ΤΟ ΒΗΜΑ – The New York Times
Ο πλανήτης εξακολουθεί να θερμαίνεται, και όμως έξω κάνει όλο και πιο πολύ κρύο. Τις τελευταίες εβδομάδες, 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον χιονιά στην Πολωνία και μεγάλα αεροδρόμια στο Λονδίνο και την Φρανκφούρτη έμειναν κλειστά για ημέρες λόγω της κακοκαιρίας.
Πολικό κρύο και χιόνι εισέβαλαν στις ανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες. Ολα αυτά συνέπεσαν, κατά ειρωνική συγκυρία, με μια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας που δείχνει ότι το 2010 θα είναι ανάμεσα στα τρία πιο θερμά έτη από τότε που άρχισαν οι καταγραφές, και η δεκαετία 2001-2010 η θερμότερη στα χρονικά.
Πως εξηγείται το φαινόμενο; Η όχι και τόσο προφανής πρώτη απάντηση είναι ότι η συνολική αύξηση της θερμοκρασίας της ατμόσφαιρας δημιουργεί τα ακραία φαινόμενα ψύχους. Και ο περυσινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ψυχρός στις ανατολικές ΗΠΑ και την Ευρασία, όπως ήταν και επτά από τους εννέα προηγούμενους χειμώνες.
Για μια πιο λεπτομερή εξήγηση, πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στο χιόνι που πέφτει στην απέραντη Σιβηρία. Θα παρατηρήσουμε ότι η χιονόπτωση εκεί συνεχίζει να αυξάνεται την ώρα που άλλες παγωμένες περιοχές του πλανήτη όντως συρρικνώνονται.
Τα τελευταία 20 χρόνια οι χιονοπτώσεις αυξήθηκαν στις υψηλά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, ιδίως στη Σιβηρία. Καθώς λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής και αυξάνεται η θερμοκρασία παγκοσμίως, αυξάνεται και η υγρασία, η οποία πέφτει σαν χιόνι στις ηπείρους. Ετσι, κάθε φθινόπωρο αυξάνονταν σταδιακά οι χιονοπτώσεις στη Σιβηρία.
Η ηλιακή ενέργεια αντανακλάται στο χιόνι και επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. Το αποτέλεσμα είναι πτώση της θερμοκρασίας. Οταν αυξάνονται οι χιονοπτώσεις στη Σιβηρία, δημιουργούν έναν ασυνήθιστα μεγάλο θόλο ψυχρού αέρα κοντά στα βουνά, και αυτός ενισχύει τις ψυχρές αέριες μάζες που εξαπλώνονται οριζόντια, γύρω από το βόρειο ημισφαίριο, και κάθετα, προς τα επάνω, στη στρατόσφαιρα, αλλά και προς τα κάτω, στην επιφάνεια της Γης.
Αντί να κινούνται κυρίως από τα δυτικά προς τα ανατολικά, ως συνήθως, ψυχρές αέριες μάζες κινούνται τώρα περισσότερο προς τον βορρά και το νότο. Τον χειμώνα, αυτή η αλλαγή στέλνει θερμό αέρα βορείως από τους τροπικούς ωκεανούς προς την Αλάσκα και την Γροιλανδία, αλλά κινεί επίσης ψυχρό αέρα από την Αρκτική προς τα νότια και τα ανατολικά. Στο μεταξύ, σε όλη την Ευρασία, ο ψυχρός αέρας από την Σιβηρία κινείται νοτίως προς την ανατολική Ασία και νοτιοδυτικώς προς την Ευρώπη.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι ειδικοί δεν μπόρεσαν να προβλέψουν αυτούς τους πιο ψυχρούς χειμώνες, επειδή τα μοντέλα τους δεν έλαβαν υπ’ όψιν το χιόνι στη Σιβηρία και βασίστηκαν στους ωκεανούς, οι οποίοι θερμαίνονται την ώρα που οι χειμώνες γίνονται όλο και πιο ψυχροί. Η αλήθεια είναι ότι παγώνουμε όχι παρά την κλιματική αλλαγή, αλλά εξαιτίας της. Ο πλανήτης υπερθερμαίνεται. Βάλτε παλτά, αλλά μην γελιέστε.
* O κ. Judah Cohen είναι μετεωρολόγος, διευθυντής μετεωρολογικών προβλέψεων σε εταιρεία ατμοσφαιρικών και περιβαλλοντικών μελετών των ΗΠΑ.