Η απελευθέρωση των κατώτατων αμοιβών, την οποία επιβάλλει το μνημόνιο για δικηγόρους και συμβολαιογράφους, αποτελεί θρυαλλίδα εξελίξεων και αναμένεται να προκαλέσει τη μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και επαγγελματικών ομάδων.
Το εορταστικό πνεύμα των ημερών δεν στάθηκε αρκετό για να κατευνάσει τις αντιδράσεις στις τάξεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας, οι οποίοι διαμηνύουν ότι θα απεργούν ως το καλοκαίρι αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί να συζητήσει «από μηδενική βάση» το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.
Μολαταύτα, η «μηδενική βάση» είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να υπάρξει με δεδομένες τις σαφείς επιταγές του μνημονίου. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει μπροστά στις πιέσεις των νομικών παρά την (έμμεση προσώρας) απειλή για απεργία διαρκείας.
Το βασικό σημείο τριβής των νομικών με την κυβέρνηση είναι η πρόβλεψη για κατάργηση των κατώτατων αμοιβών. Υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών θα έχει ως συνέπεια τον ευτελισμό των δικηγορικών υπηρεσιών και θα οδηγήσει πολλούς στη φοροδιαφυγή. Αμέσως μετά τις γιορτές, και πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στη Βουλή, οι νομικοί θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους. Η αρχή θα γίνει αμέσως μετά τα κρίσιμα τετ α τετ του συλλογικού τους οργάνου με τον υπουργόΟικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Χ. Καστανίδη. Η πρώτη αντίδραση ήλθε ήδη με την ανοιχτή επιτολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν οιπρόεδροι εννέα επιστημονικών φορέων στον πρωθυπουργόκ. Γ. Παπανδρέου, στην οποία γίνεται λόγος για «θεσμική εκτροπή». Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το ύφος της επιστολής: κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ότι «παραπέμπει για τόσο σοβαρά θέματα σε παρατρεχάμενούς του, που εναλλάσσονται στο ψεύδος και στην οίηση».
Συμβολαιογράφοι: Το μνημόνιο «προσκρούει» σε ευρωπαϊκές οδηγίες
«Αν ο συμβολαιογράφος διαπραγματεύεται την αμοιβή του, διαφημίζει την υπηρεσία του και εκτελεί τα καθήκοντά του όπου και όπως ο ίδιος επιλέξει και αποφασίσει, παύει να είναι δημόσιος λειτουργός και γίνεται πραγματικά ελεύθερος επαγγελματίας με όποιο κίνδυνο θα συνεπάγεται αυτό για την ασφάλεια των συναλλαγών» υποστηρίζει μιλώντας στο «Βήμα» η συμβολαιογράφος κυρία Φωτεινή Τριγάζη, μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιά. Στις τάξεις του συλλόγου επικρατεί αναβρασμός και σχεδιάζεται ο τρόπος αντίδρασης στο νομοσχέδιο αμέσως μετά τις γιορτές.
Οι συμβολαιογράφοι επικαλούνται το άρθρο 92 του Συντάγματος που έχει κατατάξει τον συμβολαιογράφο στον χώρο των δικαστικών λειτουργών και υποστηρίζουν ότι ως εκ τούτου η ελληνική πολιτεία τους έχει αναθέσει καθήκοντα που συνίστανται σε άσκηση δημόσιας εξουσίας.
«Για παράδειγμα, η μεταβίβαση ακινήτου που γίνεται αποκλειστικά και μόνο ενώπιον συμβολαιογράφου συνιστά προνόμιο δημόσιας εξουσίας, διότι αφορά τον έλεγχο της ιδιοκτησίας της γης, που μπορεί να ασκείται μόνο από το Δημόσιο» εξηγεί το μέλος του ΔΣ του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου.
Ενα από τα βασικά επιχειρήματα του συλλόγου είναι ότι ανάλογα καθήκοντα έχουν ανατεθεί στον συμβολαιογράφο στα 21 από τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σημειώνουν ότι οι ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με τις υπηρεσίες και την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων εξαιρούν τον συμβολαιογράφο από το πεδίο της εφαρμογής τους, ότι οι οδηγίες αυτές αποτελούν εσωτερικό δίκαιο και επομένως η τήρησή τους είναι υποχρεωτική στην Ελλάδα. «Το μνημόνιο, το οποίο έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση, αποτελεί μια συμφωνία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και οι όροι του δεν μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με διατάξεις των ευρωπαϊκών οδηγιών» λέει η κυρία Τριγάζη.