Αρχαιολόγοι ισχυρίζονται ότι τα υπολείμματα δοντιών που ανακάλυψαν σε σπήλαιο στο Ισραήλ φέρνουν επανάσταση στην ιστορία της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους γιατί τοποθετούν τον Homo sapiens, τον πρόγονο του σύγχρονου ανθρώπου, 200.000 χρόνια νωρίτερα από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα.
Η ομάδα των επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, που ανέσκαψε το σπήλαιο, ανακοίνωσε ότι τα δόντια είναι ηλικίας 400.000 ετών και μοιάζουν με αυτά άλλων υπολειμμάτων του Homo Sapiens.
«Είναι πολύ συναρπαστικό, δεν το περιμέναμε»
, είπε ο αρχαιολόγος Αβι Γκόφερ, η ομάδα του οποίου εξέτασε με ακτίνες Χ και σαρωτές CT τα δόνια και τα χρονολόγησε σύμφωνα με τα στρώματα του εδάφους στα οποία βρέθηκαν.
Τόνισε πάντως ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να επιβεβαιωθεί ο ισχυρισμός. Αν συμβεί αυτό «θα αλλάξει την εικόνα που έχουμε για την εξέλιξη του είδους μας», είπε.
Οι περισσότεροι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο Homo sapiens καταγόταν από την Αφρική και μετανάστευσε από εκεί στις άλλες ηπείρους. Ο δρ Γκόφερ λέει ότι αν τα υπολείμματα των δοντιών συνδεθούν με βεβαιότητα με τους προγόνους του σύγχρονου ανθρώπου, θα σημαίνει ότι ο Homo sapiens καταγόταν από την περιοχή που καταλαμβάνει σήμερα το Ισραήλ.
Ο σερ Πολ Μέλαρς, ειδικός στην προϊστορία στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, είπε ότι το εύρημα είναι «σημαντικό» επειδή τα υπολείμματα από αυτή την κρίσιμη χρονική περίοδο είναι ελάχιστα, αν και πρόσθεσε ότι είναι πρόωρο να πούμε ότι πρόκειται πράγματι για ανθρώπινα λείψανα.