.
Η παρέμβαση του κ. Κρανιδιώτη με άρθρο στον διαδικτυακό τόπο antinews. gr ανέδειξε σε πολύ μεγάλο βαθμό τον… πόλεμο εξουσίας στο εσωτερικό της ΝΔ. Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη μια διελκυστίνδα μεταξύ «σκληροπυρηνικών» και «μετριοπαθών» συνεργατών του κ. Σαμαρά εν όψει των αλλαγών που ετοιμάζει ο πρόεδρος του κόμματος και δεν είναι λίγα τα στελέχη που δίνουν… μάχες χαρακωμάτων.
Πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας, το «Δίκτυο 21», λένε ορισμένα κεντρικά στελέχη της ΝΔ, δίνει τη δική του κατεύθυνση, προτάσσοντας διαφορετικό ιδεολογικό πλαίσιο το οποίο πρέπει να έχουν οι αλλαγές που αναμένονται. Βασικό συστατικό για πολλά στελέχη που κινούνται στην ίδια ιδεολογική γραμμή είναι η «ιδεολογική καθαρότητα» και απορρίπτουν τον μεσαίο χώρο που έχει αποτύχει, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο το ιδεολόγημα της περιόδου κατά την οποία πρόεδρος στη ΝΔ ήταν ο κ. Κ. Καραμανλής.
Αντιδράσεις στη Ρηγίλλης
Το άρθρο του κ. Κρανιδιώτη, το οποίο αναρτήθηκε την επομένη της συνάντησης του κ. Σαμαρά με τον κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλο, ήταν η κορυφή του παγόβουνου και η ουσία δεν είναι μόνο τα όσα περιέγραψε, αλλά, κυρίως, ότι αναδείχθηκαν οι διαφορετικές σχολές σκέψης στο εσωτερικό του κόμματος. Σε αυτό το κλίμα, δεν είναι λίγοι οι υποστηρικτές του κ. Σαμαρά που θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιηθούν περισσότερο στελέχη και βουλευτές, κυρίως νέα πρόσωπα, που τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές.
Η Ρηγίλλης επιχειρεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα να κρατήσει χαμηλούς τόνους. Ο Γραμματέας της ΝΔ κ. Α. Λυκουρέντζος έδωσε γραμμή να μην ασχολούνται και να μη δίνουν σημασία τα στελέχη και οι βουλευτές σε ό,τι γράφεται και λέγεται στα ΜΜΕ, αλλά από το κεντρικό σύστημα του κόμματος δόθηκε η γραμμή πως ορισμένοι «προσπαθούν με καπνούς να ανάψουν φωτιές».
«Δεν έχω θεσμικό ρόλο»
Ο πρόεδρος του «Δικτύου 21» είναι σκληρός υποστηρικτής του κ. Σαμαρά και συχνά μιλάει για τη «μακρά και αδιάκοπη, επί 17 συναπτά έτη, πολιτική και αδελφική σχέση» τους. Τον ακολουθεί σε όλα τα πολιτικά του βήματα, λίγο πριν από την ίδρυση της Πολιτικής Ανοιξης, και από την ημέρα που κέρδισε την προεδρία της ΝΔ δίνει έναν σκληροπυρηνικό τόνο με την αρθρογραφία του.
Είναι άτυπος σύμβουλος (χωρίς θεσμική ιδιότητα) του κ. Σαμαρά, ενώ άλλοι τον αποκαλούν «μυστικοσύμβουλο». Ο ίδιος διαφωνεί με τον χαρακτηρισμό και λέει: «Δεν έχω θεσμικό ρόλο. Είμαστε φίλοι και συνεργάτες επί 17 χρόνια. Μιλάμε πολιτικά και αν μου αναθέσει κάτι θα το κάνω».
Εγινε ιδιαίτερα γνωστός πριν από χρόνια υπερασπιζόμενος, ως δικηγόρος, τον ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ενώ κατά καιρούς έχει συγκρουστεί με σφοδρότητα με στελέχη του κεντροαριστερού και εκσυγχρονιστικού χώρου. Μάλιστα περιγράφοντας τη συνάντησή του με τον Οτσαλάν είχε πει: «Ηταν σαν να με καλούσε στη Σιέρα Μαέστρα ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Ενας μύθος, ένας επαναστάτης της εποχής μας».
Μετά την υπόθεση Οτσαλάν το «Δίκτυο» απογειώθηκε και βρέθηκε στο επίκεντρο της δημόσιας ζωής, αφού άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση Σημίτη, με όχημα τη συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ δραστηριοποιήθηκε έντονα κατά του Σχεδίου Αναν. Ο κ. Κρανιδιώτης αρνείται ότι είναι περιθωριακή κίνηση το «Δίκτυο 21», μιλάει για μια εθνικοπατριωτική οργάνωση και έχει πει κατά καιρούς ότι «οι εναντίον του συκοφαντίες εξυφάνθηκαν στο σκοτάδι από αληθινούς παρακρατικούς και κουκουλοφόρους».
Από τον Χαραλαμπίδη και τον Τρίτση στην Πολιτική Ανοιξη
Για την υπόθεση Οτσαλάν συγκρούστηκε με πολλούς, ενώ το «Δίκτυο 21» δέχθηκε σφοδρή επίθεση. Εκείνη την εποχή ο γνωστός μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σε μια στιγμή έκρηξής του, μίλησε για «ομάδα αναιδών υπερπατριωτών». Πριν από τη συμπόρευσή του με τον κ. Σαμαρά, είχε στενή πολιτική σχέση με τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη (επί σειρά ετών στέλεχος του ΠαΣοΚ και μετέπειτα επικεφαλής της Περιφερειακής Δημοκρατικής Ενωσης), για τον οποίο λέει ότι υπήρξε πνευματικό-πολιτικό παιδί του. Στη συνέχεια συμπορεύεται με τον Αντώνη Τρίτση και συμμετείχε στην ηγετική ομάδα του «Ελληνικού Ριζοσπαστικού Κινήματος».
Κυρίαρχο στοιχείο του οι σκληρές απόψεις του στα εθνικά θέματα. Μια χαρακτηριστική _ άγνωστη _ στιγμή της εθνικοπατριωτικής δράσης του ήταν το 1988. Φοιτητής της Νομικής, πέταξε από τον Αγνωστο Στρατιώτη το στεφάνι που κατέθεσε ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης Νταλάν Μεντρεντίν (αξιωματικός που έλαβε μέρος στον βομβαρδισμό της Κύπρου και στέλεχος που συμμετείχε στην υφαρπαγή χηρευουσών ελληνικών περιουσιών στην Πόλη).
Το 1999 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Πολιτική Ανοιξη, τέταρτος στη λίστα, μετά τους κκ. Σαμαρά, Νικήτα Κακλαμάνη και Χρύσανθο Λαζαρίδη. Ενεργοποιήθηκε πιο ενεργά με την επικράτηση του κ. Σαμαρά στην αρχηγία της ΝΔ. Στο συνέδριο του κόμματος το περασμένο καλοκαίρι επιχείρησε να εκλεγεί στην ΚΕ, αλλά δεν τα κατάφερε, αφού του ασκήθηκε έντονη πολεμική, κυρίως από το «καραμανλικό» σύστημα, εν αντιθέσει με τον λογογράφο και στενό σύμβουλο του κ. Σαμαρά, τον κ. Λαζαρίδη, και την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ κυρία Βασιλική Τζότζολα, με τους οποίους διατηρεί φιλική και κοινωνική σχέση.