Επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στη φήμη της Ρωσίας για τον σεβασμό της για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έχει η νέα καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, και του συγκατηγορούμενου του Πλάτον Λεμπέντεφ, τόνισε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Χίλαρι Κλίντον. Η απόφαση προκάλεσε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Η ρωσική Δικαιοσύνη έκρινε ένοχο τον πολυεκατομμυριούχο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και τους συνεργάτες του για την υπεξαίρεση 218 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου, μια δίκη που είχε προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις και είχε προσελκύσει τη διεθνή προσοχή.
Παράλληλα, η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 20 ατόμων που διαδήλωναν έξω από το δικαστήριο προκειμένου να ακούσουν την απόφαση.
«Με την καταδίκη των Χοντορκόφσκι-Λεμπέντεφ, σήμερα, τίθεται οξύ το θέμα των επιλεκτικών διώξεων στη ρωσική ομοσπονδία, αλλά και της επικράτησης πολιτικών κριτηρίων πάνω στην απόδοση της Δικαιοσύνης» τόνισε η Χίλαρι Κλίντον σε δηλώσεις της.
Πρόσθεσε ότι η δικαστική απόφαση ζημιώνει τη Μόσχα, «τόσο υπό την έννοια του σεβασμού της διεθνών δεσμεύσεών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και για τη διατήρηση καλού επιχειρηματικού κλίματος, στο εσωτερικό της».
«Μας ικανοποιούν τα σχέδια του προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για εκσυγχρονισμό της δημόσιας ζωής, αλλά προκειμένου να υλοποιηθούν θα χρειαστεί να χαλαρώσει η ατμόσφαιρα στα ρωσικά δικαστήρια» συμπλήρωσε και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν από κοντά την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης Χοντορκόφσκι-Λεμπέντεφ.
Η καταδίκη του Μ. Χοντορκόφσκι θέτει ερωτήματα για το εάν οι πολιτικές σκοπιμότητες επισκιάζουν το νόμο στη Ρωσία, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.
Το Λονδίνο εκτίμησε ότι η Ρωσία θα εξυπηρετούνταν καλύτερα από ένα δικαστικό σύστημα εντελώς ανεξάρτητο.
Σε ανακοίνωσή του, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει: «Με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα συνεχίσουμε να εκφράζουμε με ξεκάθαρο τρόπο στην ρωσική κυβέρνηση τις ανησυχίες μας, ώστε ο νόμος να εφαρμόζεται χωρίς διακρίσεις και ανάλογα με το αδίκημα», επεσήμανε το υπουργείο που παρόλα αυτά χαιρέτισε την επισήμανση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του κύρους του νόμου στη Ρωσία.
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον υπενθύμισε, μετά την απόφαση του ρωσικού δικαστηρίου, ότι η Μόσχα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι η ΕΕ περιμένει από τη Ρωσία να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου.
Η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε επιφυλακτικά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα σχολιάσουν την υπόθεση μόνο όταν γίνει γνωστή ολόκληρη η ετυμηγορία, συμπεριλαμβανομένης και της ποινής, κάτι που μπορεί να πάρει αρκετές ημέρες.
Η Διεθνής Αμνηστία έκανε έκκληση για ανεξάρτητη εξέταση των κατηγοριών που εκκρεμούν εις βάρος του Χοντορκόφσκι. «Η απόφαση του δικαστηρίου και ολόκληρη η δίκη δείχνουν πόσο μακριά είναι η Ρωσία από το κράτος δικαίου. Η εξουσία είναι υπεράνω νόμου» δήλωσε ο Πήτερ Φράνκ ειδικός της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Ρωσία.
Λευκός Οίκος:Βαθιά ανησυχίαγια την καταδίκη του Μ. Χανταρκόφσκι στη Ρωσία
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα πως «ανησυχεί βαθύτατα» για την καταδικαστική
απόφαση κατά του πρώην μεγιστάνα των ρωσικών πετρελαίων Μιχαήλ Χανταρκόφσκι και
τονίζει πως μία «επιλεκτική εφαρμογή» της δικαιοσύνης είναι ικανή να
«υποσκάψει» το κράτος δικαίου στη Ρωσία.
Η ρωσική δικαιοσύνη έκρινε σήμερα τον Χανταρκόφσκι και τον κύριο συνεργάτη του
Πλατόν Λιεμπέντεφ ενόχους για την υπόθεση κλοπής πετρελαίου και ξεπλύματος δισ.
δολαρίων.
«Ανησυχούμε βαθύτατα για το γεγονός ότι η ρωσική δικαιοσύνη ανακοίνωσε πως οι
Μιχαήλ Χανταρκόφσκι και Πλατόν Λιεμπέντεφ κρίθηκαν ένοχοι για δεύτερη φορά»,
ανακοίνωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς, εκπρόσωπος του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα,
ο οποίος περνά τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του στη Χαβάη.
«Είμαστε αναστατωμένοι για τις κατηγορίες, βάσει των οποίων έχει παραβιασθεί η
αρχή της ισότητας απέναντι στον νόμο και για ό,τι μοιάζει να συνιστά μία
καταχρηστική χρήση του δικαιϊκού συστήματος για ίδιους σκοπούς. Η φανερά
επιλεκτική εφαρμογή του νόμου απέναντι σε φυσικά πρόσωπα υποσκάπτει τη φήμη της
Ρωσίας ως κράτους που έχει δεσμευθεί να εμβαθύνει στο κράτος του νόμου», τόνισε
ο Γκιμπς.