Δεκαπέντε καλλιτέχνες εμπνέονται από τους «Δειπνοσοφιστές» του Αθήναιου και δημιουργούν στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, στην Ακρόπολη, έναν εικαστικό διάλογο γύρω από το θέμα της γαστρονομίας.
H τροφή, το ποτό αλλά και τα αξεσουάρ του τραπεζιού και της κουζίνας γίνονται πηγή έμπνευσης ή μετατρέπονται ευρηματικά σε πρώτη ύλη σε εικαστικά έργα που απευθύνονται και στις πέντε αισθήσεις. Παρουσιάζονται πίνακες ζωγραφικής, εγκαταστάσεις, κατασκευές, φωτογραφίες, εικαστικά χρηστικά κεραμικά, ένα βίντεο και ένα καλλιτεχνικό δρώμενο στον πεζόδρομο της οδού Λεμπέση τη βραδιά των εγκαινίων στις 10 Ιανουαρίου. Την ομαδική έκθεση με τίτλο «Περί μαγειρικής» επιμελείται η ιστορικός τέχνης Μπία Παπαδοπούλου.
Παράλληλα, θα υλοποιηθεί μια πρωτότυπη συνεργασία μεταξύ του Τεχνοχώρου και πέντε γνωστών εστιατορίων της Αθήνας στον Κεραμικό, το Καλλιμάρμαρο και την περιοχή της Ακρόπολης και ενός ζαχαροπλαστείου στο Περιστέρι. Οι εξω-καλλιτεχνικοί, γαστρονομικοί χώροι που απευθύνονται σε όλα τα βαλάντια θα φιλοξενήσουν κατά τη διάρκεια της έκθεσης έργα των συμμετεχόντων καλλιτεχνών, τροποποιώντας εφήμερα το αισθητικό τους περιβάλλον. Η τέχνη, η μαγειρική και η ζαχαροπλαστική βαδίζουν χέρι-χέρι.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μανώλης Αναστασάκος, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Steffi Jungling, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Γιάννης Ζιώγας, Χάρης Κοντοσφύρης, Γιώργος Κυπρής, Ανδρέας Λόλης, Χάρης Μαύρος, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Λία Πέτρου, Γιάννης Στεφανάκις, Slobodanka Stupar, Έρση Χατζηαργυρού, Θεοδώρα Χωραφά. Συμμετέχουν τα εστιατόρια: Attikos-GREEK HOUSE, Βαρούλκο, cucina povera, MANHMANH και Στροφή καθώς και το ζαχαροπλαστείο Μέλισσα.
Ψαροκέφαλα και βανίλια
Ο Ανδρέας Λόλης συνδυάζει τη γραφή με έναν ιδιότυπο ρεαλισμό για να καταγράψει σε λευκές χαρτοπετσέτες παραδοσιακές συνταγές. Ο Χάρης Κοντοσφύρης μετατρέπει το χαρτονένιο κουτί της πίτσας σε ρεαλιστικό γλυπτό από τσιμέντο, ακινητοποιώντας τον χρόνο. Το φτωχό βιομηχανικό υλικό αποκτά άλλες διαστάσεις. Ο Γιώργος Κυπρής απεικονίζει στην τρίτη διάσταση ψαροκέφαλα διασώζοντας τα υπολείμματα μιας τροφής τόσο λαχταριστής και προσφιλούς στην ελληνική αρχαιότητα που ο Αθήναιος της αφιερώνει δύο από τα δεκαπέντε του βιβλία.
Ο Γιάννης Στεφανάκις αντιπαραθέτει στους μαγικούς μικρόκοσμους που δημιουργεί τα ζωγραφισμένα με αυτούσια αντικείμενα και ψευδαισθησιακά διαπλέκει αλήθεια και ψέμα.
Η Μαργαρίτα Βασιλάκου πλέκει αραχνούφαντο φόρεμα με σπιτικές συνταγές. Κοσμεί την πληθωρική γυναικεία φιγούρα που κατοικεί στο σουρεαλιστικό βασίλειο των ιπτάμενων και πλωτών οικιακών σκευών. Ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης γαργαλά τα ρουθούνια της μικρής του πρωταγωνίστριας με το μαγειρεμένο ψάρι και τις πατάτες στο ταψί. Η Θεοδώρα Χωραφά εμπνέεται από τα αξεσουάρ του τραπεζιού. Σε μαύρο πηλό υπέροχες καράφες γεμάτες κίνηση, κουτιά για όσπρια ή/και καρυκεύματα αλλά και μπολ με ιδιόρρυθμα ίχνη από την παλάμη που τα έπλασε. Ο Χάρης Μαύρος, παίζει με τις ρυθμικές, τρελούτσικες φόρμες κανατών και αγγείων για κρασί.
Η Σλομποντάνκα Στουπάρ ταυτίζει τη ζωγραφική έκφραση με τη μαγειρική δημιουργία στο βίντεο όπου πρωταγωνιστεί. Η εγκατάστασή της με τίτλο «Η μαγειρική θέλει…» θέτει ένα αίνιγμα. Αποκωδικοποιείται με την ανάγνωση των χαραγμένων λέξεων στα διάφανα κρύσταλλα. Ο Γιάννης Ζιώγας απαθανατίζει με μικρές, χρωματιστές χειρονομίες ένα πιρούνι, ένα κουτάλι και ένα μαχαίρι σε ένα τρίπτυχο που διαβάζεται σταδιακά σαν κείμενο. Η Δέσποινα Πανταζοπούλου δημιουργεί χειροποίητα μικρογλυπτά – κουτάλια και διαμορφώνει με αυτά μινιμαλιστική σύνθεση. Ο Μανώλης Αναστασάκος φωτογραφίζει τρόφιμα σε διάφορα στάδια αποσύνθεσης. Θραύσματα μαρτυρούν στον θεατή την ταυτότητα των άλλοτε οικείων τροφών της καθημερινής μας κουζίνας. Η Έρση Χατζηαργυρού χτίζει μια πρισματική κολώνα από αλλεπάλληλες κανέλλες και βανίλιες. Τα εύθραυστα αρτύματα – εικαστικά υλικά που μοσχοβολούν διαρθρώνουν ένα στέρεο δομικό στοιχείο που επεμβαίνει αισθητικά στην αρχιτεκτονική του χώρου.
Η Λία Πέτρου και η Στέφι Τζόνγκλινγκ παρουσιάζουν το διαδραστικό δρώμενο τη βραδιά των εγκαινίων. Ως γαστρονόμοι-δημιουργοί, παρασκευάζουν ένα ποτό εμπνευσμένο από τις εθνικές παραδόσεις τους: το ρακί-στρούντελ. Η γευστική σύζευξη των τόπων καταγωγής τους μοιράζεται στους επισκέπτες σε ποτήρια που λειτουργούν σαν fortune cookies, εσωκλείοντας στα τοιχώματά τους γραπτές φράσεις, αναμνηστικά του δρώμενου.
Κωδικοποιημένες συνταγές, μεταλλαγμένες σε ήχους από την Πέτρου, αντηχούν στον πεζόδρομο της οδού Λεμπέση, συμβάλλοντας σε ατμόσφαιρα γιορτής.
Εγκαίνια έκθεσης: Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011 19:30
Διάρκεια:
10 Ιανουαρίου έως 2 Φεβρουαρίου 2011
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 11: 00 – 14: 30 & 17: 30 – 20:30
Τετάρτη, Σάββατο 11: 00 – 16:00
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Λεμπέση 4 & Μακρυγιάννη 117 42, Αθήνα
Μετρό Ακρόπολη
Τηλέφωνο 211 182 38 18